Αρχική Ν. Ηλείας Ανδραβίδα: Με μαθήματα ψυχραιμίας «παλεύουν» τα Ρίχτερ – Κλειστά τα σχολεία

Ανδραβίδα: Με μαθήματα ψυχραιμίας «παλεύουν» τα Ρίχτερ – Κλειστά τα σχολεία

Σε επιφυλακή βρίσκεται πλέον ο Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης  με φόντο τη συνεχιζόμενη έντονη σεισμικότητα στην περιοχή της Ανδραβίδας, όπου χθες εκεί βρέθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ.Λέκκας.

Σε επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας ήδη ε απόφαση του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου έχει εξεταστεί  λεπτομερώς κάθε πτυχή και έχει ‘επικαιροποιηθεί» το σχέδιο «Ξενοκράτης» ενώ ήδη έχει γίνει έλεγχος στις κεντρικές αποθήκες της Πάτρας σε ότι αφορά την επάρκεια των προβλεπόμενων υλικών συμπεριλαμβανομένων και των σκηνών.

Την ίδια ώρα η πολιτεία δια του προέδρου του ΟΑΣΠ, είναι καθησυχαστική με τον κ. Λέκκα να ενημερώνει τους κατοίκους για τα δεδομένα που υπάρχουν, συνιστώντας ψυχραιμία.

Η νύχτα στην περιοχή της Ηλείας κύλισε σχετικά ήσυχα καθώς δεν υπήρξε κάποια δόνηση ιδιαίτερα αισθητή με τους σεισμογράφους να καταγράφουν συνολικά απο τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 7.00 το πρωί εννέα δονήσεις μικρής εντάσεως.

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, μετά τη σύσκεψη που έγινε με τους φορείς στην Ανδραβίδα το απόγευμα της Τρίτης.

Μετά τον σεισμό των 4.4R που προκάλεσε αρκετές ζημιές ο κ. Λέκκας σημείωσε και απευθυνόμενος προς τους κατοίκους πως δεν διαφαίνεται κάποια αρνητική εξέλιξη.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Λέκκα από την Ανδραβίδα:

«Σήμερα μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, ήρθαμε εδώ στην Ανδραβίδα προκειμένου να ενημερώσουμε τον κόσμο πάνω στην εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία διαρκεί μερικές εβδομάδες. Η αφορμή της επίσκεψης ήταν οι δύο τελευταίες δονήσεις, οι οποίες έχουν γίνει στην περιοχή και οι οποίες ανησύχησαν ιδιαίτερα τους κατοίκους της Ανδραβίδας και των γύρω περιοχών.

Εκείνο το οποίο τόνισα στους κατοίκους, μετά από μία σύντομη συνεδρίαση με τα θεσμικά όργανα της περιοχής, είναι ότι θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος στην περιοχή και οι πιθανότητες να εξελιχθεί το φαινόμενο αρνητικά είναι πάρα πολύ μικρές. Ο δομημένος ιστός αντέχει σε πολύ μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις και υπάρχουν τα θεσμικά όργανα, τα οποία μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία όλες αυτές τις καταστάσεις.

Δεδομένου ότι η περιφέρεια, οι δήμοι,  η πυροσβεστική, η αστυνομία, το λιμενικό και όλοι οι φορείς είναι σε μία κατάσταση ετοιμότητας και έχουν και την εμπειρία και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν όχι μόνο αυτούς τους μικρούς σεισμούς αλλά και πολύ μεγαλύτερους. Εκείνο το οποίο συνέστησα στον κόσμο, είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία του.

Να μη δίνει βάση σε φήμες, κυρίως όταν προέρχονται από άτομα μη αρμόδια και να συντάσσεται πλήρως με τις οδηγίες της πολιτείας και των θεσμικών οργάνων. Πρέπει να αποδείξουμε, ότι είμαστε υπεύθυνοι πολίτες, ότι είμαστε ενημερωμένοι πολίτες, ότι είμαστε πολίτες οι οποίοι συντάσσονται σε ένα κοινό σύνολο και ότι δεν είμαστε πολίτες οι οποίοι δίνουν σημασία σε φήμες, ειδήσεις ή πληροφορίες οι οποίες είναι ανυπόστατες.

Εμείς ως επίσημη πολιτεία αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη της διαχείρισης της κατάστασης και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε στην περιοχή, που επαναλαμβάνω σύμφωνα με τα στοιχεία δεν διαφαίνεται κάποια αρνητική εξέλιξη».

Ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ στην Ανδραβίδα παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του Προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα:

σ1

Στην Ανδραβίδα βρέθηκε από το μεσημέρι χθες Τρίτη 21 Μαΐου 2019 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας καθώς συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Ηλείας, που συγκάλεσε στην Ανδραβίδα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, εξαιτίας της σεισμικής ακολουθίας που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τετάρτη κλιμάκιο μηχανικών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών θα επισκεφθεί την περιοχή, προκειμένου να προβεί σε έλεγχο όσων κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές.

Επίσης, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 των Δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνείας και Ήλιδας. Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των παιδιών που πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες σε σχέση με την αναστάτωση που προκαλείται εξαιτίας των σεισμών και εξετάζεται η δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου Παιδείας.

Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος βρίσκεται από το απόγευμα στην περιοχή της Ανδραβίδας, ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων. Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται και ζήτησε από τους κατοίκους να ακολουθούν τις γνωστές σε αυτές τις περιπτώσεις οδηγίες της συντεταγμένης Πολιτείας.

Τέλος, έπειτα από έγγραφο του Δήμαρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας απευθυνόμενος στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε πλέον, να κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ολόκληρος ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Πηγή: patrastimes.gr