Αρχική Ν. Κορινθίας Δήμος Κορινθίων : Απάντηση σε κριτική για «λίγα δέντρα στην πλατεία»

Δήμος Κορινθίων : Απάντηση σε κριτική για «λίγα δέντρα στην πλατεία»

Ο Δήμος Κορινθίων επιθυμεί με αυτήν την ανακοίνωση να διαχωρίσει τις έννοιες «πλατεία» και πάρκο» δεδομένου ότι κατά καιρούς δημιουργείται σύγχυση από αναφορές συμπολιτών μας αναφορικά  με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πλατειών της πόλης. Στο κέντρο της Κορίνθου  σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, με την καθοριστική συμβολή για την απεμπλοκή του έργου της σημερινής δημοτικής αρχής, πλατεία και όχι πάρκο.

Πλατεία είναι ένας επίπεδος, διαμορφωμένος χώρος μέσα σε κατοικημένη περιοχή που περιβάλλεται από κτίρια ή και δρόμους. Η δημοτική αρχή φρόντισε σε αυτόν τον χώρο να υπάρχει το πράσινο που χρειάζεται αλλά και μια παιδική χαρά την οποίαν καθημερινά απολαμβάνουν δεκάδες παιδιά. Οι κατά καιρούς ενστάσεις και δημοσιεύσεις  φωτογραφιών συγκρινόμενες με την πλατεία της Παναγή Τσαλδάρη, στο διαδίκτυο αναφέρονται σε  πάρκα!

Ο διαχωρισμός είναι σαφής και πρέπει να είναι αφού ,ως πάρκο λογίζεται μια περιοχή ανοιχτού χώρου που προβλέπεται για ψυχαγωγική χρήση. Μπορεί να είναι σε μια φυσική ή ημι-φυσική κατάσταση. Μπορεί να αποτελείται από βράχους, χώμα, το νερό, τη χλωρίδα και την πανίδα και χώρους πρασίνου, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και κτίρια και άλλα αντικείμενα, όπως παιδικές χαρές. Πολλά φυσικά πάρκα προστατεύονται από το νόμο.

Ιδία αντίληψη διέπει και τις έτερες πλατείες, στον Άγιο Γεώργιο, τον Συνοικισμό κτλ. Άλλωστε οι δεκάδες πολίτες, όλων των ηλικιών, που καθημερινά τις απολαμβάνουν είναι η ηχηρότερη απάντηση για την υλοποίηση και χρήση τους.

Παραθέτουμε φωτογραφίες από πλατείες στον κεντρικό ιστό των πόλεων από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και πόλεις – πρωτεύουσες της Πελοποννήσου.

Πλατεία Άρεως – Τρίπολη

Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου  – Καλαμάτα

Πλατεία Αριστοτέλους – Θεσσαλονίκη

«Κόκκινη Πλατεία» – Μόσχα

“PlazaMayor” – Μαδρίτη

PlazzaNavona” – Ρώμη,χτίστηκεπριν από 2.000 με τους δημιουργούς να ακολουθούν τον όρο «πλατεία» με ευλάβεια

PlazzadelCampoΣιένα

Πράγα – Πλατεία Παλιάς Πόλης

Το διάστημα αυτό στις πλατείες της Κορίνθου γίνονται παρεμβάσεις τοποθέτησης σκιάστρων με την επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η δημιουργία του πολυθεματικού πάρκου στον Άσσο (περιλαμβάνει και ανοιχτό θέατρο) προϋπολογισμού 1 εκ ευρώ. Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η εκ θεμελίων ανάπλαση

  • Της πλατείας Γεωργίου στα Αθίκια
  • Της πλατείας Σταύρου Ηλιόπουλου στο Συνοικισμό
  • Στο Πάρκο Πρόνοιας στην Κόρινθο

Οι προτάσεις και η κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενες αρκεί βεβαίως να γίνονται επι ιδίου αντικειμένου. Οτιδήποτε άλλο αδικεί τους πολίτες , την συζήτηση – διαβούλευση και το έργο της δημοτικής αρχής.