Αρχική Ν. Μεσσηνίας Καλαμάτα – σαϊτοπόλεμος: Οι δηλώσεις που «καίνε» τους αρμόδιους

Καλαμάτα – σαϊτοπόλεμος: Οι δηλώσεις που «καίνε» τους αρμόδιους

Ο θάνατος του 53χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για το αμφιλεγόμενο έθιμο και τον τρόπο με τον οποίο διεξαγόταν μέχρι και φέτος.

Αυτό που δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι ότι ο σαϊτοπόλεμος, μια διοργάνωση με τόσο μεγάλη απήχηση και υψηλό δείκτη επικινδυνότητας αντιμετωπιζόταν με ελαφρότητα και όχι με την δέουσα σοβαρότητα που πρέπει να δείχνουν οι αρμόδιες αρχές. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από την μετάθεση των ευθυνών ενόψει και των απολογιών των 7 κατηγορουμένων, όσο και από το βίντεο που θα δείτε από την συνέντευξη Τύπου – προαναγγελία του σαϊτοπολέμου.

Ήταν 25 Απριλίου 2019 όταν σε μια πανηγυρική συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας μαζί με τον Σύλλογο Σαϊτομάχων Καλαμάτας διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον Σαϊτοπόλεμο. «Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα με τους σαϊτομάχους ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας», είπε επί λέξει ο Δήμαρχος Καλαμάτας. Η πραγματικότητα όμως τον διέψευσε με τον πιο τραγικό τρόπο με τον εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, να πέφτει νεκρός από σαΐτα την Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα.

Ο 53χρονος πατέρας που κάλυπτε τον σαϊτοπόλεμο και χτυπήθηκε από ανεξέλεγκτη σαΐτα άφησε ακαριαία την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η σαΐτα του προκάλεσε συντριπτικά κατάγματα στο κρανίο και ο θάνατός του, ήταν ακαριαίος.

Ενδιαφέρον έχει ότι σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι «εκεί θα είναι η δημοτική αστυνομία, ε, εντάξει κάποιες κρατικές υπηρεσίες ενδεχομένως να μην είναι, αλλά εμείς έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ώστε να είναι όλα καλά. Ο σαϊτοπόλεμος είναι κάτι που συνδέεται με την πόλη, με την ιστορία της πόλης, με την ψυχή της πόλης, και είναι δεκάδες οι Καλαματιανοί και εκατοντάδες που αγαπούν το συγκεκριμένο έθιμο και αφιερώνουν πολλές ώρες κάθε χρόνο και ημέρες ώστε το Πάσχα να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρουσίαση σε αυτή την σπουδαία λαϊκή εκδήλωση».

Όμως, όπως η ίδια η πραγματικότητα έδειξε τα μέτρα ασφαλείας ήταν ελλιπή με αποτέλεσμα να χαθεί η ζωή ενός ανθρώπου.

Την Παρασκευή οι απολογίες των 7 συλληφθέντων για την φονική σαΐτα

Την Παρασκευή το μεσημέρι θα απολογηθούν οι 7 συλληφθέντες. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το δικαστήριο αποφάσισε και την άρση της κράτησής τους. Όμως, από την αίθουσα του δικαστηρίου άρχισαν να γίνονται μπαλάκι οι ευθύνες. Ο 62χρονος αρχηγός του μπουλουκιού και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Νίκος Μπασακίδης, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη, σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ όλοι πλην του κ. Μπασακίδη κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.

Όλοι οι δικηγόροι εξέφρασαν την οδύνη τους για τον θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη αλλά αυτό δεν τον φέρνει πίσω. Μάλιστα, ένας εκ των συνηγόρων του κ. Μπασακίδη είπε: «Κανένα έθιμο δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Αν δεν μπορεί να ληφθούν μέτρα, να καταργηθεί». Καταλήγοντας είπε ότι ο κ. Μπασακίδης είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δεν έχει καμία ευθύνη και συμμετοχή στα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά το σαϊτοπόλεμο.

Αμέσως μετά την άρση της κράτησής του ο κ. Μπασακίδης σε δηλώσεις του ανέφερε αρχικά ότι το έθιμο του σαϊτοπόλεμου πραγματοποιείται πολλά χρόνια, στηρίζεται σε ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει την έγκριση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και τη συναίνεση και ανοχή των αστυνομικών Αρχών.

«Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και του προσωπικού μου φίλου, Κώστα, και να δηλώσω κοιτάζοντάς τους στα μάτια, αυτούς και τους συμπολίτες μου, ότι ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν έχω καμία σχέση ούτε και αρμοδιότητα για την οργάνωση των μέτρων ασφαλείας του σαϊτοπόλεμου, όπως αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας», κατέληξε ο κ. Μπασακίδης.

«Το ποιοι ευθύνονται θα προκύψει. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και θα δείτε ότι ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος δεν είχε καμία σχέση με όσα του καταλογίζονται», είπε επίσης ο διξηγόρος του κ. Μαργέλης, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν αρμόδιοι, που προκύπτει από έγγραφα και είναι άλλοι.

Ο κ. Αντώνης Κατσάς, δικηγόρος του 62χρονου αρχηγού του μπουλουκιού και τεσσάρων μελών – σαϊτολόγων, επιβεβαίωσε ότι ο Σύλλογος είναι εγκεκριμένος από το Πρωτοδικείο της Καλαμάτας με καταστατικό αλλά και ότι επιχορηγείται από το Δήμο για τα υλικά, φέτος με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. επιχορηγήθηκε με 12.000 ευρώ και με όλα τα παραστατικά. Μάλιστα υποστήριξε ότι με παρέμβαση του Συλλόγου κάποιες ώρες νωρίτερα διευρύνθηκαν τα όρια προστασίας για τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου.

Πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, σαϊτολόγοι που έχουν δώσει καταθέσεις έχουν δηλώσει ότι τα μέτρα προστασίας που είχαν παρθεί από το Δήμο δεν επαρκούσαν.

Πηγή: newsit.gr