Αρχική Eπικαιρότητα Από «νταουλιέρης» και «ζητιάνος» κύριος

Από «νταουλιέρης» και «ζητιάνος» κύριος

ΕΙΝΑΙ πιθανόν, όπως λένε οι πληροφορίες, η ΔΕΗ να έχει την καλοτυχία του ΟΤΕ και να περάσει σε γερμανικά χέρια. Ο ΟΤΕ στα χέρια της Ντόιτσε Τέλεκομ αναπτύχθηκε, μεγάλωσε και είναι μια εύρωστη επιχείρηση που αποδίδει έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο και προσφέρει πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Η ΔΕΗ στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ έγινε από κολοσσός ένας ετοιμοθάνατος υπερχρεωμένος νάνος. Οι πληροφορίες λένε ότι η γερμανική ΔΕΗ ενδιαφέρεται για τη ΔΕΗ.

Γι’ αυτό άλλωστε το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στην Αθήνα κορυφαία στελέχη της, τα οποία συναντήθηκαν με τους συναρμόδιους υπουργούς και μετά επισκέφθηκαν και το Μ. Μαξίμου. Χθες στο Βερολίνο στη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Α. Μέρκελ τέθηκε το ζήτημα και, όπως προκύπτει, το γερμανικό ενδιαφέρον μάλλον είναι πιο έντονο.

ΤΙΠΟΤΑ δεν έγινε τυχαία και τίποτα δεν προέκυψε από τη μεγαλοκαρδία της Γερμανίδας καγκελαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση, μία μέρα πριν από τη συνάντηση στο Βερολίνο, είχε ανακοινώσει το σχέδιο της σωτηρίας-διάσωσης της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν πήγε στην Α. Μέρκελ να παρακαλέσει και να ζητήσει. Πήγε ως ισότιμος πρωθυπουργός κυρίαρχης χώρας να διαπραγματευτεί, έχοντας στα χέρια του «όπλα». Γιατί π.χ. μια ΔΕΗ που θα έχει εξυγιανθεί και θα έχει απαλλαγεί από τους καταστροφικούς λιγνίτες στους οποίους ο… οικολογικός ΣΥΡΙΖΑ είχε «επενδύσει» μεγάλα ποσά είναι «επενδυτικό φιλέτο». Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΗ που άφησε πίσω του ο «αναγνωρισμένος ηγέτης» Α. Τσίπρας, προ ολίγων εβδομάδων, δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε ΕΝΑΝ υποψήφιο επενδυτή. Ούτε έναν.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ διάστημα θα δείξει αν το γερμανικό ενδιαφέρον θα εξελιχθεί σε επενδυτική πραγματικότητα. Το «Der Spiegel», πάντως, που είναι πάντα καλά ενημερωμένο για τις προθέσεις και τα σχέδια της καγκελαρίας, έγραψε χθες ότι «ο Μητσοτάκης ζητάει επενδύσεις, όχι χάρες». Κι αυτή είναι μια πρώτη μεγάλη και σημαντική αλλαγή στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα. Πρώτα να έχει «έργο» και αποτέλεσμα και μετά να διαπραγματεύεται με όρους ισοτιμίας. Και όχι να παρακαλάει δίκην ζητιάνου ή να συναλλάσσεται κρυφίως δίκην τυχοδιώκτη, παρέχοντας αθέμιτα ανταλλάγματα.

ΣΤΗΝ ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η ορθότατη -και προεκλογικά διατυπωμένη- γραμμή του Κ. Μητσοτάκη, πρώτα να κερδίσει αξιοπιστία και μετά να διαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τότε, το 2021, κι εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της κυβέρνησης, ποιος θα μπορέσει να αρνηθεί στην ανεπτυγμένη και σταθερή Ελλάδα τη μείωση του εξοντωτικού πλεονάσματος του 3,5%; Ουδείς εχέφρων, ο οποίος μεταξύ άλλων θα θέλει να πάρει και τα λεφτά του πίσω.

ΗΔΗ μέσα σε μόλις 2 μήνες ο Κ. Μητσοτάκης συσσωρεύει «όπλα» και διαπραγματευτική ισχύ. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων πέφτουν εντυπωσιακά (το 10ετές χθες έκανε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 1,63%), το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει -μέχρι στιγμής- για φέτος τη μεγαλύτερη απόδοση στην Ευρώπη, οι τράπεζες δεν έχουν πλέον capital controls και ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας κάνει άλματα. Οταν την ίδια στιγμή οι μπλοκαρισμένες επενδύσεις ξεμπλοκάρουν μία-μία και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ, δημιουργώντας κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης και γοητείας.

Η ΕΛΛΑΔΑ που προσπαθεί να δημιουργήσει η νέα κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την «Ελλάδα των νταουλιών» ή με την «Ελλάδα των συναλλαγών». Ούτε κάνει τον τζάμπα μάγκα ούτε κωλοτούμπες είναι αναγκασμένη να κάνει κι ούτε -κυρίως-ανταλλάσσει στο ημίφως τη δημόσια περιουσία ή εθνικά θέματα έναντι πινακίων φακής. Είναι μια Ελλάδα με δουλειά, γνώση, αυτοπεποίθηση και γνήσια αξιοπρέπεια. Κι αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα χθες στο Βερολίνο.

ΑΡΑΓΕ πόσο πιο επιτυχημένη μπορεί να ήταν η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Α. Μέρκελ απ’ όσο πραγματικά ήταν;

Κρίση μεγαλείου…

Ο Λουδοβίκος ο ΙΔ’ είχε πει το ιστορικό «το κράτος είμαι εγώ». Ο Α. Τσίπρας χθες ουσιαστικά αναφώνησε «το κόμμα είμαι εγώ». Κανονική καρικατούρα, αν αναλογισθεί κανείς τα μεγέθη. Η νοοτροπία όμως ακριβώς ίδια. Εστω κι αν ο ένας ήταν αυτοκράτορας σε μια μεγάλη αυτοκρατορία και ο άλλος αρχηγός ενός πρώην περιθωριακού κόμματος, το οποίο μια ανεπανάληπτη συγκυρία το έκανε κυβέρνηση σε μια μικρή χώρα. Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτή την κρίση μεγαλείου, στην προσπάθειά του να αποφύγει την εκλογή του από τη βάση και όχι από τους συσχετισμούς των πρώην κρατικοδίαιτων και νυν -εκ νέου- «παιδιών του κομματικού σωλήνα». Ξεπέρασε και τον αλαζονικό εαυτό του, λέγοντας για τον Κ. Μητσοτάκη: «Επίσης, αν ποτέ καταφέρει να πετύχει έστω ΚΑΤ’ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ και την ΑΠΟΔΟΧΗ που έχει ο Α. Τσίπρας ως ΗΓΕΤΗΣ, τόσο στο κόμμα του όσο και ΔΙΕΘΝΩΣ, τότε να μας κάνει υποδείξεις»! Μέχρι… τότε ας μην μιλάει κανείς. Ουδείς δικαιούται να απευθύνεται καν στον «αναγνωρισμένο» και με «διεθνή αποδοχή» ηγέτη. Πόσω μάλλον κάποιος που τον κέρδισε 4 φορές μέσα σε μόλις 40 μέρες. Και πολύ περισσότερο οποιοσδήποτε «θνητός» δεν συμμερίζεται τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε τους τίτλους του ο ηγέτης: Είχε «αποδοχή» και «αναγνώριση» ως το καλύτερο delivery boy της Α. Μέρκελ και των ΗΠΑ. Ηταν αυτός που υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, αυτός που αντάλλαξε τις συντάξεις με τη συμφωνία των Πρεσπών και αυτός που έλυσε το μεταναστευτικό πρόβλημα της Γερμανίας, θεριεύοντας το ίδιο πρόβλημα της χώρας του. Πράγματι λοιπόν, τέτοια «αναγνώριση» και «αποδοχή» τις έχει ο Α. Τσίπρας. Αλλά οι περισσότεροι που θα μπορούσαν να έχουν τέτοια «αναγνώριση» μάλλον θα ντρέπονταν για τον τρόπο που την απέκτησαν. Και σίγουρα δεν θα κοκορεύονταν. Μόνο ο «Λουδοβίκος της Κουμουνδούρου» μπορεί να αυτοθαυμάζεται.

Πιο κοντά σε Προκαταρκτική -1

Κάθε φάκελος της υπόθεσης Novartis που μπαίνει στο αρχείο τόσο πιο κοντά φέρνει την πολιτική και ποινική διερεύνηση της μεγαλύτερης σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Χθες αρχειοθετήθηκε και ο φάκελος για τον Γ. Στουρνάρα, ανεβάζοντας σε 7 (από τις 10) τις αρχειοθετήσεις. Η υπόθεση σε ό,τι αφορά τον Α. Λοβέρδο επιστρέφει στη Βουλή για άσκηση δίωξης -παρότι δεν βρέθηκαν καινούργια στοιχεία ή χρήματα σε λογαριασμούς-γιατί ο πρώην υπουργός επέλεξε ο ίδιος να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Κι επομένως δεν μπορούσε να αρχειοθετηθεί η υπόθεσή του…

Πιο κοντά σε Προκαταρκτική -2

…Δεν είναι μόνο οι μηνύσεις ορισμένων από τα θύματα της σκευωρίας που εκκρεμούν, που φέρνουν πιο κοντά την Προκαταρκτική για τη σκευωρία. Ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος στη λιτή δήλωση του χαρακτηρίζει την υπόθεση «ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων», τονίζει ακόμα ότι «απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους». Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση, δίχως να βιάζεται, είναι αποφασισμένη να πέσει άπλετο φως σε όλες τις σκοτεινές μεθοδεύσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τους πολιτικούς αντιπάλους του.

«Επεσε» και το ΚΕΕΛΠΝΟ

Μέρα γενικής κατάρρευσης των σκευωριών που στήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήταν η χθεσινή, καθώς μαζί με τη Novartis δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα και η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ. Οπως αποκάλυψε το site tomanifesto.gr, δύο εισαγγελείς εισηγήθηκαν από τις 17 Αυγούστου την πλήρη απαλλαγή και την παύση κάθε δίωξης για τους 6 υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν κατηγορηθεί -αδίκως όπως αποδεικνύεται- από σύστημα του Π. Πολάκη για «συμμορία υπαλλήλων». Πρόκειται για τους Θ. Παπαδημητρίου, Στ. Πουλή, Ανδρ. Θεοφιλάτου, Αικ. Πολύζου και Τζ. Κουρέα-Κρεμαστινού.

Απορίες

1. Κύριε Παπαχριστόπουλε, τι ώρα ακριβώς πήρε τηλέφωνο ο Ομπάμα και έχρισε τον Α. Τσίπρα «παγκόσμιο ηγέτη»;

2. ΠΟΣΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΟΤΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠ’ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ;