Αρχική Eπικαιρότητα Ανεμβολίαστοι άνω των 60: Ποιοι πολίτες θα εξαιρεθούν από το πρόστιμο

Ανεμβολίαστοι άνω των 60: Ποιοι πολίτες θα εξαιρεθούν από το πρόστιμο

Ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού θα εξαιρεθούν τελικά από το πρόστιμο των 100 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Μιλώντας στον Ant1, ξεκαθάρισε ότι εκδόθηκε η ΚΥΑ για την επιβολή προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών και τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις και κατηγορίες πολιτών που θα «γλιτώσουν» το πρόστιμο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι συνολικά 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών θα επιβαρυνθούν με το πρόστιμο.

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι θα εξαιρεθούν τελικά από το πρόστιμο:

  • όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση έως τις 16 Ιανουαρίου στις αρμόδιες Επιτροπές για εξαίρεση από τον εμβολιασμό τους
  • όσοι είναι άνω των 96 ετών θα εξαιρεθούν από το πρόστιμο
  • εξαίρεση υπάρχει και για όσους τα τελευταία 3 χρόνια δεν είναι φορολογικά ενεργοί και δεν συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα στην φορολογία

Τι ισχύει με τα μισά πρόστιμα

Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε πως για να μην επιβληθεί πρόστιμο οι πολίτες πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. «Εάν έως τις 15 του μηνός δεν έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν το μισό πρόστιμο για τον μήνα αυτόν και εάν κάνουν την πρώτη δόση μετά τις 15 του μηνός θα επιβληθεί πλήρως το πρόστιμο», ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας.

Επεσήμανε ακόμη πως «συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να είναι μόνιμοι κάτοικοι, ρώτησαν πως θα μπορέσουν να καταγράψουν τον εμβολιασμό τους. Έχει «βγει» μια νέα υπηρεσία στο gov.gr, μέσω της οποίας μπορούν να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους. Εάν αυτός έχει γίνει σε προηγούμενο μήνα, δεν θα υπάρξει πρόστιμο από την ημέρα του εμβολιασμού και τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί θα αφαιρεθούν».