Αρχική Eπικαιρότητα «Πόλεμος» σεισμολόγων – «Αδειάζουν» τον Άκη Τσελέντη

«Πόλεμος» σεισμολόγων – «Αδειάζουν» τον Άκη Τσελέντη

Από τη μια ο Άκης Τσελέντης που υποστηρίζει ότι με μελέτη της ομάδας ΒΑΝ είχαν προειδοποιήσει για μεγάλο σεισμό και… από την άλλη, η επιτροπή αξιολόγησης σεισμικού κινδύνου που λέει ότι η προειδοποίηση Τσελέντη, αφορούσε ούτε λίγο ούτε πολύ, τη μισή Ελλάδα!

Κάπως έτσι, οι σεισμολόγοι έχουν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα» την ώρα που… ο Εγκέλαδος κάνει πάρτι!

Παπαδόπουλος: Η μελέτη που έστειλε ο Τσελέντης ήταν αόριστη – Δε μπορείς να πάρεις μέτρα στη μισή Ελλάδα

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο newsIT.gr o Σεισμολόγος και Μέλος Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος:

«Πράγματι, έγινε σήμερα σύσκεψη της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΠ. Άρα, έχουμε μια επιχειρησιακή και όχι μια επιστημονική επιτροπή. Δηλαδή, η επιτροπή είναι για να συμβουλεύσει την πολιτεία, αν χρειάζεται, σε κάποια περίπτωση, να πάρει έκτακτα μέτρα, ή όχι. Η επιτροπή συγκλήθηκε λόγω του ότι στις 25 Ιανουαρίου έφτασε στα μέλη της ένα e mail, με κάποια επιστημονικά στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ, περί επικείμενου σεισμού.Η επιτροπή, από τις ημέρες που διέρρευσαν αυτά τα στοιχεία, από τις 25 Ιανουαρίου έως τώρα, έχει κάνει προσπάθειες, προς πολλές κατευθύνσεις, να συλλέξει πρόσθετα στοιχεία. Διότι, τα στοιχεία που αρχικά έλαβε ήταν γενικά και αόριστα. Απευθύνθηκε και στην ομάδα ΒΑΝ και στο διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τον κύριο Τσελέντη, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος ο οποίος έστειλε τη μελέτη της ομάδας ΒΑΝ στην επιτροπή. Δεν την έστειλε η ίδια η ομάδα ΒΑΝ, την έστειλε ο κύριος Τσελέντης. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν νεότερα επιστημονικά στοιχεία, παρά τις προσπάθειες και παραμένουμε στο ότι τα στοιχεία που έως τώρα έχουμε στη διάθεσή μας, είναι γενικά και αόριστα. Με τρόπο τέτοιο που να μην μπορούμε να προτείνουμε μέτρα επιχειρησιακά, μέτρα πρακτικώς αξιοποιήσιμα, έκτακτα μέτρα, δηλαδή, προστασίας».

«Εκλήθησαν με επιστολές, αυτές τις μέρες που μεσολάβησαν. Εκλήθησαν, αλλά δεν προσήλθε κανείς. Αλλά, να σας πω κάτι… εγώ δε θέλω κανέναν να δικαιολογώ, αλλά και κανέναν να αδικώ. Δεν ήταν και υποχρεωμένοι να έρθουν. Δεν ήταν και εκείνοι εξάλλου, που μας έστειλαν τη μελέτη. Μας την έστειλε ο κύριος Τσελέντης. Ο κύριος Τσελέντης είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της επιτροπής, τον κύριο Μακρόπουλο, ο οποίος του έστειλε κάποια στατιστικά στοιχεία, τα οποία και ο ίδιος παραδέχεται ότι είναι ασαφή.Εκείνο το οποίο αποτελεί πάγια αρχή, διεθνώς, είναι ότι μια πρόγνωση, για να μπορεί, καταρχήν, να αξιολογηθεί ως προς την πρακτική της χρησιμότητα, θα πρέπει να μας δίνει με ικανοποιητική ακρίβεια την περιοχή. Όταν λέω ικανοποιητική ακρίβεια, δεν μπορεί να είναι η μισή Ελλάδα, για παράδειγμα. Διότι, δεν μπορείς να πάρεις μέτρα στη μισή Ελλάδα. Πρέπει να είναι πολύ πιο εντοπισμένη.

Δεύτερον, θα πρέπει να μας λέει και το χρόνο στον οποίο αναμένεται ο ισχυρός σεισμός. Η ίδια η μελέτη λέει μέσα, επί λέξη, ότι η ανάλυση του χρόνου στον οποίο θα μπορούσε να αναφέρεται αυτός ο ισχυρός σεισμός, συνεχίζεται. Είναι δηλαδή, μια έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη. Άρα, όταν είναι σε εξέλιξη, δεν έχει ακόμα καταλήξει. Όταν δεν έχει καταλήξει και λείπει ένα βασικό στοιχείο που είναι ο χρόνος που θα αναμενόταν μια τέτοια σεισμική δόνηση, τότε είναι ασαφής και γενική. Οπότε και πάλι, δεν μπορείς να πάρεις πρακτικά μέτρα.

Ακούστε όλα όσα είπε στο newsIT.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος:

Η απάντηση Τσελέντη

Για το κατά πόσον «γενική και αόριστη» ήταν η δήλωσή του, μίλησε στο newsIT.gr ο Άκης Τσελέντης:

«Η δήλωσή μου: 5,4 ρίχτερ με πάρα πολλές ζημιές σήμερα στην Πρέβεζα. Έτσι γενικά και αόριστα όπως λέει η επιτροπή…».

Το πρωινό μήνυμα του Άκη Τσελέντη που τάραξε τα «νερά»

Τα… παρατράγουδα ξεκίνησαν από το πρωί, με ένα μήνυμα που ανέβασε στο facebook ο Άκης Τσελέντης. Σε αυτό λέει μεταξύ άλλων:

«Μετά τον πρόσφατο σεισμό 6,4R της 26 Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο ανέφερα ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ευρύτερη περιοχή είναι από τις πλέον σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου με παρά πολλά μεγάλα ενεργά ρήγματα που στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν έδωσαν καταστροφικούς σεισμούς.Ο διαρκής φόβος μου ήταν να μην έχουμε το φαινόμενο Domino, δηλαδή να ενεργοποιηθούν μερικά από αυτά τα ρήγματα. Για τον σκοπό αυτό το Γεωδυναμικό κυριολεκτικά γέμισε τη Δυτική Ελλάδα με όργανα ενώ αυξήσαμε το βαθμό ετοιμότητας μας. Ο σημερινός σεισμός 5,4 στη Πρέβεζα αλλά και ο χθεσινός 4,3 στην Αμαλιάδα θεωρώ ότι ίσως μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο».

Μάλιστα, ο κύριος Τσελέντης έκανε λόγο για «ένα θέατρο του ΣΕΙΣΜΟπαραλογου… στη Δυτική Ελλάδα. Τόνισε ότι υπήρξε λανθασμένη αξιοποίηση από τη πολιτεία μιας εμπιστευτικής επιστημονικής ενημέρωσης που έστειλε στην Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση -που βασίστηκε σε πληροφορίες του γνωστού καθηγητή Βαρώτσου-  υπήρχε αυξημένη πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμικού γεγονότος…

«Ναι υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο κύκλος του Εγκέλαδου δεν έχει κλείσει στη Δυτική Ελλάδα. Για τους επόμενους 2- 3 μήνες είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάποια σεισμικά γεγονότα.