Αρχική Eπικαιρότητα Κρήτη: Μαθητές δημοτικού σχολείου κοινώνησαν εν αγνοία των γονιών τους

Κρήτη: Μαθητές δημοτικού σχολείου κοινώνησαν εν αγνοία των γονιών τους

Αντιδράσεις για τους μαθητές σχολείου στο Ηράκλειο που κοινώνησαν σε εκκλησία της πόλης εν αγνοία των γονιών τους – Διερεύνηση από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου

Ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι μαθητές δύο τμημάτων Δημοτικού Σχολείου του Ηρακλείου μετέβησαν με τη συνοδεία των δασκάλων τους σε εκκλησία της πόλης για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και στο τέλος του εκκλησιάσματος έλαβαν και τη Θεία Μετάληψη εν αγνοία των γονιών τους και μάλιστα σε καιρό πανδημίας.

Για την ακρίβεια οι γονείς είχαν συναινέσει εγγράφως για τον εκκλησιασμό των παιδιών τους χωρίς ωστόσο να θεωρούν αυτονόητο ότι στο τέλος…. θα τα κοινωνήσουν. Αυτό το έμαθαν όταν πια παρέλαβαν τα παιδιά από το σχολείο στο τέλος της σχολικής ημέρας και το κάθε παιδί ενημέρωσε τον κηδεμόνα του… μετά που είχε κοινωνήσει.

Οι καιροί είναι περίεργοι και οι αποφάσεις για την έκθεση των παιδιών τους σε μια ενέργεια που ίσως επιφέρει υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης ανήκουν αποκλειστικά στην κρίση των γονιών και κηδεμόνων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι γονείς συναίνεσαν μόνο σε εκκλησιασμό και αυτό δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αναγκαστική συμμετοχή των παιδιών τους ή όποιου άλλου παρακολουθεί τη Θεία Λειτουργία και στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας και μάλιστα σε εποχή υψηλής επίπτωσης και επιπολασμού του κορωνοϊού.

Διπλός πανικός από «θετικό» στον κοροναϊό μαθητή

Σύμφωνα με το neakriti.gr, το γεγονός που έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης 1ης Φεβρουαρίου, σημειωτέων δύο ημέρες μετά την παρέλευση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών προκάλεσε διπλό πανικό στους γονείς, αφενός γιατί εκ των υστέρων πληροφορήθηκαν τη συμμετοχή των παιδιών τους στη Θεία Κοινωνία και αφετέρου γιατί το πρωί της ίδιας ημέρας ένα παιδί από το ένα τμήμα που εκκλησιάστηκε δεν μετέβη στο σχολείο και τον εκκλησιασμό καθώς το self test της ημέρας, όπως απαιτούν τα μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, δηλώθηκε στην πλατφόρμα edupass ως θετικό.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το παιδί με το θετικό self test της Τρίτης την προηγούμενη ημέρα του εκκλησιάσματος, δηλαδή την Δευτέρα, παρακολούθησε κανονικά τα μαθήματα στο σχολείο. Την επομένη οι συμμαθητές του πήγαν στην Εκκλησία και κοινώνησαν, ενώ εκείνο ήδη νοσούσε, σε καραντίνα στην οικία του.

Διερεύνηση από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το περιστατικό που έγινε γνωστό στην προϊσταμένη αρχή, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου, κινητοποίησε τον ελεγκτικό μηχανισμό για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται σήμερα να κληθούν για εξηγήσεις από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου οι εκπαιδευτικοί και η διεύθυνση του συγκεκριμένου σχολείου.

Πηγές αναφέρουν ότι και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν φανταστεί τις εκρηκτικές διαστάσεις μιας σχολικής συνήθειας των προηγούμενων δεκαετιών σε καιρό COVID-19. Tαυτόχρονα θα πρέπει να διερευνηθούν και τα γεγονότα εντός της εκκλησίας και ποια η θέση του ιερέα έναντι μαθητών δημοτικού σχολείου, αλλά και αν οι εκπαιδευτικοί είχαν έρθει νωρίτερα σε συνεννόηση ή όχι με τον ιερωμένο για την Θεία Μετάληψη ή όχι των παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό δεν ενόχλησε στο σύνολο τους γονείς των μαθητών, όμως, υπήρξαν και εκείνοι που εκ των υστέρων εξέφρασαν δυσφορία.