Αρχική Eπικαιρότητα Θεοδωρίδου: Χρειάζεται προσοχή η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη σε νοσήσαντες εφήβους

Θεοδωρίδου: Χρειάζεται προσοχή η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη σε νοσήσαντες εφήβους

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε νοσήσαντες εφήβους από Covid-19.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη νέα μελέτη του CDC, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαγνώσεων εφηνικού διαβήτη 30 ημέρες μετά τη νόσηση.

«Η λοίμωξη Covid 19 είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Τα παιδιά που νόσησαν με τέτοια χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η μελέτη, εμφάνισαν διαβητική κυτοξέωση», δήλωσε η ίδια.Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για διαβήτη τύπου 1 σε εφήβους κάτω των 18 ετών. Ο παθογενετικός μηχανισμός δεν είναι απλός. Ξέρουμε ότι η Covid-19 επηρεάζει τα παγκρεατικά κύτταρα και σίγουρα στην κατάσταση αυτή συντελούν σημαντικές παθήσεις του μεταβολισμού, όπως η παχυσαρκία.

«Πρέπει να υπάρχει μια ευαισθητοποίηση από γονείς, γιατρούς και παιδιά, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1», υπογράμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Προηγούμενο άρθροΤεράστια η ζημιά στα κέντρα δεξιώσεων της Τρίπολης (VIDEO)
Επόμενο άρθροEφυγε από την ζωή η μοναχή Ευβούλη του Οσίου Παταπίου