Αρχική Eπικαιρότητα ΣΥΡΙΖΑ: Κρύβουν ακρίβεια και φτώχεια πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΣΥΡΙΖΑ: Κρύβουν ακρίβεια και φτώχεια πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή
Σε πολιτικό επίπεδο η επιβεβαίωση του ότι θα συνεχιστεί η ακρίβεια ήρθε την προηγούμενη Τρίτη στην Βουλή από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία «θα διαταράξουν τη διεθνή αγορά, προκαλώντας ενδεχομένως και νέες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε, όμως, ότι αυτό είναι το πρόσκαιρο τίμημα που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί».

Η αναφορά αυτή ότι προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, οποίος σχολίασε στην ομιλία του πως «αν συμβεί αυτό το οποίο προαναγγείλατε, ότι δηλαδή θα συνεχίσετε την ίδια πολιτική -διότι αυτό μας είπατε, προαναγγέλλοντας ότι θα συνεχιστεί η ακρίβεια- αν συνεχίσετε να επιδοτείτε τις ανατιμήσεις -γιατί αυτό κάνετε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων- μην προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από την κρίση του πολέμου». Θύμισε πως «η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας στην ΕΕ, εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών, εξαιτίας της ολιγωρίας στην λήψη μέτρων και εξαιτίας των εσφαλμένων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η ενεργειακή ασφάλεια που επαγγέλεται η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία «είναι ασύμβατη με την ενεργειακή φτώχεια, και η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Μάλιστα σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα της ακρίβειας θα είναι πολιτικός καταλύτης. Όπως είπε «ο συνδυασμός ακρίβειας, πανδημίας, και κλιματικής κρίσης, οδηγεί σε πρωτοφανή κοινωνική κρίση. Η κατάσταση απαιτεί γενναίες αποφάσεις, που αν δεν θέλει και δεν μπορεί να τις πάρει η σημερινή κυβέρνηση, οφείλει να δώσει την ευκαιρία να τις πάρει ο λαός προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Πώς η κυβέρνηση συνέβαλε στην αύξηση του ρεύματος
Στην Κουμουνδούρου καταλογίζουν στην κυβέρνηση συγκεκριμένες πράξεις ή …απουσία πράξεων που συνέβαλαν ουσιαστικά στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ήδη από το Φθινόπωρο του 2021. Σε αυτές κατατάσσουν την επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 15 έως 20% τον περασμένο Σεπτέμβριο, δίνοντας έτσι το έναυσμα για γενικευμένο κύμα αυξήσεων. Επίσης την εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της δίχως σχέδιο και με το πιο σύντομο deadline σε όλη την Ευρώπη. Στην ίδια κατηγορία μέτρων εντάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την ιδιωτικοποίηση των δικτύων με την παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, το 1000% της ΔΕΠΑ (φ.αέριο) και την απώλεια της πλειοψηφίας των μετοχών της ΔΕΗ.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως υπήρξε πλήρης ανοχή της κερδοσκοπίας των ενεργειακών καρτέλ και των φαινομένων αισχροκέρδειας των προμηθευτών. Δηλαδή την επικράτηση της λογικής του «όλα τα θα τα ρυθμίσει η αγορά» που οδήγησε και στην αδράνεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την ανοχή αν όχι και την εντολή της κυβέρνησης.

Έρχονται και πλειστηριασμοί
Επιπρόσθετα στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι εκτός από την απειλή της ακρίβειας τα ευάλωτα νοικοκυριά σύντομα θα αντιμετωπίσουν και τους πλειστηριασμούς. Αυτό εκτιμούν σε κοινή ανακοίνωσή τους η αρμόδιοι τομεάρχες για την οικονομία και το τραπεζικο σύστημα Έφη Αχτσιόγλου και Αλέκος Φλαμπουράρης. Αναφερόμενοι στην νομοθετική πρωτοβουλία για προστασία των οφειλετών που αφορά όμως μόλις 3.000 ενω επαπειλούνται δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί σημειώνουν πως «είναι αδιανόητο στην παρούσα χρονική συγκυρία να απειλείται με πλειστηριασμό η κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών και των ευάλωτων συμπολιτών μας» αποκαλώντας τα μέτρα που ανακοινώθηκε «ασπιρίνες για την αντιμετώπιση βαριάς ασθένειας, καθώς μεγάλο μέρος των νοικοκυριών δεν μπορεί με το εισόδημά του να βγάλει τον μήνα».