Αρχική Ν. Ηλείας Ανθρώπινες ιστορίες μεταναστών: «Θα μας σκότωναν αν μέναμε στην πατρίδα μας…»

Ανθρώπινες ιστορίες μεταναστών: «Θα μας σκότωναν αν μέναμε στην πατρίδα μας…»

«Όλο πόλεμος στο Ιράκ, δεν είναι καλή η ζωή εκεί. Από μικρό παιδί όλο όπλα θυμάμαι. Θέλω μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, όλοι οι φίλοι μου είναι στην Ιταλία. Οι δικοί μου μου δώσανε 2.500 δολάρια για να φτάσω εδώ. Ταξιδεύω επτά μήνες και τους πέντε είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω κάνει κάτι…»

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στην εφ. «Πατρίς» ο 18χρονος Ρεντίν την εμπειρία του λίγο πριν αναχωρήσει από το λιμάνι του Κατακόλου για την Αθήνα και από εκεί σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

Ο 18χρονος Κούρδος εντοπίστηκε μαζί με άλλους 118 μετανάστες κοντά στην παραλία της Κουρούτας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, λίγο πριν τον «φορτώσουν» οι διακινητές σε ένα ιστιοφόρο για Ιταλία.

Όντας ένας από τους λίγους που μιλούσαν «σπαστά» αγγλικά, δέχθηκε να μας μιλήσει και να εκτελέσει και χρέη διερμηνέα για συνομήλικους μετανάστες.

«Είμαι από το Ιρακινό Κουρδιστάν, έμενα στη Σλιμανίγια (σ.σ. πρωτεύουσα της περιοχής). Εκεί όμως η ζωή δεν είναι καλή, διότι διαρκώς πολεμάνε, αλλιώς δεν θα έφευγα ποτέ. Θέλω να πάω στην Ιταλία να ζήσω, οι γονείς έμειναν πίσω. Ωραία είναι και η Ελλάδα, αλλά όλο φυλακή είμαι. Μια δουλειά θέλω να πιάσω και να έχω μια καλή ζωή», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο Ρεντίν, ζητώντας μας διαρκώς ένα τσιγάρο για να χαλαρώσει.

«Είμαι δημοκρατικός και θα με σκότωναν»

Οι περισσότεροι στην παρέα έδειχναν να σέβονται και να εκτιμούν περισσότερο έναν 18χρονο Κούρδο από το Ιράν, τον Άνταμ, ο οποίος φάνηκε να είναι ο πιο πολιτικοποιημένος.

Στην ερώτησή μας γιατί έφυγε από το Ιράν, έπιασε το λαιμό του και παράστησε τον πνιγμένο, σκορπώντας το γέλιο στους υπόλοιπους.

«Μα τι με ρωτάς; Αν έμενα κι άλλο εκεί, θα με έπνιγαν. Είμαι δημοκρατικός Κούρδος και θέλω ένα ανεξάρτητο κράτος για όλους μας. Λίγο ακόμα να έμενα, θα με είχαν κρεμάσει και δεν θα ζούσα. Πιστεύω ότι στην Ευρώπη θα είναι καλύτερα για μένα, είτε στην Ιταλία είτε στη Γερμανία. Όμως πρέπει όλοι να ξέρουν ότι οι Κούρδοι πολέμησαν σκληρά κατά των τζιχαντιστών και το μόνο που ζητάνε, είναι ένα δικό τους κράτους. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει», τονίζει με παράπονο.

Πηγή: patrisnews.com