Αρχική Eπικαιρότητα Κορονοϊός: Τα κρούσματα πέφτουν, οι νεκροί αυξάνονται – 200 σε 48 ώρες...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα πέφτουν, οι νεκροί αυξάνονται – 200 σε 48 ώρες – Σε δύο δόσεις η χαλάρωση των μέτρων

Τα σημάδια αποκλιμάκωσης της μετάλλαξης “Όμικρον” που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες αυξάνουν τις πιθανότητες για μερική άρση των περιορισμών.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι “σκληροί” δείκτες (εισαγωγές, διασωληνωμένοι, θάνατοι) επιδεινώνονται κάνουν τους λοιμωξιολόγους αρκετά επιφυλακτικούς. Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται σημαντικά κυρίως από την μετάλλαξη “Δέλτα” που δημιουργεί τα σοβαρότερες επιπλοκές κατά την νοσηλεία, με αποτέλεσμα οι διασωληνωμένοι να έχουν φτάσει τους 672, ενώ μέσα σε δύο ημέρες οι θάνατοι έφτασαν τους 196.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά η κατάσταση στο σύστημα υγείας θα αργήσει να ομαλοποιηθεί, καθώς οι εισαγωγές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Στον αντίποδα η κατάσταση στα σχολεία που ήταν και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων, δείχνει μέχρι στιγμής να κερδίζεται, καθώς δεν εμφανίζεται ανησυχητική διασπορά της νόσου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Χαλάρωση σε δύο δόσεις

Εκτός απροόπτου, την Τετάρτη οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν προς την κυβέρνηση την μερική άρση των περιορισμών που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Το πιθανότερο σενάριο είναι η επιστροφή της μουσικής μόνο για καθήμενους στην εστίαση αλλά και αύξηση της πληρότητας στο 20% στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Super League.

“Η βούληση γενικώς είναι της κυβέρνησης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πάντοτε βέβαια με γνώμονα τη δημόσια υγεία, να επανέλθουμε στην κανονικότητα”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ιδιαιτέρως δύσκολο θεωρείται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η επέκταση του ωραρίου σε εστιατόρια και μπαρ που κλείνουν τα μεσάνυχτα. Τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά, η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα συνεχιστεί σε όλους τους χώρους, όπως και η τηλεργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και γι’ αυτό τον λόγο οι όποιες κινήσεις θα είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές, ώστε να μην σταλούν λάθος μηνύματα στην κοινωνία.

Με ορίζοντα το Πάσχα

Στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών είναι το φετινό Πάσχα να θυμίζει εποχές προ κορονοϊού. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε η Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε στο Open πως το επόμενο διάστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να υπάρξουν άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

“Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι ακόμα πολλές. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει τελείως. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα κρούσματα είναι πολλές χιλιάδες. Το εμβολιασμένο μέρος του γενικού πληθυσμού είναι μεγάλο, πολλοί είναι και αυτοί που έχουν νοσήσει, υπάρχει όμως ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δεν θέλει να εμβολιαστεί”, είπε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Αλώστε σε αυτό το κλίμα ήταν και το ιδιαιτέρως ελπιδοφόρο μήνυμα του Άλπερτ Μπουρλά πως την άνοιξη θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα δείχνει πως σύντομα φτάνουμε προς το τέλος της πανδημίας που θα μετατραπεί σε ενδημική και ο εμβολιασμός θα είναι ετήσιος.