Αρχική Eπικαιρότητα Γ. Ψυχογιός στο Στρασβούργο: “Πλήρης και απρόσκοπτη εφαρμογή της οικογενειακής επανένωσης”

Γ. Ψυχογιός στο Στρασβούργο: “Πλήρης και απρόσκοπτη εφαρμογή της οικογενειακής επανένωσης”

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα την «οικογενειακή επανένωση προσφύγων και μεταναστών στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανέδειξε με την παρέμβασή του τη σημασία που έχει η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης για το προσφυγικό ζήτημα.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο βουλευτής τόνισε ότι «η έννοια της Οικογενειακής Ενότητας αποτελεί γενική αρχή που απορρέει από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες καθώς και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όσον αφορά στα κράτη μέλη της Ε.Ε.,ο Κανονισμός του Δουβλίνου προβλέπει ότι η αξιολόγηση και η ολοκλήρωση της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης πρέπει να γίνεται εντός της αυστηρής προθεσμίας των 6 μηνών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη τείνουν να θέτουν περιορισμούς και εμπόδια στη διαδικασία και τον αριθμό των προσώπων που δέχονται».

Επιπρόσθετα, ο Γ. Ψυχογιος αναφέρθηκε σε μια άλλη σημαντική πτυχή του ζητήματος, που είναι η διαδικασία για τα μέλη οικογένειων που προέρχονται από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. «Όπως τονίζεται και στο σχέδιο του Ψηφίσματος, οι απαιτήσεις σχετικά με τις visa συχνά εξελίσσονται σε σοβαρό εμπόδιο για την επανένωση των οικογενειών, προκαλώντας μεγάλη αναμονή στους αιτούντες λόγω της γραφειοκρατίας και των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων. Στην πράξη, λόγω αυτών και άλλων λόγων, υπάρχουν μέλη οικογενειών που κάποιες φορές δεν λαμβάνουν τελικά ποτέ σαφή απάντηση στις αιτήσεις τους», επεσήμανε ο βουλευτής κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, κατά τον κ. Ψυχογιό, είναι και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Τα κράτη μέλη πρέπει να εγγυώνται χωρίς καθυστέρηση την επανένωση των ανηλίκων με τα μέλη της οικογένειάς τους. Παράλληλα, τα κράτη είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ουσιαστική προστασία για το χρονικό διάστημα που οι ανήλικοι παραμένουν μακριά από τις οικογένειές τους και ζουν στις χώρες υποδοχής.

Στη συνέχεια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ενώπιον της Συνέλευσης ορισμένα από τα βήματα που η Ελλάδα, ως μία από τις χώρες της πρώτης γραμμής, έχει ήδη υλοποιήσει στον τομέα αυτό.

«Καταρχάς, ψηφίσαμε πρόσφατα έναν νέο Νόμο που εισάγει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων, αιτούντων άσυλο, προκειμένου να διασφαλίσουμε πλήρως τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους κατά τη διαμονή τους στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, η αύξηση των δομών για τη στέγαση και η πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα θεωρούνται επίσης πολύ σημαντικές κινήσεις.

Επιπλέον, τα αρμόδια Υπουργεία συνεργάζονται για να διευκολύνουν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης από τρίτες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που απαιτεί το διεθνές δίκαιο.

Εκτός των άλλων,εμείς οι βουλευτές καθώς και ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζουμεστις παρεμβάσεις μαςσε όλα τα ευρωπαϊκά fora την ανάγκη εφαρμογής των διαδικασιών της οικογενειακής επανένωσης χωρίς καθυστερήσεις ή περιορισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία στοιχεία εμφανίζουν τον αριθμό των μελών οικογενειών, που επανενώθηκαν σε χώρες προορισμού κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, να έχει σταδιακά αυξηθεί. Ωστόσο, παραμένει ακόμη πολύ κάτω από τις θεσμικές απαιτήσεις και τις πραγματικές ανάγκες αυτού του κρίσιμου νομικού, πολιτικού αλλά και ανθρωπιστικού ζητήματος».

Τέλος, ο Γ. Ψυχογιός υπογράμμισε ότι «παράλληλα με την πλήρη εφαρμογή της οικογενειακής επανένωσης, θα πρέπει επίσης να απαιτήσουμεκαι έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες, όπως περιγράφεται σε προηγούμενα Ψηφίσματά μας. Πρέπει να δώσουμε συλλογικές λύσεις βασισμένες στην αρχή της αλληλεγγύης, μακριά από φράχτες, μονομερείς ενέργειες και αποκλεισμούς πλοίων από ευρωπαϊκά λιμάνια,που μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε ένα απέραντο νεκροταφείο».