Αρχική Eπικαιρότητα Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι τα κόκκινα αυγά. Το βάψιμό τους γίνεται κάθε Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την παράδοση.

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά; Υπάρχουν πολλές εκδοχές.

Για την ιστορία, τα κόκκινα ή διακοσμημένα αυγά τα συναντάμε πριν τα χρόνια του Χριστού στην Αρχαία Ρώμη, την Κίνα, την Γαλιλαία, την Περσία και την Αίγυπτο. Τα αυγά μοιράζονταν σε ανοιξιάτικες γιορτές καθώς μαζί με τα κουνέλια αποτελούσαν σύμβολο γονιμότητας.

Τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, τα αυγά που είναι σύμβολο της γονιμότητας και του νέου κύκλου ζωής βάφονται κόκκινα γιατί συμβολίζουν το αίμα του Χριστού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς, ικετεύοντάς τους να μην βασανίσουν τον Ιησού. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Επίσης το κόκκινο χρώμα συνδέεται με τη Μαρία τη Μαγδαληνή: Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση, τη θεώρησε τόσο απίθανη όσο «και να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα προσέφερε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα.

Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το τσόφλι του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να το σπάει αλλά να φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.