Αρχική Ν. Αρκαδίας Κώστας Τζιούμης: «Εμείς μιλάμε όταν έχουμε να δείξουμε έργο» (vd)

Κώστας Τζιούμης: «Εμείς μιλάμε όταν έχουμε να δείξουμε έργο» (vd)

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Τετάρτη (29/9/2021), δίνοντας απαντήσεις σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν από δημότες.

Ελεγχόμενη στάθμευση – «Από τις 15 Σεπτεμβρίου δύο δημοτικοί αστυνομικοί υπηρετούν στον δήμο μας. Πολύ σύντομα, υπάρχει πιθανότητα να έρθει άλλος ένας. Με αυτούς θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την ελεγχόμενη στάθμευση για να μπορούμε να βάλουμε μια τάξη στην άναρχη στάθμευση που υπάρχει στο κέντρο της πόλης μας.»

Έργα Πολιτισμού – «Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές εντάξεις έργων και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των άλλων προτάσεων μας.

Η μία είναι η δημιουργία ψηφιακού μουσείου πόλης και της Επανάστασης του 1821 στο Πετροπούλειο Κληροδότημα που θα δημοπρατηθεί άμεσα.

Επίσης εντάχθηκε το έργο της Δημοτικής πινακοθήκης στο κτήριο Τσιχριτζή. Θα γίνουν οι μελέτες μέσα στους επόμενους μήνες και μετά θα δημοπρατηθεί το έργο για να υλοποιηθεί η επιθυμία  του αειμνήστου Τσιχριτζή.»

Έργα αγροτικής οδοποιίας – «Για εμάς τα χωριά μας είναι στην ίδια προτεραιότητα με την πόλη. Έργα έχουν γίνει σε πολλά χωριά με δικά μας μηχανήματα, ενώ παράλληλα τρέχει μια μεγάλη εργολαβία που ακόμα συνεχίζεται. Υπάρχει δεύτερη εργολαβία που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, έχει ξεκινήσει στην περιοχή της Κανδήλας και θα συνεχιστεί. Ενώ, περιμένουμε την αξιολόγηση και μιας επιπλέον πρότασης στο ίδιο πρόγραμμα. Εμείς μιλάμε στα ΜΜΕ όταν έχουμε να δείξουμε έργο.»

Αντιπλημμυρικά – «Ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται εργολαβίες για τις δημοτικές ενότητες Τεγέας, Μαντινείας και Κορυθίου. Έργα που τα ξεκινήσαμε από το μηδέν. Τα έργα θα καταλήξουν και στον καθαρισμό στις καταβόθρες που δεν έχουν καθαριστεί πολλές δεκαετίες.»

Κοινωνικές υπηρεσίες – «Στον τομέα αυτό, είναι το πρόγραμμα ΤΕΒΑ μέσα από το οποίο μοιράζονται σε τακτική βάση τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε πάνω από 1000 οικογένειες κάθε φορά. Δημοπρατήσαμε και υπογράφουμε σύμβαση για το υπόλοιπο του προγράμματος. Μετά από προσπάθειες συντονισμένες εξασφαλίσαμε άλλο 1.700.000 ευρώ από τις εκπτώσεις του προγράμματος που πολύ σύντομα θα δημοπρατήσουμε για να συνεχίσουμε τη διανομή για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια.

Άμεσα ξεκινά το πρόγραμμα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, ένα χρόνιο αίτημα συμπολιτών μας που έχουν παιδιά ή ενήλικες που είναι με ειδικές ανάγκες και χρειάζονταν μια δομή για να απασχολούνται δημιουργικά. Θα το εγκαινιάσουμε σε λίγες ημέρες για να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Παράλληλα, ξεκινά το Κέντρο Κοινότητας, όπου ο Δήμος Τρίπολης θα παρέχει ιατρική φροντίδα και υποστήριξη για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν παιδιά ή ενήλικες που δεν έχουν κάποιον να τους φροντίζει.»

Απορρίμματα – «Σε χρόνο ρεκόρ κλείσαμε τη χωματερή του Αγίου Βλάση και χωρίς να μείνουν τα απορρίμματα στους δρόμους ξεκινήσαμε νόμιμη προσωρινή διαχείριση στο Μεγαβούνι. Δεν υπάρχει κανένα πρόστιμο για τη διαχείριση στο Μεγαβούνι. Πιστεύω ότι μέσα στο Νοέμβριο θα αρχίσει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ. Εμείς συνεχίζουμε μέχρι να ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση.»

