Αρχική Eπικαιρότητα «Ξέρουν που είναι ο γιος μου αλλά σιωπούν»: Το ξέσπασμα της μητέρας...

«Ξέρουν που είναι ο γιος μου αλλά σιωπούν»: Το ξέσπασμα της μητέρας του Άλεξ 14 χρόνια μετά την εξαφάνισή του

Η εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ στη Βέροια δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 14 χρόνια, από τις 3 Φεβρουαρίου 2006, αφού η σορός δεν έχει βρεθεί.

Εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ: Ήρθε στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον

Η μητέρα του ήρθε στην Ελλάδα το 1999, από την Γεωργία στην Βέροια, με σκοπό να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στον γιο της. Ύστερα από λίγα χρόνια κατάφερε να τον φέρει κι αυτόν στην Βέροια. Ο μικρός Άλεξ, ένα παιδί με μεγάλο ταλέντο στην μουσική, μάθαινε γρήγορα την ελληνική γλώσσα και προσπαθούσε να προσαρμοστεί στην νέα του ζωή.

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2006, ο Άλεξ έφυγε από την προπόνηση μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της «Ελιάς» και πήρε τον δρόμο προς το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ του πατριού του. Όμως δεν έφτασε ποτέ. Στη συνέχεια, θα πήγαινε στο μάθημα ζωγραφικής στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ: Το bullying από πέντε ανήλικους

Οι έρευνες της εκπομπής έδειξαν ότι ο μικρός εκείνη την χρονική περίοδο ήταν προβληματισμένος από την απόρριψη κάποιων συμμαθητών, που έφτανε πολλές φορές και στον ξυλοδαρμό του. Ήταν στην ουσία μία από τις πρώτες υποθέσεις παιδικού bullying που έγινε γνωστή από το «Τούνελ» με τα πλέον τραγικά αποτελέσματα.

Σαράντα μέρες μετά την εξαφάνιση, η Αγγελική Νικολούλη σε έρευνά της στη Βέροια, εδραίωσε με μαρτυρίες την δράση της παρέας των αδίστακτων ανηλίκων εναντίον άλλων αδύναμων. Εντόπισε τον ένα από τους πέντε «σκληρούς» μαθητές και κατάλαβε από το διάλογο που είχαν, ότι τα παιδιά ευθύνονται για την εξαφάνιση του άτυχου Άλεξ. Ενημέρωσε αμέσως την Ασφάλεια της πόλης, αλλά η εκδοχή της δημοσιογράφου θεωρήθηκε από τον τότε διοικητή ακραία, με αποτέλεσμα να μην ερευνηθεί και να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε λάθος έρευνες.

Εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ: Άπλετο φως από την έρευνα του «Τούνελ»

Η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη είχε μιλήσει με κατοίκους, εκπαιδευτικούς, με φίλους και συμμαθητές του Άλεξ και είχε ακολουθήσει όλες τις πιθανές διαδρομές του μαθητή εκείνη τη μοιραία νύχτα. Πραγματοποίησε έρευνα στη Γερμανία και στην Γεωργία όπου πίστευαν οι αστυνομικοί ότι έχει οδηγηθεί ο Άλεξ. Βρήκε τον θείο του στη Γερμανία, τη γιαγιά και τον πατέρα στη Γεωργία και απέδειξε ότι το παιδί δεν είχε μεταφερθεί στις συγκεκριμένες χώρες.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη οδήγησε πάλι την έρευνα στην πλατεία της Βέροιας όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο Άλεξ και τότε βρέθηκε η άκρη. Υπάλληλος φροντιστηρίου αποκάλυψε ότι το βράδυ εκείνο η παιδική συμμορία την είχε ενοχλήσει και απειλήσει. Προέκυψε δηλαδή ότι τα παιδιά της βίαιης ομάδας είχαν κινηθεί εκείνη την μοιραία νύχτα στον δρόμο που θα ακολουθούσε ο Άλεξ. Και όμως το γεγονός αυτό το είχε αποκρύψει το ένα ελληνόπουλο από την Αγγελική Νικολούλη που τον ρώτησε σχετικά. Μετά την μαρτυρία της υπαλλήλου η δημοσιογράφος επέμενε στην έρευνά της. Ταξίδευε αιφνιδιαστικά στη Βέροια και έβρισκε τα παιδιά και μάρτυρες.

