Αρχική Ν. Κορινθίας Εξαφανίστηκαν οι τσούχτρες από τις παραλίες στο Λουτράκι

Εξαφανίστηκαν οι τσούχτρες από τις παραλίες στο Λουτράκι

«Λήξης συναγερμού» στην παραθαλάσσια λουτρόπολη, καθώς εδώ και δυο μήνες περίπου ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν οι αποκρουστικοί ασπόνδυλοι οργανισμοί που είχαν γίνει ο εφιάλτης των κατοίκων και των παραθεριστών.

Πλέον στις παραλίες του Λουτρακίου, δεν χρειάζεται να στρίβεις το κεφάλι σου σαν περισκόπιο καθώς μπαίνεις στο νερό, ούτε να φοράς στολή δύτη, αλλά ούτε να αλείβεις το κορμί σου με ειδικό αντηλιακό που διώχνει τις τσούχτρες.

Το φαινόμενο της επέλασης των μεδουσών που έκανε δυναμικά την επανεμφάνιση του στις αρχές του καλοκαιριού και για μια ακόμη σεζόν, σπέρνοντας τον πανικό, αναγκάζοντας την Πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του ανακοινώνοντας κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση ειδικών διχτυών, επιτέλους ατόνησε, ανακουφίζοντας τους λουόμενους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Οι επιστήμονες άλλωστε είχαν εξηγήσει σε παλαιότερα ρεπορτάζ από το protothema.gr που ήταν και το μέσο που ανέδειξε το θέμα, ότι κάποια στιγμή οι μέδουσες θα έκαναν τον κύκλο τους και θα εξαφανίζονταν όπως εμφανίστηκαν ξαφνικά ένα ωραίο πρωινό και κατά χιλιάδες στις παραλίες.

Μάλιστα στα social media δημιουργήθηκε σελίδα καταγραφής των μεδουσών που είχαν πλημμυρίσει τις παραλίες του Κορινθιακού, με τους χρήστες να αναρτούν φωτογραφίες και δυσάρεστες εμπειρίες από τα σημεία όπου εντοπίστηκαν οι αποκρουστικοί ασπόνδυλοι οργανισμοί.

Το πρόγραμμα λειτουργούσε με δεδομένα ανοιχτά για ελεύθερη χρήση με σκοπό την άμεση ενημέρωση των πολιτών και τουριστών ενώ τα πρώτα στοιχεία είχαν δείξει ότι σε Ευβοϊκό κόλπο και Σαρωνικό εμφανίστηκαν οι μέδουσες Chrysaora hysoscella, ενώ στον Κορινθιακό ο εφιάλτης ήταν οι Pelagia nosctiluca με τα πολύ επώδυνα τσιμπίματα.

Το τελευταίο καιρό ωστόσο, σύμφωνα και με τα στοιχεία που εμφανίζονται στη σελίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, δεν υπάρχουν αναφορές για την εμφάνιση μεδουσών, τουλάχιστον όσον αφορά την περιοχή του Λουτρακίου που είναι γεμάτη από ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις και επλήγη όσο κανένας άλλος προορισμός. Οι θάλασσες είναι πεντακάθαρες και οι παραλίες γεμάτες κόσμο.