Αρχική Eπικαιρότητα Ευλογιά των πιθήκων: Διαγνωστικά τεστ «ανάχωμα» στην διασπορά – Αγώνας δρόμου για...

Ευλογιά των πιθήκων: Διαγνωστικά τεστ «ανάχωμα» στην διασπορά – Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξή τους

Διαγνωστικά τεστ για την ευλογιά των πιθήκων επιχειρούν να αναπτύξουν οι εταιρείες υγειονομικού προσανατολισμού, ελπίζοντας να αξιοποιήσουν μια νέα αγορά καθώς οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειες για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων που θα αποτρέψει τη διασπορά της πρώτης μεγάλης επιδημίας ιογενούς μόλυνσης στον κόσμο.

Οι εταιρείες σύμφωνα με το Reuters ήδη από τον περασμένο μήνα ξεκίνησαν να αναπτύσσουν διαγνωστικά «κιτ», όπως έκαναν και στις αρχές του 2020 για τη διάγνωση της COVID-19, όταν δημιουργήθηκε μία αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους κατασκευαστές των εν λόγω προϊόντων.

Παρόλο που η ζήτηση για τεστ ευλογιάς των πιθήκων προβλέπεται κατά πολύ χαμηλότερη εκείνης της Covid, η βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών προϊόντων σπεύδει να αναπτύξει εύχρηστες διαγνωστικές εξετάσεις, ελπίζοντας να αντισταθμίσει τη μείωση πωλήσεων απο τα τεστ κορωνοϊού.

Η νέα αγορά θα απαλύνει –αλλά δεν θα αναπληρώσει- την επιβράδυνση των πωλήσεων που αναμένεται στις εξετάσεις για Covid-19, εκτιμούν αναλυτές, δεδομένου ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι τόσο μεταδοτική ούτε τόσο επικίνδυνη και τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μόνα τους μέσα σε εβδομάδες. Παράλληλα, παράλληλα, υπάρχουν εμβόλια, θεραπείες και δοκιμές που μπορούν ήδη να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της.

Το τεστ που αναπτύσσει η γερμανική εταιρεία R-Biopharm για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκωνR-Biopharm AG / news aktuell via AP Images

Αυτή η επιδημία είναι σημαντική αλλά δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για εκατοντάδες χιλιάδες τεστ, όπως συνέβη όταν εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, δήλωσε από την πλευρά του ο Daniel Bausch, ανώτερος διευθυντής, για τις αναδυόμενες απειλές και την παγκόσμια ασφάλεια υγείας στο FIND.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει αυξηση των λοιμώξεων μέσα στο καλοκαίρι καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ ενώ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων που έχει καταγραφεί ποτέ εκτός Αφρικής. Ωστόσο, όπως έχει αναγνωρίσει, η ευλογιά των πιθήκων εξακολουθεί να αποτελεί έναν «μέτριο κίνδυνο» συνολικά για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάντως, περισσότερα από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε περίπου 30 χώρες από τις αρχές Μαΐου. Η μεγάλη πλειονότητα έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν ενδείξεις διασποράς στην κοινότητα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αν και το στέλεχος που ανιχνεύεται στην Αφρική σκοτώνει γύρω στο 1% των ασθενών στις χώρες όπου ενδημεί η ασθένεια.

PCR και τεστ αντιγόνου

Όπως και στην περίπτωση της Covid-19, η ενδεδειγμένη διάγνωση για την ευλογιά των πιθήκων είναι η αντίδραση αλυσιδωτής πολυμεράσης, PCR, η οποία ανιχνεύει γενετικό υλικό του ιού.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και της Ολλανδίας, που έχουν αναφέρει μόνο ελάχιστα κρούσματα, λένε ότι προς το παρόν έχουν επαρκή ικανότητα τεστ για την ευλογιά των πιθήκων. Η Βρετανία, όπου έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 200 κρούσματα, εργάζεται για την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών «κιτ».

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι περισσότερες από 10 εισηγμένες κινεζικές εταιρείες, όπως η Jiangsu Bioperfectus Technologies, έσπευσαν να προσθέσουν στα κιτ τους το σύμβολο ποιότητας CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό δηλώνουν πως συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ώστε να μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην Ένωση.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές εστιάζονται σε τεστ PCR για την ευλογιά των πιθήκων, ωστόσο ορισμένοι, αναπτύσσουν τεστ αντιγόνου, περισσότερο γνωστά ως rapid test. Ανιχνεύουν πρωτεΐνες του ιού και δίνουν γρήγορο αποτέλεσμα, δεν θεωρούνται όμως εξίσου αξιόπιστα όσο το PCR. Δεν είναι σαφές εάν τα μολυσμένα αλλά με συμπτώματα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, λέει ο ΠΟΥ, επομένως δεν είναι γνωστό εάν χρειάζονται προληπτικά τεστ στα ύποπτα κρούσματα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ύποπτα κρούσματα αναμένεται να απομονωθούν για 21 ημέρες, τα rapid test θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα, δεδομένου ότι επί του παρόντος τα κρούματα του ιού της ευλογιάς δεν έχουν εξαπλωθεί ευρέως σε πληθυσμούς, δήλωσε ο Carlos Maluquer de Motes, ο οποίος διευθύνει μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ιό της ευλογιάς στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Προηγούμενο άρθροΚατασκηνώσεις: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων και παρόχων για το 2022
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης στην ΟΝΝΕΔ: Ο νόμος δεν σταματάει στις πύλες των πανεπιστημίων