Αρχική Eπικαιρότητα Το σύμπτωμα του κορωνοϊού που μπορεί να μείνει για πάντα

Το σύμπτωμα του κορωνοϊού που μπορεί να μείνει για πάντα

Το συχνότερο σύμπτωμα σε ανθρώπους που νόσημα από κορωνοϊό είναι η απώλεια όσφρησης και γεύσης. Το ποσοστό που εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα αγγίζει το 89%.

Και ενώ στους περισσότερους επανέρχεται αργά και βασανιστικά, η γεύση και η όσφρηση, υπάρχει ένα ποσοστό που ανησυχεί τους γιατρούς που δεν επανήλθαν ποτέ με την εμφάνιση της ασθένειας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι κάποιοι ασθενείς δεν επανήλθαν στα αρχικά επίπεδα των αισθήσεών τους ακόμα και 6 μήνες μετά τη νοσηλεία τους.

Το 6 μήνες είναι καθοστικό σημείο, γιατί μέχρι τώρα πίστευαν ότι αυτός είναι ο εκτιμώμενος χρόνος αποθεραπείας από όλα τα συμπτώματα.

Στην ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο ειδικός νευρολόγος δρ. Leo Newhouse, γράφει: «Μερικοί από εμάς δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανακτήσουν την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης μας».

Το 15% δεν επανήλθε στα αρχικά επίπεδα μετά το πρώτο τρίμηνο, ενώ ένα 4% δεν επανήλθε ούτε μετά από 6 μήνες.

Οι οσφρητικοί νευρώνες έχουν την τάση να αναγεννούνται, αλλά ορισμένοι οργανισμοί έδειξαν ότι λόγω επιπλοκών μπλοκάρουν την διαδικασία αυτή. Το πρόβλημα δεν είναι απλό, όπως φαίνεται αφού οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ασθενείς που έχουν χάσει αυτές τις αισθήσεις θα εμφανίσουν προβλήματα μειωμένης σεροτονίνης, και προβλήματα στη διάθεσή τους  στο άμεσο κοντινό μέλλον.

Προειδοποιώντας δηλαδή για μια έκρηξη σε προβλήματα διάθεσης, ενέργειας και για αύξηση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.