Αρχική Eπικαιρότητα Προκαταβολή φόρου: Σκέψεις για μείωση και το 2021

Προκαταβολή φόρου: Σκέψεις για μείωση και το 2021

Πηγή: https://www.newmoney.gr


Σημαντική ανάσα ρευστότητας δίνει στις επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών αναβιώνοντας τη μειωμένη έως και 100% προκαταβολή φόρου, η οποία πάντως γίνεται στοχευμένα. Δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις καταγράφουν το 2020 μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το 2019, θα κληθούν να καταβάλουν και μειωμένο φόρο, ενώ συρρικνώνεται και το ποσό της προκαταβολής φόρου.

Παράλληλα, επιχειρήσεις που θα καταγράψουν ζημίες, δεν θα είναι υπόχρεες προκαταβολής φόρου.

Την ίδια στιγμή, μετά την απόφαση του Eurogroup να επιτρέπει στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης ανοίγει ο δρόμος επανεξέτασης του μέτρου της μείωσης των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου και για φέτος. Εάν περάσει αυτό το μέτρο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τις επιχειρήσεις, καθώς θα τις βοηθήσει να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, ενώ θα δοθεί βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί πραγματικά από την πανδημία.

Πρακτικά με τη μείωση του συντελεστή, κεφάλαια που προορίζονται για πληρωμές στην εφορία, θα παραμείνουν στο ταμείο της επιχείρησης, σε μια στιγμή που προσπαθεί να ορθοποδήσει από το πλήγμα της πανδημίας και τα οποία θα . αποδώσει στο κράτος στα μέσα του 2022.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κόστος θα είναι περιορισμένο λόγω των μειωμένων κερδών που αναμένεται να εμφανίσουν φέτος οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Επίσης, με τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου ουσιαστικά θα μεταφερθεί δημοσιονομικός χώρος από τη μια χρονιά στην άλλη και αναμένεται να «τονώσει» τα φορολογικά έσοδα του 2022 έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει βελτίωση των δημοσιονομικών της επιδόσεων, καθώς το 2021 θα κλείσει ούτως η άλλως με μεγάλα ελλείμματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για τους συντελεστές υπολογισμού της προκαταβολής φόρου θα ληφθούν το καλοκαίρι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.