Αρχική Eπικαιρότητα Καύσωνας: 8 εκατομμύρια πληθυσμού θα βιώσουν σήμερα θερμοκρασίες άνω των 39°C –...

Καύσωνας: 8 εκατομμύρια πληθυσμού θα βιώσουν σήμερα θερμοκρασίες άνω των 39°C – Δείτε χάρτες

Μικρή περαιτέρω άνοδο αναμένεται ότι θα σημειώσει η θερμοκρασία σήμερα Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Οι μέγιστες τιμές μάλιστα κατά τόπους θα ξεπεράσουν τους 41-43 βαθμούς. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Όπως δείχνει και ο χάρτης, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C, ενώ περίπου 180.000 άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

meteo_kauswnas

Υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3). Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Παρασκευή 21/07 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 4 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερα, θα επηρεαστούν τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και το Αιγαίο., όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

meteo_kauswnas1
Προηγούμενο άρθροΚαύσωνας – Καιρός: Ισχυρό το κύμα για τις επόμενες επτά ημέρες – Στον «φούρνο» την Κυριακή
Επόμενο άρθροΈντονο το ενδιαφέρον της Hellenic Seaplanes για το υδατοδρόμιο Ερμιονίδας