Αρχική Ν. Ηλείας Ηλεία: Κατέρρευσε παλιά οικία στον Πλάτανο – Έπεσαν βράχια, έκλεισαν δρόμοι!

Ηλεία: Κατέρρευσε παλιά οικία στον Πλάτανο – Έπεσαν βράχια, έκλεισαν δρόμοι!

Μικρές υλικές ζημιές, σε καταστήματα της Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σε σπίτια, μια κατάρρευση τμήματος παλιάς – μη κατοικήσιμης – πέτρινης κατοικίας στον Πλάτανο, και καταπτώσεις βράχων σε Νεράιδα, Χελιδόνι και Δίβρη, είναι ο απολογισμός του μεγάλου σεισμού των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, αλλά και της μετασεισμικής δραστηριότητας που ακολούθησε.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ενεργοποιήθηκε από τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Γεωργακόπουλος, τον προϊστάμενο Γιώργο Καρανικολό, εργαζόμενους και εθελοντές της Ομάδας Δίας να συγκεντρώνονται στην έδρα τους, για την συγκέντρωση πληροφοριών και στοιχείων, σχετικά με πιθανές ζημιές, ενώ λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκαν και περιπολίες από δυο συνεργεία, σε διάφορα χωριά του δήμου.

Έκλεισε η παλιά Ε.Ο

Οι πρώτες ζημιές αναφέρθηκαν νωρίς το πρωί και αφορούσαν καταπτώσεις βράχων στη Δίβρη (σ.σ που όμως δεν εμπόδισαν την κυκλοφορία των οχημάτων) και στην Νεράιδα, ενώ αποκλεισμένα βρέθηκαν 3-4 σπίτια στην ανατολική είσοδο του Χελιδονίου, λόγω κατολίσθησης σε δημοτικό δρόμο. Και στις δυο περιπτώσεις, οι δρόμοι διανοίχτηκαν με JCB του δήμου.

Εξάλλου, από θαύμα δεν ενεπλάκη σε τροχαίο διερχόμενο λεωφορείο από τον Πλατάνο, καθώς χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της μετασεισμικής δραστηριότητας κατέρρευσε τμήμα του τοίχου παλιάς πέτρινης οικίας, στον Πλάτανο, κοντά στην έξοδο προς Ολυμπία, αποκλείοντας την κυκλοφορία στο εν λόγω τμήμα της παλιάς Ε.Ο Πύργου – Ολυμπίας.

Η ιδιοκτήτρια – που διαμένει στην Πάτρα – ενημερώθηκε από τον Δήμο, συνεργεία του οποίου λίγη ώρα αργότερα – και με τις υποδείξεις μηχανικών του δήμου αλλά και ιδιώτη που μετέβη στην περιοχή ως εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας – απομακρύνθηκαν στα μπάζα, ενώ καθαιρέθηκε και επικίνδυνο προς κατάρρευση τμήμα του τοίχου. Έτσι, η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε λίγη ώρα αργότερα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και χθες τη νύχτα – λόγω και της συνεχιζόμενης μετασεισμικής δραστηριότητας – η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας παρέμεινε σε επιφυλακή.

Ζημιές σε καταστήματα και σπίτια

Ωστόσο, μπροστά σε τεράστιες ζημιές, βρέθηκαν επαγγελματίες της Ολυμπίας που χθες το πρωί άνοιξαν τα καταστήματά τους. Βιτρίνες και ράφια θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο και το κόστος της ζημιές – για κάποιους, είναι εξαιρετικά υψηλό.

Αρκετές υλικές ζημιές σημειώθηκαν και σε οικίες, σε όλο τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Κανένα πρόβλημα σε Μουσεία και Αρχ. Χώρους

Μηδενικός είναι τέλος και ο απολογισμός ζημιών για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, για όλα τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους ευθύνης της σε όλη την Ηλεία, όπως διαβεβαίωσε και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Δρ Ερωφίλη – Ίριδα Κόλλια.

Υπενθυμίζεται πως, το εμβληματικό άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλους, προστατεύεται από ειδικό αντισεισμικό σύστημα, το οποίο μάλιστα αποτελεί πρότυπο αντισεισμικής θωράκισης σε διεθνές επίπεδο.