Αρχική Ν. Κορινθίας Η ιστορία της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι

Η ιστορία της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι

Η ιστορία της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι είναι η εξής: Στη δεκαετία του 1920, κάθε καλοκαίρι πήγαινε στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που ήταν μαία. Έμενε στο σπίτι της κατοίκου του Λουτρακίου Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις.

Η Μαρία πήγε κάποτε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους και έφερε ένα δώρο στην κ. Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν στον Θεό και να ανάβουν καθημερινά καντήλι ενώπιον της Ιεράς Εικόνος, όπερ και εγένετο

Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, με αφορμή την παρουσία της Ιεράς Εικόνος της στον τόπος τους, χρόνο με το χρόνο μεγάλωνε.

Έτσι απεφάσισαν να ανεγείρουν Ι. Ναό για να τοποθετηθεί εκεί η Ιερά Εικόνα, και με την ευλογία του τότε Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού, σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας, ανηγέρθη ο πρώτος Ιερός Ναός, τον οποίον ονόμασαν προς τιμήν της Παναγίας της Γιάτρισσας, λόγω των πολλών θαυμάτων θεραπείας που, χάριτι Θεού, συντελούνταν εκεί και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Μία άλλη εκδοχή, αναφέρει ότι η Μαρία Σιώκου εργαζόταν στο Ξενοδοχείο Μάριον όπου παραθέριζε κάθε χρόνο η Μαία και μητέρα γιατρού,η οποία έφερε ως δώρο την εικόνα στην Μαρία που η ίδια της είχε ζητήσει,εννοώντας φυσικά ένα μικρό εικόνισμα της Παναγίας.

Ο μοναχός που της έδωσε την εικόνα της είπε ότι εάν θα παραλάβει και δώσει την εικόνα στην γυναίκα που την ζήτησε θα αποδημήσει σε 40 ημέρες, πράγμα που έγινε. Η έκδοχή αυτή έχει την μαρτυρία ανθρώπων της εποχής και γιαυτό εξηγείται πως ο Ιωάννης Μάρας δώρησε το οικόπεδο περίπου ένα στρέμμα για να κτισθεί η εκκλησία αλλά και να κτισθεί και ένα σπίτι δίπλα στην εκκλησία που θα μένει η Μαρία Σιώκου για να υπηρετεί την εικόνα στην εκκλησία. Εκεί που δίπλα από το κτίσμα για τα μνημόσυνα που είναι στην θέση της παλαιάς εκκλησίας είναι κτισμένη η πολυκατοικία του Βαγγέλη Γλυκοφρύδη εγγονού της Μαρίας.

Πηγή: loutraki365.gr