Αρχική Eπικαιρότητα Με προπληρωμένες κάρτες και τα επιδόματα ανεργίας

Με προπληρωμένες κάρτες και τα επιδόματα ανεργίας

Εξετάζεται να θεσπιστούν κίνητρα – Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών – Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση τους για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες – Θα απαγορευτούν δαπάνες, όπως για τζόγο

Τα πάνω κάτω στα επιδόματα που καταβάλλουν ο ΟΠΕΚΑ και η ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) φέρνει νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο και θα προβλέπει τη διαδικασία της πληρωμής της πλειονότητας των επιδομάτων τους με προπληρωμένες κάρτες.

Τα πρώτα βήματα προβλέπουν την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης για το πώς θα εφαρμοστεί, την προκήρυξη διαγωνισμού για τις τράπεζες προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση αλλά και τη διανομή τους και στη συνέχεια, το 2024, η υλοποίηση του μέτρου.

Οπως έχει επισημάνει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, εξετάζεται να θεσπιστούν κίνητρα, όπως για παράδειγμα να συνδεθεί το ποσό που θα καταναλώνει μέσω προπληρωμένων καρτών ο δικαιούχος με ενισχυμένη συμμετοχή στη φορολοταρία.

Οι 4 βασικές αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

  • Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση.
  • Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.
  • Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.ά.
  • Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευτούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτόν τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει τη συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μια απαγορευμένη δαπάνη.

Τι ισχύει σήμερα

Τονίζεται ότι σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται από τον ΟΠΕΚΑ μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό. Ολα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.