Αρχική Eπικαιρότητα Ο καιρός: Έρχονται υψηλές θερμοκρασίες, σκόνη και λασποβροχές – Ηλιοφάνεια στην Αττική

Ο καιρός: Έρχονται υψηλές θερμοκρασίες, σκόνη και λασποβροχές – Ηλιοφάνεια στην Αττική

***** ÐÑÏÓÏ×Ç - ÓÇÌÅÉÙÓÇ ÃÉÁ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÓÕÍÔÁÊÔÇ ****** Ç öùôïãñáößá Ý÷åé ëçöèåß ÷ùñßò ôç ñçôÞ Üäåéá ôùí åéêïíéæüìåíùí. Ç äçìïóßåõóç ôùí ÷áñáêôçñéóôéêþí ôïõò ãßíåôáé áðïêëåéóôéêÜ ìå åõèýíç ôïõ ÷ñÞóôç *****

Η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική θα διαμορφώσει τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στα κεντρικά και νότια, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και το βορειότερο τμήμα του Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και το μεσημέρι – απόγευμα τοπικές μπόρες στα ορεινά. Οι άνεμοι στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις έως 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βορειοανατολικά τους 18 με 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 25 και τοπικά στα δυτικά και την Κρήτη τους 26 με 27 βαθμούς.

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 20 βαθμούς.

Την Πέμπτη προβλέπονται θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο, μεταφορά αφρικανικής σκόνης και τοπικές λασποβροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Η θερμοκρασία στα βορειοανατολικά δεν θα ξεπερνά τους 20 με 22 βαθμούς, ενώ στη δυτική και νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη θα φτάσει τοπικά τους 30 βαθμούς. Από την Παρασκευή έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπονται αραιές νεφώσεις και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, ενώ η θερμοκρασία στα κεντρικά και νότια τοπικά θα ξεπερνά τους 30 βαθμούς.

Αναστασία Τυράσκη, Φυσικός – Μετεωρολόγος (MSc)