Αρχική Eπικαιρότητα Νέα σκληρή αντιπαράθεση ΕΟΠΥΥ – Γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Νέα σκληρή αντιπαράθεση ΕΟΠΥΥ – Γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αντιπαράθεση στο πεδίο της υγείας προκάλεσε η επετειακή διημερίδα που διοργανώνει ο ΕΟΠΥΥ την ερχόμενη εβδομάδα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών για τα 10 και πλέον χρόνια λειτουργίας του.

«Παρότι ξεκίνησε με σημαντικές ελλείψεις και δυσκολίες, σήμερα ο ΕΟΠΥΥ έχει καταφέρει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με διαφάνεια το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πόρων για την υγεία, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τους ασφαλισμένους του. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 11 εκατ. πολίτες, ως αποκλειστικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας, ενώ έχει συμβάσεις με 22.000 παρόχους υγείας σε όλα τα επίπεδα φροντίδας υγείας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόσκληση που απεστάλη στην αρχή της εβδομάδας από τη διοικήτρια του Οργανισμού, κυρία Θεανώ Καρποδίνη.

Η ανακοίνωση για την επετειακή εκδήλωση κινητοποίησε άμεσα το Συντονιστικό Όργανο των Γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται οι πάροχοι πρωτοβάθμιας υγείας, δηλαδή οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα και τα Πολυϊατρεία.

«Μας αφήνει έκπληκτους η στάση και η θέση του ΕΟΠΥΥ, όταν έχουν περικοπεί 2,2 δισ. ευρώ σε αυτήν τη δεκαετία, τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα ονόμασε rebate και claw back και τα “κούρεψε” από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, ο Οργανισμός να σπαταλά χρήματα σε γιορτές και εκδηλώσεις για να γιορτάσει την επιτυχία του αυτή» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συντονιστικού οργάνου.

Οι ιδιώτες πάροχοι ΠΦΥ καταλογίζουν στον ΕΟΠΥΥ ότι «κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των παρόχων υγείας. Έχει δημιουργηθεί ένας πυλώνας χρηματοδότησης από τους παρόχους υγείας οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε συσσωρευμένα ¨χρέη¨ που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ».

«Η γιορτή αυτή σηματοδοτεί τη συνέχιση της προσπάθειας των εργαζόμενων του Οργανισμού και των 22.000 συμβεβλημένων παρόχων υγείας, με τους οποίους παρά τις δυσκολίες υπήρξε αγαστή συνεργασία έχοντας πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο» ήταν η απάντηση της επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα αναφερόμενη στους ιδιώτες παρόχους της ΠΦΥ, κατηγορώντας τους για «αχάριστους που ευεργετήθηκαν» αλλά και ότι επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν την εκδήλωση για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους.

«Ουδείς όμως πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος! Ο ΕΟΠΥΥ με του εργαζομένους του, παρά το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του την τελευταία 2ετία λόγω της ύφεσης που έφερε η πανδημία, από ίδιους πόρους και έκτακτη χρηματοδότηση που εξασφάλισε στήριξε, μαζί με τον υπουργό κ. Αθανάσιο Πλεύρη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της κατά 20%! Είναι λοιπόν μίζερο να ασχολούμαστε με κάποιους που αντί να στηρίζουν τον Οργανισμό και τους 11 εκατ. πολίτες από τους οποίους ανταμείβονται, απαιτούν να μη γιορτάσουμε και προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την επετειακή μας εκδήλωση για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους» αναφέρει η κυρία Καρποδίνη.

Ανοιχτή επετειακή εκδήλωση

Στην επετειακή εκδήλωση της ερχόμενης εβδομάδας, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστούν στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου τα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων: η αναβάθμιση των υπηρεσιών φροντίδας υγείας που προσφέρει ο Οργανισμός σε πολίτες και παρόχους μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η επέκταση των συνεργασιών, η εξοικονόμηση πόρων, η επέκταση της αποζημίωσης σε ολοένα και πιο εξειδικευμένες παροχές, η συμμετοχή του Οργανισμού στην πρόληψη και την κοινωνική φροντίδα και ο διεθνής του ρόλος. Τον εναρκτήριο χαιρετισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση ο εποπτεύων υπουργός, κ. Θάνος Πλεύρης, η διοικήτρια και στελέχη του Οργανισμού θα παρουσιάσουν τον απολογισμό της λειτουργίας του και θα ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία για τον σχεδιασμό και το όραμα για το μέλλον. Παράλληλα, σε μια αναδρομική συνεδρία στη δεκαετή πορεία του ΕΟΠΥΥ έχουν προσκληθεί όλοι οι Υπουργοί Υγείας οι οποίοι ήταν παρόντες σε σταθμούς ορόσημα για τη λειτουργία του.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια τα οποία θα συντονίσουν οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ ενώ στις εργασίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του πολιτικού προσωπικού της χώρας, των ενώσεων ασθενών, της φαρμακοβιομηχανίας, των παρόχων υπηρεσιών φροντίδας υγείας καθώς και όλων των συνεργαζόμενων φορέων με τον Οργανισμό.