Αρχική Ν. Ηλείας Μανωλάδα: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου κατά της αθώωσης για εμπορία ανθρώπων!

Μανωλάδα: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου κατά της αθώωσης για εμπορία ανθρώπων!

Η υπόθεση στην Μανωλάδα αφορά στην κακομεταχείριση αλλοδαπών εργατών στα χωράφια με τις φράουλες. Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη χώρα…

Οι εξελίξεις για την Μανωλάδα

Ο κ.Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων που είχε οδηγήσει σε μια ντροπιαστική καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η αναίρεση δεν αλλάζει κάτι ως προς την ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων στην υπόθεση αλλά στόχος είναι η αποκατάσταση της νομολογίας κυρίως έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσο βέβαια και ηθική λόγοι.

Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί να αποζημιώσει με ποσό που φτάνει τις 676.000 συνολικά 42 αλλοδαπούς εργάτες στην Μανωλάδα οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των οποίων παρέπεμπαν στα σκαλοχώραφα του αμερικάνικου Νότου πριν τον εμφύλιο.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατέληξε το ΜΟΔ Πατρών εσφαλμένα ερμήνευσε το νόμο στην υπόθεση για την Μανωλάδα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αφού μελέτησε τον παραπεμπτικό βούλευμα και τις αποφάσεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Ο κ. Βουρλιώτης φέρεται να διαπιστώνει πως η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον απεχθή χαρακτήρα της, επιφέρει βαριές ψυχικές και σωματικές βλάβες ιδίως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη.

Κατά τον εισαγγελέα, το ΜΟΔ Πατρών που αθώωσε τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων υπέπεσε σε πλημμέλειες σε ότι αφορά την ερμηνεία της διάταξης. Επιπλέον, στο έγκλημα αυτό κατά τον αντεισαγγελέα θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις στην υπόθεση που σημειώθηκε στην Μανωλάδα.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 μετά την Καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο τότε υπουργός Δικαιούνης Στ. Κοντονής είχε παραγγείλει ποινική και πειθαρχική έρευνα – προφανώς κατά των δικαστών που το αποφάσισαν-για την αθώωση των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.

Η τύχη της έρευνας για την Μανωλάδα αγνοείται

Τον Ιούλιο του 2014 η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας από το Μ.Ο.Ε. Πατρών να διαβιβάσει αντίγραφο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου να κριθεί, εάν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα, αναίρεση άσκησαν και οι εμπλεκόμενοι μετανάστες.

Τον Οκτώβρη του 2014 ο αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κων/νος Παρασκευαΐδης έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του Μ.Ο.Ε. της Πάτρας, καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών.

Πηγή: newsit.gr