Πλατεία Αγίου Βασιλείου – «Στόχος δικός μας είναι να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης και των χωριών μας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος συμπολίτης που να του αρέσει η εικόνα που έχει η πόλη μας στην κεντρική πλατεία. Πολύ σύντομα, μέσα στον Οκτώβριο, θα έχει υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσουν τα έργα. Πριν ξεκινήσουν τα έργα, θα υπάρξει συνεννόηση με όλους τους επαγγελματίες των καταστημάτων ώστε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη όχληση. Δεύτερη δέσμευση αφορά τη συνεννόηση με τα ταξί.

Πριν το χειμώνα θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στην πλατεία Συνοικισμού Κολοκοτρώνη. Υπάρχει μια εκκρεμότητα να δημιουργηθεί και μια παιδική χαρά δίπλα από την πλατεία.

Πολύ σύντομα θα αρχίσουν τα έργα στην πλατεία Μαντινείας – Μπασιάκου.

Άμεσα ξεκινά και η πλατεία στις Ρίζες.»

Καθημερινότητα – «Είχαν πολλά χρόνια να γίνουν ασφαλτοστρώσεις στην Τρίπολη. Είναι πολλοί δρόμοι που είναι σε άσχημη κατάσταση. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να φτιάξουμε όλους τους δρόμους, διότι δεν έχουμε τα απαραίτητα χρήματα. Κι αυτό το θέμα έθεσα στον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη. Θα μπει και στην ΚΕΔΕ αυτό το ζήτημα για να δημιουργηθούν προγράμματα για ασφαλτοστρώσεις.

Η επιλογή των δρόμων που φτιάχνουμε γίνεται με δύο κριτήρια, την κίνηση και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Για την καθαριότητα, η πόλη κα τα χωριά μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό μας λένε επισκέπτες. Κι αυτό διαπιστώνω κι εγώ, επισκεπτόμενος άλλες πόλεις. Έχει δώσει αγώνα η υπηρεσία καθαριότητας.

Το επόμενο διάστημα θα προμηθευτούμε 250 νέους κάδους απορριμμάτων για την πόλη και τα χωριά μας.

Δεν είπαμε ότι τα κάνουμε όλα σωστά, η προσπάθεια συνεχίζεται.»

Γκράφιτι – «Έχω μιλήσει επανειλημμένως με την αστυνομία. Δεν θα είμαστε επιεικείς σε κανέναν που συνεχίζει να βανδαλίζει δημοτικές ή ιδιωτικές περιουσίες. Είπαμε να δείξουμε μια ανοχή, αλλά από εδώ και μετά θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες.»

Κολυμβητήριο – «Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Το Κολυμβητήριο είχε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Δεν περιλάμβανε θέματα με τη στατικότητα της οροφής. Όταν μπήκε να δουλέψει ο ανάδοχος, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στις κολώνες που στηρίζουν τη στέγη. Έχουμε κάνει ανάθεση για την εκπόνηση στατικής μελέτης που θα την παραλάβουμε ως το τέλος Οκτωβρίου και από εκεί και πέρα υπάρχει ένα σοβαρό θέμα διότι θα προκύψουν έργα και είμαστε σε επαφές για να βρούμε τα χρήματα, διότι ο Δήμος δεν μπορεί με δικά του χρήματα.

Ήδη, ο εργολάβος δουλεύει και κάνει περιφερειακές δουλειές.

Δεν υπάρχει καθυστέρηση με ευθύνη του Δήμου ή του εργολάβου. Έχει διαπιστωθεί ένα πρόβλημα στατικότητας που πρέπει να επιλυθεί.»

ΔΑΚ – «Τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Ιούνιο και αφορούν τις κερκίδες, το ταρτάν και όσα προβλέπονται στη σύμβαση».

Πεζοδρόμια – «Έχουν να γίνουν νέα πεζοδρόμια στην Τρίπολη πολλά χρόνια. Έχουμε ήδη μία εργολαβία, θα βγάλουμε κι άλλη δημοπρασία. Είναι πολλοί οι δρόμοι που θέλουν πεζοδρόμια, είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα που έχουμε για να τα φτιάξουμε όλα. Θα γίνει μια επιλογή με συγκεκριμένα κριτήρια».

Open Mall – «Είναι μια μεγάλη ανάπλαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει ένας ανάδοχος που δουλεύει πολύ γρήγορα. Πρόκειται για έργο εμβληματικό. Υπάρχει και το έργο που τρέχει παράλληλα με τα καταστήματα από το Επιμελητήριο για να γίνει ένα Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου. Τους επόμενους λίγους μήνες θα παραδοθεί ολοκληρωμένο αυτό το έργο».

Στο τέλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης αναφέρθηκε στο ζήτημα της πανδημίας και παρακάλεσε τους συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν, διότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας.