Αρχική Eπικαιρότητα Πληρώνοντας το λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ

Πληρώνοντας το λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Και, όπως φαίνεται στην πράξη, ο λογαριασμός για την εξυγίανση της Επιχείρησης είναι αποτέλεσμα της ολέθριας πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα και στον τομέα της ενέργειας.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, από κερδοφόρα εταιρεία που ήταν το 2014, έφθασε στο σημείο να παρουσιάζει ζημιές της τάξης του 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, που θα προσέφερε στην Επιχείρηση κεφαλαιακές ανάσες της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, για επενδύσεις και στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επέλεξε να επενδύσει περαιτέρω σε δαπανηρές μονάδες λιγνίτη, που επιβαρύνονται και από δικαιώματα για τους ρύπους.

Οι επιλογές της νέας διοίκησης δείχνουν ότι γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η «ζημιά» για τους καταναλωτές, για τους οποίους το σχέδιο διάσωσης θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα, καθώς οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος εξουδετερώνονται από τις μειώσεις στον ΦΠΑ και στο ειδικό τέλος για τους ρύπους.

Ομως και το μπόνους της έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές περιορίζεται στο 5% από 10%, στο οποίο το είχε κατεβάσει η προηγούμενη κυβέρνηση από το 15% που ίσχυε.

Το ζήτημα είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να καταφέρει να επιβιώσει, γιατί είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες προκειμένου να υπάρξει μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας με στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη ΔΕΗ στην οικονομική κατάρρευση και, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο λογαριασμός πηγαίνει στους φορολογούμενους. Η κατάσταση μάλιστα θα μπορούσε να ήταν ακόμα χειρότερη για όλους, εργαζόμενους, καταναλωτές και επιχειρήσεις, εάν η ΔΕΗ αδυνατούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο της ελλείψει χρημάτων.