Αρχική Eπικαιρότητα Φονική πλημμύρα Μάνδρας: Σήμερα η ετυμηγορία για τους υπευθύνους της τραγωδίας

Φονική πλημμύρα Μάνδρας: Σήμερα η ετυμηγορία για τους υπευθύνους της τραγωδίας

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017, που κόστισε τη ζωή σε 25 συνανθρώπους μας και προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές, η Δικαιοσύνη αποφασίζει για τους υπαίτιους της τραγωδίας.

Σήμερα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, έπειτα από ακροαματική διαδικασία πολλών μηνών αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, ανάμεσά τους η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, οι οποίοι βαρύνονται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης.

Η εισαγγελική πρόταση υπήρξε καταπέλτης για τους υπευθύνους και για τις ευθύνες ενός εκάστου από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας, Πετρούλα Μακρή, υπήρξαν εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις των κατηγορουμένων, αποδίδοντας τους ευθύνες γιατί δεν κινητοποιήθηκαν έγκαιρα παρά το γεγονός ότι από το 2015 η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Mandra-21.jpg
Διασώστες απομακρύνουν ηλικιωμένο άτομο από το σπίτι του

Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος» σημειώνοντας πως αν είχαν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες, προς κάθε κατεύθυνση, θα μπορούσε να έχει μετριαστεί η σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου και να μην έχει καταλήξει στην τραγωδία με τους 25 νεκρούς και τις τεράστιες υλικές καταστροφές.

Ωστόσο, όπως τόνισε, επιτράπηκαν τα αυθαίρετα για λόγους ψηφοθηρικούς, με συνέπεια να στηθεί το ιδανικό σκηνικό για την επέλευση της καταστροφής.

Μάλιστα, η εισαγγελέας, υπήρξε συγκλονιστική όταν αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που έζησαν τα θύματα που παρασύρθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα από τα ορμητικά νερά, και όταν διάβασε τις καταθέσεις των επιζώντων που γλίτωσαν από τύχη.

Για τους λόγους αυτούς πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι 20 από τις 21 κατηγορουμένους, ενώ μίλησε με ιδιαίτερη απαξία για τις ευθύνες της τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, για την οποία ζήτησε την ενοχή της για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια και πρόκληση πλημμύρας, ενώ την αθώωσή της για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Η λάσπη στον τοίχο δείχνει πόσο ψηλά έφτασε η στάθμη του νερού μέσα σε ένα σπίτι(AP Photo/Petros Giannakouris)

Όπως είπε η εισαγγελέας η κατηγορουμένη παρέλειψε να δρομολογήσει, υλοποιήσει και να ολοκληρώσει, σειρά έργων και επεμβάσεων αλλά και να ασκήσει εποπτεία σε «υψίστης σημασίας» αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμό ρεμάτων, αλλά και καίριων επεμβάσεων οδοποιίας στην παλαιά Εθνική οδό στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και υδραυλικά έργα.

Αντέκρουσε δε τον ισχυρισμό της κ. Δούρου πως δεν γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο της Μάνδρας και επικαλέστηκε συνέντευξη και τοποθετήσεις της σχετικά με την αναγκαιότητα έργων υποδομής στις επίμαχες περιοχές.

«Τα γνώριζε ή όφειλε να τα γνωρίζει εκ των καθηκόντων της. Επρόκειτο για έργα ζωτικής σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Ιδιαίτερη απαξία απέδωσε η εισαγγελική λειτουργός και στις πράξεις των τότε δημάρχων της περιοχής Μάνδρας και Μεγάρων, Ιωάννας Κριεκούκη και Γρηγόριου Σταμούλη, για τους οποίους επίσης ζήτησε την ενοχή τους.

Λάσπη, απόγνωση και εκτεταμένες ζημιές(AP Photo/Petros Giannakouris)

Αναφερόμενη, τέλος, η εισαγγελέας σε μαρτυρικές καταθέσεις, σχολίασε δηκτικά τη θέση που εξέφρασε στο δικαστήριο επιστήμονας που κλήθηκε λόγω αντικειμένου να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους σημειώθηκε η καταστροφή.

Ο μάρτυρας, όπως είπε η εισαγγελέας, πλην της σφοδρότητας του φαινομένου που έπληξε την περιοχή, έκανε λόγο και για ατομική ευθύνη.

«Η εισαγγελική Αρχή θεωρεί, όμως, πως τα περί ατομικής ευθύνης των θυμάτων στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης στην παρούσα υπόθεση. Ποιο λάθος έκαναν τα θύματα; Το ότι κοιμήθηκαν στο σπίτι τους στις 14 Νοεμβρίου και πνίγηκαν μέσα στο σπίτι τους στις 15 Νοεμβρίου; Οι ειδικοί μετεωρολόγοι, ο ίδιος ο μάρτυρας είπε πως δεν γνώριζαν αν θα βρέξει πολύ στη Μάνδρα ή στην Εύβοια αλλά αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά τα θύματα και να λάβουν μέτρα;» αναρωτήθηκε εμφατικά η κυρία Μακρή.

Προηγούμενο άρθροΤάσος Μποζίκης: Αρκετά οχήματα κυκλοφορούν χωρίς σέρβις, λόγω των ανατιμήσεων (video)
Επόμενο άρθροΔήμος Κορινθίων: Συνεχίζεται το έργο κατασκευής του σχολικού συγκροτήματος Αρχαίας Κορίνθου