Αρχική Eπικαιρότητα «Πνίγηκε» στα δακρυγόνα η Μυτιλήνη – Όλο το βράδυ συγκρούσεις κατοίκων με...

«Πνίγηκε» στα δακρυγόνα η Μυτιλήνη – Όλο το βράδυ συγκρούσεις κατοίκων με ΜΑΤ (βίντεο)

Για πρωτοφανή αστυνομική βία στο λιμάνι της Μυτιλήνης εναντίον διαδηλωτών, κάνει λόγο η τοπική ιστοσελίδα «Στο Νησί».

Κάτοικοι της Λέσβου είχαν αποκλείσει το βράδυ της Δευτέρας το λιμάνι της Μυτιλήνης, για να εμποδίσουν την αποβίβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έστειλε η κυβέρνηση από την Αθήνα.

Οι νησιώτες αντιδρούν στη δημιουργία μιας νέας υπερδομής για πρόσφυγες και μετανάστες στην επιταγμένη έκταση της Καράβας – Καβακλή.

Το πλοίο «Πήγασος», που μετέφερε τις διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 2.30 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Είχε αναχωρήσει στις 14.30 της Δευτέρας από το λιμάνι του Λαυρίου.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα «Στο Νησί», ψευδώς δηλώθηκε ότι είχε βλάβη προκειμένου να μην πραγματοποιήσει το δρομολόγιο από Λαύριο για Αϊ Στράτη και Λήμνο, Καβάλα.

Έξω από τη Μακρόνησο έσβησε το εκπεμπόμενο σήμα μετατρεπόμενο έτσι σε ένα πραγματικά «πειρατικό» καράβι που έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης.

Στη Λέσβο ήταν αρχικά άγνωστο ότι το «Πήγασος» έπλεε φορτωμένο διμοιρίας των ΜΑΤ μέχρι που το αποκάλυψε η ιστοσελίδα «Στο Νησί» στις 16.00.

Στις 21.00 έγινε γνωστό ότι το πλοίο «Πήγασος» θα έδενε τελικά στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ωστόσο, πολίτες συνέχιζαν να παραμένουν στα λιμάνια του Σιγρίου και να περιφρουρούν τα λιμάνια Περάματος και Πέτρας.

Στις 23.00 της Δευτέρας άρχισε να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος που απέκλεισαν τις τρεις εισόδους του λιμανιού, στο Τελωνείο, το παλιό αρχαιολογικό μουσείο και στο άγαλμα της Ελευθερίας.

Εκεί είχαν τοποθετηθεί και απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης.

Να σημειωθεί πάντως ότι με μόνη εξαίρεση τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κανένα στέλεχος της δημοτικής Αρχής δεν εμφανίστηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας και των επεισοδίων.

Στη Μυτιλήνη άρχισαν αψιμαχίες ανάμεσα σε νεαρούς από την πλευρά του Τελωνείου μισή ώρα πριν την άφιξη του πλοίου.

Οι δυνάμεις των τοπικών ΜΑΤ, που είχαν καταλάβει νωρίτερα το λιμάνι της Μυτιλήνης, άρχισαν να κάνουν χρήση χημικών που όπως ήταν φυσικό έδιωξαν αρκετούς από τους διαμαρτυρόμενους μιας και η κατάσταση έγινε αποπνικτική.

Με την άφιξη του πλοίου «Πήγασος» στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα η ρίψη χημικών έγινε διαρκής.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποβιβάστηκαν από το πλοίο περισσότεροι από 300 άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι βγήκαν από την είσοδο του αγάλματος της Ελευθερίας.

Κινήθηκαν στην οδό Αργύρη Εφταλιώτη διαχωρίστηκαν στη συμβολή με την 8η Νοεμβρίου και οι μεν κινήθηκαν στο Τελωνείο οι δε μέσω της 8ης Νοεμβρίου έδιωξαν τον κόσμο προς την Τζέημς.

Στο Τελωνείο ξαναενώθηκαν, ανασυντάχθηκαν και συνεχίζοντας να ρίχνουν χημικά, σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης έσπρωξαν τον κόσμο προς την Προκυμαία έως το Λιμεναρχείο όπου παρέμειναν.

Ας σημειωθεί ότι υπήρξαν και ξυλοδαρμοί ενώ φωτιές μπήκαν σε κάδους ως μέσο άμυνας.

Στις 4.00 τα χαράματα 10 κλούβες με ΜΑΤ, γκρέϊτερ του Στρατού, ο Αίαντας ειδικό αυτοκίνητο της Αστυνομίας που ρίχνει νερό στους διαδηλωτές και μια σειρά άλλων εξειδικευμένων οχημάτων ξεκίνησαν προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα.

Σκοπός τους να συγκρουστούν με εκατοντάδες διαδηλωτές που είναι εκεί πριν ξημερώσει και να φτάσουν στου Καβακλή, μεταδίδει η ιστοσελίδα «Στο Νησί».

Δείτε βίντεο που ανάρτησε η ιστοσελίδα «LesvosNews.gr»:

https://youtu.be/huxdf1YA68E