Αρχική Eπικαιρότητα Lockdown: Ημέρα κρίσης για το λιανεμπόριο – Σήμερα η εισήγηση των ειδικών

Lockdown: Ημέρα κρίσης για το λιανεμπόριο – Σήμερα η εισήγηση των ειδικών

Με όπλο τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες -σε σύγκριση με τα στοιχεία της 14ης Δεκεμβρίου– προσβλέπει η κυβέρνηση σε πιθανή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να αποφασίσει για την επάνοδο του λιανεμπορίου ή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μολονότι για την κυβέρνηση το δίλημμα«οικονομία ή παιδεία» είναι πλαστό, όπως εκτίμησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο ίδιος ανέφερε ως ιδεατό σενάριο «να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα και ιδανικά όλα», παρότι ερωτηθείς σχετικά με το λιανεμπόριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε το ότι«οι ειδικοί θα μπορούσαν σίγουρα να εξετάσουν το click away». Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί, άλλωστε, στενά τα στοιχεία και «προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων» εξήγησε χθες ο κ. Ταραντίλης, περιγράφοντας την αλυσίδα λήψης των αποφάσεων. «Θα τα δώσουμε (σ.σ. τα στοιχεία) στην Επιτροπή, θα τα αναλύσει και θα εισηγηθεί» υπενθύμισε ο κ. Ταραντίλης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως «μην έχουμε αυταπάτες. Δεν θα ζήσουμε μηδενικά κρούσματα όπως στο παρελθόν. Θέλουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση να μην ξεφύγει και με ασφάλεια να ανοίγουμε οικονομία και παιδεία».

Ξορκίζοντας τις αυταπάτες και επενδύοντας στη δύναμη των αριθμών (των κρουσμάτων), τα μέλη της Επιτροπής παρέλαβαν χθες και την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, η οποία προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο της «παραλαβής εκτός» click away, ενώ παράλληλα με την μέθοδο του click in shop («παραλαβή εντός») θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις:

· ένδυσης

· υπόδησης

· αργυροχρυσοχοΐας,

όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα με αυστηρά μέτρα προστασίας και κατόπιν ραντεβού (διάρκειας 20 με 30 λεπτά), για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος. Κανονικά, δηλαδή όπως λειτούργησαν στη διάρκεια των γιορτών και κατόπιν ραντεβού, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα:

· κομμωτήρια