Αρχική Ν. Αργολίδος Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Η μεταφορά των Επειγόντων του Νοσοκομείου είναι απαράδεκτη (Βίντεο)

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Η μεταφορά των Επειγόντων του Νοσοκομείου είναι απαράδεκτη (Βίντεο)

Η υγεία έχει γίνει ακριβό «εμπόρευμα» για τους πολίτες. Η κρατική χρηματοδότηση όλων των δημόσιων Μονάδων Υγείας μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο και έχει φτάσει σε απαράδεκτα επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τραγική κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Ναυπλίου.

Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Ναυπλίου: 

· Οι γιατροί είναι ελάχιστοι και όχι όλες οι ειδικότητες. Υπάρχουν 3 παθολόγοι που o ένας εξ’ αυτών είναι με καθεστώς «εντέλεσθαι» από την 6η Υ.ΠΕ.. Οι εφημερίες του τμήματος επειγόντων περιστατικών καλύπτονται από Γενικούς Ιατρούς του Κέντρου Υγείας Λυγουριού και από γιατρούς του ΕΟΠΠΥ Άργους και Ναυπλίου. Δεν υπάρχει ορθοπεδικός με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπαίνουν σε αναμονή ώσπου να ανοίξει η Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Άργους. 

Το μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστο και αυτό που έχει προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου δεν επαρκεί. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου προτείνει ως λύση το υπερωριακό καθεστώς, με προσωπικό ελλιπές και εξουθενωμένο. Ούτε λόγος για διεκδίκηση νέων προσλήψεων. 

· Οι κλινικές λειτουργούν δύσκολα λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα και τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και λόγω της γενικότερης αγανάκτησης του εναπομείναντος μόνιμου προσωπικού των νοσοκομείων. Η μεγαλύτερη αγανάκτηση έρχεται από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους όταν περιμένουν στο φορείο να εξυπηρετηθούν από τον απελπισμένο γιατρό ή νοσηλευτή. 

Η έλλειψη αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Ναυπλίου αναγκάζει τους ασθενείς να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο του Άργους και να επιστρέψουν όταν βρεθεί διαθέσιμο ασθενοφόρο. Σε κάποιες επείγουσες περιπτώσεις και μόνο όταν ο ασθενής είναι ασφαλισμένος ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα της πόλης του Ναυπλίου για να τους εξυπηρετήσουν. Τι γίνεται όμως με τους ανασφάλιστους ασθενείς; 

· Ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους η μεταφορά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο του Άργους. Η μεταφορά αυτή είναι απαράδεκτη γιατί η συσσώρευση όλου του όγκου των ασθενών σε ένα Νοσοκομείο θα δημιουργήσει πρόβλημα εξυπηρέτησης των ασθενών και ανασφάλεια στους εργαζόμενους. 

Επίσημη ενημέρωση για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας των δύο νοσοκομείων δεν υπάρχει. 

· Τα ασθενοφόρα στο νομό είναι λιγοστά και το προσωπικό που στελεχώνει το Ε.Κ.Α.Β. ελάχιστο με συνέπεια να μην επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες. 

· Ιδία είναι και η κατάσταση στην ΤΟΜΥ Ναυπλίου. Είναι μια κατακερματισμένη δομή χαμηλών προδιαγραφών, με μη επαρκή στελέχωση καθώς –ακόμα δεν άνοιξε- και υπάρχει έλλειψη σε ένα γενικό ιατρό, ένα παθολόγο και ένα παιδίατρο, ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό. Είναι συνολικά μακριά από τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ούτε ένα ολοκληρωμένο «τσεκ απ» δεν μπορεί να κάνει κάποιος μέσα στην ΤΟΜΥ! 

· Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στα χωριά του Δήμου Ναυπλίου καθώς μόνο σε 3 χωριά λειτουργεί Περιφερειακό Ιατρείο (Αγία Τριάδα, Νέα Τίρυνθα και Δρέπανο) και ακόμα και εκεί όχι σταθερά και με ελλείψεις με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων των χωριών: Η Νέα Τίρυνθα καλύπτεται με μια γιατρό από το Νοσοκομείο Ναυπλίου που η παρουσία της στο χωριό εξαρτάται από το φόρτο εργασίας που θα υπάρχει στο Νοσοκομείο. Στην Αγία Τριάδα, οι 2 γιατροί που υπάρχουν στο Περιφερειακό Ιατρείο, δεν μπορούν πια να επισκέπτονται τα υπόλοιπα χωριά του πρώην δήμου Μηδέας όπως γινόταν παλιότερα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών -κυρίως συμπολίτες μας μεγάλοι σε ηλικία- να πρέπει να πάνε στο Ναύπλιο για μια απλή, τακτική εξέταση ή για συνταγογράφηση. 

Η κατάσταση που περιγράφουμε παραπάνω έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που συνεχώς τα τελευταία χρόνια συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες, διαλύουν τις δομές υγείας, και μεταφέρουν το κόστος στον λαό. Την ίδια ώρα, χαρίζουν εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό με διάφορους τρόπους στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Η Δημοτική Αρχή του Ναυπλίου έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στο Νοσοκομείο και την περίθαλψη των πολιτών. Έχει αποδεχτεί αυτή την κατάσταση, δεν κάνει τίποτε για τη βελτίωσή της, είναι σύμμαχος της κυβέρνησης στις επιλογές της και δε διεκδικεί αυτά που δικαιούται η πόλη και οι δημότες της. Ποτέ δεν βρέθηκε ο Δήμος δίπλα στους αγώνες των εργαζόμενων του Νοσοκομείου, ποτέ δεν απαίτησε ο Δήμος όλα όσα κόπηκαν τόσα χρόνια και δε διεκδίκησε λύσεις για το Νοσοκομείο. 

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» όλα τα προηγούμενα χρόνια κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για την υγεία και την περίθαλψη των δημοτών και σταθήκαμε δίπλα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους του Νοσοκομείου. 

Απαιτούμε: 

– Ένα ενιαίο νομαρχιακό νοσοκομείο, σύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας και δυο αστικού τύπου κέντρα υγείας σε Άργος και Ναύπλιο για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. 

– Επιπλέον ενίσχυση, εξοπλισμός και στελέχωση των υπαρχόντων κέντρων υγείας ώστε να παρέχουν υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στις περιοχές ευθύνης τους. 

– Έως την υλοποίηση των παραπάνω: διατήρηση, εξοπλισμός και στελέχωση όλων των υπαρχόντων μονάδων υγείας του νομού, με ουσιαστική αναβάθμιση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας. 

– Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσίες Υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό, επαρκές προσωπικό και αναλώσιμα. 

– Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης-ιδιωτικοποίησης μέσα στις δημόσιες δομές υγείας. 

Καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, σε όλο τον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας, να συμπαραταχθούν μαζί μας και οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και να τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα υγείας του λαού. 

Να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για να κάνουμε το Δήμο συμπαραστάτη των λαϊκών προβλημάτων, για να κάνουμε σε αυτές τις εκλογές την πραγματική διαφορά!

Στα βίντεο μιλούν ο Κώστας Γκόνης, υποψήφιος Δήμαρχος και η Μαρία Γκιόκα, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ήλιος και βροχές παραμονή 25ης Μαρτίου
Επόμενο άρθροΗ Καλαμάτα γιόρτασε την 198η επέτειο από την απελευθέρωσή της!