Αρχική Ν. Κορινθίας Κόρινθος: Ομιλία στην “Κροκίδειο” αίθουσα για τους Τρεις Ιεράρχες

Κόρινθος: Ομιλία στην “Κροκίδειο” αίθουσα για τους Τρεις Ιεράρχες

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019, στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, σύμφωνα με το καταρτισμένο πρόγραμμα, η καθιερωμένη απογευματινή Κατηχητική Σύναξη με τον τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού». Σε αυτήν ομίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και Εκπαιδευτικός, με θέμα: «Η επικαιρότητα των Παιδαγωγικών θέσεων των Τριών Ιεραρχών».

Τον π. Θεμιστοκλή καλωσόρισε, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου, ο οποίος απουσιάζει με όμιλο προσκυνητών στα Ιεροσόλυμα, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως και υπεύθυνος των Κατηχητικών συνάξεων Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος.

Ο π. Θεμιστοκλής στην εμπεριστατωμένη και μεστή θεολογικών νοημάτων ομιλία του κατέδειξε τους τρόπους και την μέθοδο που συνιστούν τις παιδαγωγικές αρχές των Τριών Ιεραρχών, οι οποίες αναφέρονται στην πολυδιάστατη και όχι στη μονόπλευρη αγωγή με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση της Παιδείας, στην ψυχική καλλιέργεια και όχι απλά στην συσσώρευση γνώσεων. Ασφαλώς το παράδειγμα των γονέων και των δασκάλων, με την προβολή τους ως προτύπων, είναι ισχυρότερο από την προφορική διδασκαλία, όταν αυτοί εμφορούνται με την πατροπαράδοτη Χριστιανική Πίστη. Κλείνοντας, ο π. Θεμιστοκλής σημείωσε ότι ο λόγος των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών διδασκάλων είναι πάντα επίκαιρος και σύγχρονος για την συνέχεια μιας Ελληνοχριστιανικής Παιδείας βασισμένης σε ηθικές και πνευματικές αξίες, που θα οικοδομήσει σωστά το μέλλον της Πατρίδας μας. 

Ο π. Ανθιμος ευχαρίστησε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου τον π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, συντόνισε τον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε και ανανέωσε τις Πνευματικές Κατηχητικές Συνάξεις, για την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019.