Την ομάδα της βίας αποτελούσαν δύο Ελληνόπουλα αδέλφια, ένας Αλβανός, ένας Βορειοηπειρώτης και ένας Ρουμάνος. Οι ηλικίες τους τότε, από 11 έως 13 χρόνων. Τα πέντε παιδιά αργότερα ομολόγησαν τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή. Το δεύτερο καίριο λάθος των Αρχών ήταν ότι δεν τα κράτησαν μακριά από το περιβάλλον τους, με τη βοήθεια του Εισαγγελέα ανηλίκων και ειδικών ψυχολόγων, μέχρι να βρεθεί η σορός του μικρού Άλεξ. Αποτέλεσμα το δασκάλεμά τους από γονείς και νομικούς. Το ένα μετά το άλλο, τα τρία από τα πέντε παιδιά ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους και ισχυρίστηκαν ότι είπαν ψέματα στις Αρχές.

Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη φίλης της οικογένειας των Ελλήνων

Η γυναίκα τη νύχτα που χτυπήθηκε θανάσιμα ο Άλεξ από την παιδική συμμορία, βρέθηκε στο σπίτι των Ελλήνων και άκουσε το παραμιλητό του μικρότερου. Φώναζε «πέθανε το παιδί, πέθανε. Φωνάξτε τον παππού μου…» Η μητέρα και η γιαγιά των Ελλήνων που βρίσκονταν στο σπίτι, αδιαφόρησαν και δεν ανησύχησαν ούτε όταν την άλλη μέρα δημοσιοποιήθηκε ο χαμός του μικρού Άλεξ. Θεωρείται σίγουρο από το περιβάλλον τους, ότι ενημέρωσαν την ίδια νύχτα και τον παππού τους που βοήθησε τα εγγόνια του, αφού ήταν ο κηδεμόνας τους. Αποτέλεσμα η ομάδα των «σκληρών» να χωριστεί στα δύο και ο μικρός Βορειοηπειρώτης να αποκαλύψει στην Αγγελική Νικολούλη όλα όσα συνέβησαν τη νύχτα που ο Άλεξ έχασε τη ζωή του.

Το παιδί με τη βοήθεια και της δημοσιογράφου, μετοίκησε στην Αθήνα μακριά από τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας που τον τρομοκρατούσαν για να πάρει πίσω τα όσα κατέθεσε και στις Αρχές. Όπως αποκάλυψε ο βορειοηπειρώτης, ο Άλεξ τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από ένα τσακωμό με την «παρέα» στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Δημαρχείο. Τα παιδιά που προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημα, τον μετέφεραν σε ένα ακατοίκητο σπίτι και τον άφησαν αβοήθητο να πεθάνει μες στον χιονιά. Δύο μέρες μετά έβαλαν το νεκρό παιδί σε ένα καρότσι, το κάλυψαν και το μετέφεραν στο ποτάμι της Μπαρμπούτας όπου τον άφησαν. Πιθανότατα να εξαφάνισαν το πτώμα του ενήλικες από το περιβάλλον τους. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές.

Εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ: Το χρονικό της υπόθεσης

Στο πάρκο της «Ελιάς», σε ένα παγκάκι, κάθονταν πέντε ανήλικά αγόρια. Μόλις τον είδαν μόνο του, άρχισαν να του επιτίθενται λεκτικά. Το μόνο που ζήτησε ο Άλεξ ήταν να τον αφήσουν ήσυχο. Τα πέντε αγόρια όμως δεν ήταν και τα πιο ήσυχα παιδιά και άρχισαν να τον χτυπούν.

Ο Άλεξ προσπάθησε να ξεφύγει αλλά τον στρίμωξαν στην πλατεία του δημαρχείου, πάνω σε μερικά μαρμάρινα σκαλιά. Αφού συνέχισαν να τον χτυπούν, ο Άλεξ αιμόφυρτος προσπάθησε να φύγει. Ένας από τους πέντε του έβαλε τρικλοποδιά και ο 11χρονος προσγειώθηκε με το κεφάλι στην γωνία ενός σκαλοπατιού.

Εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ: Τον σκότωσαν και τον πέταξαν στο ποτάμι

Ήταν νεκρός. Οι πέντε δράστες αρχικά τρόμαξαν αλλά μετά τον μετέφεραν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Όταν είδαν πως η μητέρα του τον έψαχνε απεγνωσμένα, τον πήραν από εκεί και τον πέταξαν στο ποτάμι.

Εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ: Ομολόγησαν τη δολοφονία οι ανήλικοι

Η μητέρα όμως είχε απελπιστεί. Απευθύνθηκε στην αστυνομία και στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Όταν δεν οδηγήθηκε πουθενά, δοκίμασε να πάει στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη. Η δημοσιογράφος ύστερα από έναν μήνα έρευνας ανακάλυψε το ένα από τα πέντε παιδιά. Αρχικά η αστυνομία έκρινε αβάσιμο τον ισχυρισμό της ότι αναμιγνύονται με τον φόνο του Άλεξ. Ύστερα από δυο μήνες όμως, και αφού ανακάλυψε κι αλλά στοιχεία, η αστυνομία Θεσσαλονίκης ανέκρινε τα πέντε παιδιά, τα οποία ομολόγησαν.

Μετά από μήνες, φήμες για κύκλωμα παιδεραστίας, αναίρεση καταθέσεων με την παρότρυνση των γονιών και εμπλοκή και των τελευταίων στην υπόθεση, το μονομελές δικαστήριο έκρινε ένοχους τους ανήλικους για τις κατηγορίες για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» και «περιύβριση νεκρού».

Εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ: Η ετυμηγορία του δικαστηρίου

Τα παιδιά κρίθηκαν ένοχα από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με το νόμο περί ανηλίκων, τους επιβλήθηκαν αναμορφωτικά μέτρα. Το αδίκημα που τους βάραινε ήταν το κακούργημα της μη σκοπούμενης, θανατηφόρου σωματικής βλάβης και η περιύβριση νεκρού.

Το 2011 ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων της «σκληρής» παρέας που γνώριζε τότε τι είχε συμβεί, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 4 ετών και 6 μηνών, για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και για ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση. Οι γονείς των μελών της σκληρής παρέας καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με αναστολή αφού κρίθηκαν ένοχοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.

Μόνο η μητέρα του Ρουμάνου αθωώθηκε γιατί είχε ζητήσει τη βοήθεια των Αρχών για την παραβατικότητα του γιου της.

Τον Ιανουάριο του 2014, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Βέροιας επιδίκασε στη μητέρα του Άλεξ Μεσχισβίλι , Νατέλα Ιτσουαϊτζε το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστη από τον χαμό του μονάκριβου γιου της.

Καταδίκασε συνολικά τους 11 από τους 13 εναγόμενους, γονείς και κηδεμόνες των πέντε ανηλίκων που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του 11χρονου Άλεξ στις 3 Φεβρουαρίου του 2006, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλλουν το συγκεκριμένο ποσό. Ωστόσο απέρριψε την αγωγή για τη μητέρα του Ρουμάνου και για έναν από τους τρεις αδελφούς αναφέροντας ότι δεν έχουν αντικειμενική ευθύνη.

Εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ: Η μητέρα του συνεχίζει να ψάχνει

Η μητέρα του Άλεξ, πήρε αποζημίωση 150.000 ευρώ το 2014. Μέσα σε αυτή την οκταετία όμως, η απελπισία της ήταν τεράστια. Αποπειράθηκε μια φορά να αυτοκτονήσει. Μέχρι σήμερα, συνεχίζει να ψάχνει το πτώμα του Άλεξ, το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ: Τι λέει σήμερα η μητέρα του

Ο χρόνος έχει σταματήσει στο 2006. Σε εκείνο το βράδυ που ο Άλεξ δεν γύρισε σπίτι. Αν και για κάποιους έχει κλείσει, για μένα είναι ακόμη ανοιχτή, καθώς δεν έχω μάθει την αλήθεια. Δεν έχω βρει ακόμη το παιδί μου» λέει η Νατέλα και συνεχίζει: «Απλώς περιμένω. Ελπίζω κάποια στιγμή οι εμπλεκόμενοι να μου πουν που βρίσκεται ο γιος μου. Γιατί όλοι ξέρουν, αλλά σιωπούν. Εγώ όμως είμαι πάντα εδώ, για τους θυμίζω τι έγινε. Για να μην ξεχάσουν. Γιατί εγώ δεν ξεχνώ«.

«Ακόμη και σήμερα δεν έχουν πει όλη την αλήθεια και όχι μόνο δεν έχουν ζητήσει συγγνώμη, αλλά μιλούν και άσχημα για μένα. Μόνο ο Βορειοηπειρώτης ζήτησε ένα στοιχειώδες συγγνώμη. Τουλάχιστον διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους- έστω και ελάχιστα» σημειώνει η μητέρα του Άλεξ και συνεχίζει: «Ακόμα και σήμερα η αστυνομία δεν έχει ερευνήσει το σπίτι του παππού. Κανείς δεν έχει ψάξει την αυλή του. Εάν ήταν το παιδί κάποιου ισχυρού, θα είχε σηκωθεί ελικόπτερο από το πρώτο λεπτό».