Αρχική Eπικαιρότητα Ποιοι θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι και θα πάρουν το επίδομα 400 ευρώ;

Ποιοι θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι και θα πάρουν το επίδομα 400 ευρώ;

Χτες το απόγευμα (13/04), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και εξαγγέλλοντας ένα νέο επίδομα-οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ προς 155.000 μακροχρόνια ανέργους.

Πολλοί, λοιπόν, αναρωτιούνται αν ανήκουν στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος και θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι.

Ποιοι θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι από τον ΟΑΕΔ;

Ως μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ και εν τέλει δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης, θεωρούνται όσοι/-ες έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης, λόγω ανεργίας.

Ο άνεργος υποχρεούται να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας επιδότησής του, προκειμένου να υποβάλει αίτηση και να αξιώσει απαίτηση για τη χορήγηση επιδόματος μακροχρονίως ανέργου, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

Κριτήρια επιλογής

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, με δεδομένο ότι οι μακροχρόνιοι άνεργοι, αγγίζουν τις 470.000, πηγές του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι θα οριστούν κριτήρια επιλογής, όπως το χρόνος που βρίσκεται εκτός εργασίας.

Τα μέτρα στήριξης των ανέργων θα αποσαφηνιστούν με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα περιλαμβάνουν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, όπως λένε ίδιες πηγές.

Εν αναμονή ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Οι δικαιούχοι της νέας οικονομικής ενίσχυσης είναι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχουν στον ΟΑΕΔ για όλους επικαιροποιημένα στοιχεία IBAN.

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξει τις κατά τις επόμενες ημέρες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι μακροχρόνια άνεργοι – δικαιούχοι του επιδόματος 400 ευρώ, θα δηλώνουν τον ισχύοντα IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να λάβουν εκεί τα 400 ευρώ που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δικαιούχοι του νέου επιδόματος των 400 ευρώ θα είναι όσοι έγιναν μακροχρόνια άνεργοι τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή όσοι -όσες συμπλήρωσαν 12μηνο και πλέον στα μητρώα του ΟΑΕΔ από 1η Απριλίου 2019 και μετά, πράγμα που σημαίνει ότι επιδοτούνται οι «νέοι» μακροχρόνια άνεργοι.

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για να γραφτεί κανείς στο μητρώο ανέργων

-Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο κατατεθειμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος – Ε1.

Οι άνεργοι που εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη θα προσκομίζουν το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος ή το Ε1 του ατόμου του οποίου τελούν υπό την προστασία καθώς και παραστατικό μέσω του οποίου δηλώνεται η άρση του λόγου εξάρτησης, όπου αυτό απαιτείται.

-Για όσους φορολογούμενους δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος απαιτείται μόνο η κατάθεση συγκεκριμένου υποδείγματος υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 , η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του δηλούντος.

– Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

– Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.)

– Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ

– Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Υπηρεσία (ΚΠΑ2) διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει οποιοδήποτε δικαιολογητικό κατά την κρίση της θεωρείται απαραίτητο για τον έλεγχο ανεργίας.

Η εγγραφή πραγματοποιείται μόνο στο ΚΠΑ2 αρμοδιότητας της περιοχής στην οποία υπάγεται ο άνεργος σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.