Αρχική Ν. Κορινθίας Διαδικτυακή ημερίδα την Τετάρτη 22.2 – Καινοτόμες προσεγγίσεις Διά Βίου Μάθησης στη...

Διαδικτυακή ημερίδα την Τετάρτη 22.2 – Καινοτόμες προσεγγίσεις Διά Βίου Μάθησης στη Νότια Κορέα

Διαδικτυακή Ημερίδα – Καινοτόμες προσεγγίσεις Διά Βίου Μάθησης στη Νότια Κορέα.

 Η Andong ως Πόλη που Μαθαίνει 

 

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023, 15.00 – 16.30

Γλώσσα της Ημερίδας: Αγγλικά

 

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/85191273749?pwd=MlkreWdUM3YrV2FFRVpBL1U2Qm14Zz09

Meeting ID: 851 9127 3749

Passcode: 437001

Πληροφορίες: gbag@otenet.gr, 6977200946

 

Οργάνωση: Κόρινθος Πόλη που Μαθαίνει

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO των Πόλεων που Μαθαίνουν. Αφετηρία του Δικτύου είναι διαπίστωση ότι περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της γης κατοικεί σήμερα σε πόλεις. Μια πόλη που μαθαίνει επιδιώκει –αν και πρόκειται για κάτι δύσκολο για γνωστούς κοινωνικο-οικονομκούς λόγους- να κάνει ικανούς τους κατοίκους της όλων των ηλικιών, από διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά υπόβαθρα να έχουν συμπεριληπτική και ισότιμη/δίκαιη δια βίου μάθηση. Πρόκειται για ένα δίκτυο πόλεων, το οποίο δεν έχει άκαμπτες δομές ούτε αυστηρές από τα πάνω (top-down) ιεραρχίες και έχει μεγάλη διαφοροποίηση στη λειτουργία, στη στόχευση και στα επιτεύγματα της κάθε ενταγμένης πόλης του.

Η Νότια Κορέα αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα χώρας, που έχει επιτύχει μια εξέχουσα ένταξη πόλεων της στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO των Πόλεων που Μαθαίνουν. Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ενταγμένων πόλεων (53)  στο παγκόσμιο δίκτυο των 294 πόλεων από 75 χώρες. Επίσης, έχει ένα ευέλικτο, αποκεντρωμένο σύστημα Διά Βίου Μάθησης, με υποστηρικτικά ινστιτούτα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο συνδεδεμένα με τη έρευνα. Τέλος, η Νότια Κορέα αξιοποιεί εθνική δικτύωση στη Διά Βίου Μάθηση καθώς και ενδιαφέρουσες, έξυπνες πρακτικές σε επίπεδο πόλης.

Στην ημερίδα θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλειος Νανόπουλος   και ο Δήμαρχος της Andong της Νότιας Κορέας.

Θα παρουσιαστεί η Διά Βίου Μάθηση μιας μικρής πόλης, 160.000 κατοίκων, της Andong. Η παρουσίαση θα γίνει από τον επικεφαλής της Ομάδας Διά Βίου Μάθησης της πόλης. Μέσω αυτής της παρουσίασης θα αναδυθεί και το σύστημα Διά Βίου Μάθησης της Νότιας Κορέας.

Την ημερίδα θα τιμήσει με δικιά της εισήγηση για το Δίκτυο των Πόλεων που Μαθαίνουν, η Marie Macauleyαπό τη Συντονιστική Ομάδα του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO των Πόλεων που Μαθαίνουν (Το Δίκτυο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης της UNESCO στο Αμβούργο της Γερμανίας).

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί εξειδικευμένοι στη Διά Βίου Μάθηση και με μεγάλη εμπειρία στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Πόλεων που Μαθαίνουν: Γιώργος Μπαγάκης (συντονιστής), Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Δήμος Κορινθίων, Δημήτρης Δεληγιάννης (σχολιαστής), Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Δήμος Λαρισαίων, Γιώργος Κουλαουζίδης (σχολιαστής), Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Δήμος Θέρμης.

Χαιρετισμοί:

Βασίλης Νανόπουλος, Δήμαρχος Κορινθίων

Kwon Gichang, Δήμαρχος Andong, Νότια Κορέα

Tιμολέοντας Πιέτρης, Αντιδήμαρχος Δήμου Κορινθίων

 

Συντονιστής: Γιώργος Μπαγάκης, Σύμβουλος του Δημάρχου Κορινθίων για τις Πόλεις που Μαθαίνουν, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Κύριοι ομιλητές:

Jae Kyoung JinΕπικεφαλής της Ομάδας Διά Βίου Μάθησης της Andong, Νότια Κορέα

Marie Macauley, Ειδικός Προγραμμάτων, Συντονιστική Ομάδα του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO των Πόλεων που Μαθαίνουν, Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης της UNESCO, Αμβούργο, Γερμανία

 

Σχολιαστές:

Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος της Λάρισας Πόλης που Μαθαίνει, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Γιώργος Κουλαουζίδης, Πρώην Γενικός Γραμματέας της Θέρμης Πόλης που Μαθαίνει, Επίκουρος Καθηγητής, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο