Αρχική Ν. Κορινθίας Σε Δράμα και Ξάνθη με τον Πρωθυπουργό ο Χρίστος Δήμας

Σε Δράμα και Ξάνθη με τον Πρωθυπουργό ο Χρίστος Δήμας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, επισκέφτηκαν το εργαστήριο πολυμέσων Xanthi TechLab, το οποίο αποτελεί κόμβο για την έρευνα, την καινοτομία και την καλλιέργεια τεχνογνωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συνομίλησαν με μαθητές γυμνασίου και φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σχετικά με τα όνειρά τους, το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία και τη συνεισφορά του Xanthi TechLab στις δημιουργικές επιδιώξεις τους.
Οι μαθητές παρουσίασαν ένα ρομπότ που έχουν κατασκευάσει, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του, ενώ οι φοιτητές μίλησαν για τη βιομηχανική ρομποτική και τις δυνητικές εφαρμογές της και για τις εμπειρίες τους από την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στην οποία η ομάδα όπου συμμετείχαν κατέκτησε την τέταρτη θέση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στο παρελθόν στην Ελλάδα απουσίαζε η σύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων και την αξιοποίησή τους, με συνέπεια μεγάλο κομμάτι του έργου που παραγόταν να μένει «ανεκμετάλλευτο, είτε στα ερευνητικά κέντρα, είτε -ακόμα περισσότερο- στα πανεπιστήμια».
Ο κ. Δήμας ανέφερε πως πλέον χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας ώστε να καλύπτεται αυτό το κενό, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπάρχει πια ένα οικοσύστημα καινοτομίας το οποίο αναπτύσσεται πολύ δυναμικά στη χώρα.»
Ακολουθεί απόσπασμα των δηλώσεων του Πρωθυπουργού:
«Υπάρχουν κεφάλαια τα οποία υπάρχει διάθεση να τοποθετηθούν σε τέτοιες νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, πολύ υψηλού ρίσκου και έχουμε και αρκετές ιστορίες επιχειρήσεων οι οποίες ξεκίνησαν -καλή ώρα- έτσι, όπως ξεκινάτε εσείς. Έγιναν από μια ιδέα, έγινε start-up, έγινε επιχείρηση και αρχίζουν και κάνουν τον κύκλο τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Γιατί το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι μόνο στην Αθήνα, δεν είναι μόνο στη Θεσσαλονίκη, είναι και σε μια σειρά από περιφερειακές πόλεις που έχουν δυνατά τμήματα τεχνολογικά»
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας επεσήμανε:
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αλλά και πολύ αισιόδοξο για το μέλλον, να βλέπεις την νέα γενιά να αξιοποιεί με τόσο αποτελεσματικό τρόπο τις νέες τεχνολογίες. Σήμερα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επισκεφτήκαμε και είδαμε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Xánthi TechLab. Ένα εργαστήριο πολυμέσων που αποτελεί χώρο συνάντησης για τους νέους που θέλουν να μάθουν, να πειραματιστούν και να εντρυφήσουν στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Είναι εξοπλισμένο με 3D εκτυπωτές, υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, κιτ ρομποτικής κ.α. Πρόκειται για ένα στέκι δημιουργικής απασχόλησης για την νεολαία της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Το εργαστήριο επικοινωνεί με άλλα αντίστοιχα κέντρα νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και δημιουργεί συνέργειες με προγράμματα και εργαστήρια στον χώρο της καινοτομίας.»
Νωρίτερα στην Δράμα, παρευρέθηκαν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κα Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου συμμετείχαν στους εορτασμούς «Ελευθέρια 2021», για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης παρέστησαν στην κατάθεση στεφάνου στο Άγαλμα της Ελευθερίας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.