Αρχική Eπικαιρότητα Η οικονομία δείχνει σημάδια ζωής

Η οικονομία δείχνει σημάδια ζωής

Υστερα από μία μακρά περίοδο στασιμότητας και αποεπένδυσης, που κορυφώθηκε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ όταν αναζωπυρώθηκαν οι δυνάμεις της ύφεσης, η οικονομία δείχνει σημάδια ζωής. Κατ’ αρχάς, οι αγορές έχουν επιβραβεύσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα διαμορφώσει ένα πιο φιλικό περιβάλλον για επενδυτικές πρωτοβουλίες. Το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα διαμορφώθηκε στο νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του 1,5%, όταν πριν από τις εκλογές των ευρωεκλογών του Μαΐου ήταν σε διπλάσια επίπεδα, άνω του 3,6%. Μόνο από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων το Δημόσιο θα έχει εξοικονόμηση άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Το κλίμα έχει βελτιωθεί και στην κλίμακα των επιχειρηματικών προσδοκιών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα της Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, αναμένουν αύξηση παραγγελιών τους επόμενους μήνες και προγραμματίζουν περισσότερες προσλήψεις παρά απολύσεις. Και η μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δείχνει ότι το οικονομικό κλίμα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2007. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παγιώνεται, οι επενδυτικές προσδοκίες αυξάνονται. Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης και όλοι γνωρίζουμε ότι η ψυχολογία της αγοράς είναι στοιχείο της ζήτησης.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν μόλις 1,3% έναντι στόχου προϋπολογισμού για 2,5%. Η νέα κυβέρνηση θέλει να πετύχει το δικό της αναπτυξιακό άλμα ξεμπλοκάροντας μία εμβληματικού τύπου επένδυση, όπως αυτή του Ελληνικού, αλλά και προτάσσοντας τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει η προσπάθεια του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος εργαζομένων και εργοδοτών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα χρόνια.

Το σημαντικό βέβαια είναι να μεταφερθούν στην πραγματική οικονομία οι καλές επιδόσεις της χώρας στον τομέα των επιτοκίων δανεισμού. Μπορεί το κόστος για το δεκαετές ομόλογο να έχει πέσει στο 1,5%, όμως η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η εξυγίανση των τραπεζών με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα προκειμένου η οικονομία να ξεφύγει από τους ρηχούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία θετική δυναμική που αναπτύσσεται κόντρα στην ομιχλώδη διεθνή οικονομική συγκυρία.

Αντιπολίτευση δεν γίνεται με θεωρίες συνωμοσίας

Θα θέλαμε πραγματικά να μάθουμε ποιος «γίγαντας» της Κουμουνδούρου είχε τη φαεινή ιδέα να επικαλεστεί τον τρόπο εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για να υπερασπιστεί την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει τις διαδικασίες επανεκλογής του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση.

«Ο κ. Μητσοτάκης καλό είναι να μη μας θυμίζει τον τρόπο εκλογής του, γιατί για να γίνει αρχηγός της Ν.Δ. χρειάστηκε να συνωμοτήσει με τον κ. Σαμαρά ώστε να οδηγήσει την πρώτη ψηφοφορία σε φιάσκο και να αποτρέψει τη βέβαιη τότε εκλογή του κ. Μεϊμαράκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που δικαίως κερδίζει τον τίτλο του πιο ευφάνταστου δελτίου Τύπου της χρονιάς. Ο κ. Τσίπρας, που μέχρι τις εκλογές έλεγε ότι «εγώ δεν χάνω από τον Μητσοτάκη, γιατί είναι πολύ λίγος για να με κερδίσει», υπαγόρευσε στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μία θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία ο Κυριάκος σε συνεργασία με τον Σαμαρά χάλασε τα κομπιούτερ στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για να μη βγει ο Μεϊμαράκης! Αφού ο Τσίπρας δεν θα έχανε ποτέ από τον Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος υποστήριζε ακόμη και από το βήμα της Βουλής, τώρα ανακάλυψε τις συνωμοσίες; Αντιπολίτευση με τέτοια επιχειρήματα δεν γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε κρίση εσωστρέφειας και με κινήσεις αμυντικού τύπου που παραπέμπουν στους κομματικούς μηχανισμούς του 4%.