Αρχική Χωρίς κατηγορία Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030 για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου

Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030 για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου

Τουρισμός είναι ένα σύνολο εμπειριών που η Πελοπόννησος μπορεί να προσφέρει, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα. Μέσα από την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εστιάσει στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, όπως ο πολιτισμός, η πνευματική δημιουργία, τα μνημεία μας, αλλά και η γαστρονομία.

Ο τουρισμός -η ατμομηχανή της οικονομικής μας ανάπτυξης- χρειάζεται τον παράγοντα άνθρωπος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εστιάζουμε στις εμπειρίες των επισκεπτών μας μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τις γεύσεις, τις διατροφικές συνήθειες και τα περίφημα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην πελοποννησιακή γη.

Στον τομέα του τουρισμού είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η αιχμή του δόρατος για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια, τουρισμό που θα στηρίζεται στην ποιότητα, στον πολιτισμό στην οικολογία, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην βιολογική καλλιέργεια, στην αειφορία και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυρίαρχη θέση έχει για εμάς η προστασία και ανάδειξη των σημαντικών μνημείων που διαθέτει η Πελοπόννησος, η βελτίωση του οδικού δικτύου και γενικότερα της προσβασιμότητας, η επένδυση σε κρίσιμες υποδομές αλλά και η προβολή και η στήριξη της μεσογειακής διατροφής καθώς και των προϊόντων υψηλής ποιότητας που παράγονται στην Πελοπόννησο, όπως οι ελιές, το λάδι, το κρασί, η σταφίδα, τα γαλακτοκομικά κ.α.

Οι δράσεις του σχεδιασμού της Περιφέρειας λαμβάνουν υπ’ όψιν όλα τα βιώσιμα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η τουριστική δραστηριότητα και ανάπτυξη, όχι μόνον σε επίπεδο φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων.

Παράλληλα, από την Περιφέρειά μας γίνεται πολυεπίπεδη εργασία, αφ’ ενός στα ζητήματα των υποδομών -με έργα αναβάθμισης της οδοποιίας και μαρίνες, μεταξύ άλλων- και αφ’ ετέρου στην συντήρηση, ανάδειξη και διασφάλιση της προσβασιμότητας σε μνημεία πολιτισμού. Παρεμβάσεις γίνονται, όμως, και στο πλαίσιο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ προβαίνουμε και στη σχηματοποίηση των θεματικών τουριστικών προϊόντων της Περιφέρειας, μέσα από την γαστρονομία και τον τουρισμό υπαίθριων και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.

Στα θέματα marketing και προβολής, φαίνεται -και με απτά στοιχεία, από τον πλέον έγκυρο οικονομικό φορέα, την Τράπεζα της Ελλάδος- ότι αποδίδουν πλούσιους καρπούς οι ολοκληρωμένες ψηφιακές μας καμπάνιες που εστιάζουν στην ουσία του προορισμού, ορισμένες από τις οποίες έχουν διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ετσι, λοιπόν, ήταν για εμάς αναμενόμενο το ρεκόρ ταξιδιωτικών εσόδων όλων των εποχών που κατέγραψε το πρώτο φετινό εξάμηνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανήλθαν στα 167,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11,6% σε σχέση με το προηγούμενα έσοδα – ρεκόρ του 2019, ενώ βελτιωμένο είναι και το ποσοστό της επί του συνόλου των ταξιδιωτικών εσόδων της χώρας μας, καθώς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εισέρρευσε το 3,16% των ταξιδιωτικών εσόδων της Ελλάδας.

(*) Ο Περιφερειάρχης θα συμμετέχει στο Olympia Forum IΙI, το οποίο θα διεξαχθεί στις 20 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 21-22 Οκτωβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Παναγιώτης Νίκας
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