Αρχική Χωρίς κατηγορία Δήμοι της Πελοποννήσου στο πάρκο της ελληνικής επανάστασης του 1821

Δήμοι της Πελοποννήσου στο πάρκο της ελληνικής επανάστασης του 1821

Δήμοι από την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Λακωνία και την Κορινθία, συμμετέχουν στην επετειακή δράση και τη δημιουργία του 1ου πάρκου της ελληνικής επανάστασης στην Ελλάδα.

Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, σε συνεργασία με 21 ιστορικούς δήμους της Πελοποννήσου και με την συμπαράσταση του δήμου Πύλου – Νέστορος, έφτιαξε το πάρκο, στον ιστορικό οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του δήμου Πύλου – Νέστορος.

Στο πάρκο, θα σταλεί και θα φυτευτεί, ένα δένδρο από κάθε δήμο, που ταυτίζεται με την φυσική κληρονομιά της γεωγραφικής περιοχής του, δημιουργώντας ένα εμβληματικό τόπο με 21 δένδρα ελευθερίας.

Στην είσοδο το πάρκου, θα μπει και πινακίδα, με ιστορικό χάρη της Πελοποννήσου, όπου θα επισημαίνονται οι τόποι καταγωγής των δένδρων και θα αναπτύσσονται ‘’21 μικρές ιστορίες ελευθερίας’’ της ελληνικής επανάστασης, που έλαβαν χώρα, στις περιοχές των δήμων.

Τα εγκαίνια του πάρκου θα γίνουν στις 3 Μαρτίου, ημέρα που έγινε η πρώτη σύγκρουση, μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων, στην περιοχή του πάρκου.

Πρόκειται για τη μάχη κάτω Μηναγίων, που έγινε στις 3 Μαρτίου 1825 και η οποία χαρακτηρίστηκε δημόσια, εορτή, τοπικής σημασίας, με απόφαση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Απ΄ την Αρκαδία, μετέχουν οι δήμοι Γορτυνίας /έλατο, Τρίπολης /δρυς, Νότιας Κυνουρίας / Χαρουπιά, Βόρειας Κυνουρίας / Τιλιά. Στο όλο εγχείρημα, μετέχουν και δήμοι από άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου.