Αρχική Ν. Μεσσηνίας Ένοχη για ηθική αυτουργία η πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ Καλαμάτας

Ένοχη για ηθική αυτουργία η πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ Καλαμάτας

Αθώοι ελλείψει δόλου κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων οι δύο εν ενεργεία υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλαμάτας, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι δικαιολόγησαν περισσότερα χρήματα σε ασθενή που τύχαινε να είναι συγγενής μιας πρώην συναδέλφου και συγκατηγορούμενής τους – η οποία κρίθηκε ένοχη για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση των δύο συναδέλφων της, και καταδικάστηκε με ελαφρυντικά σε 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί πρωτοβάθμια σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή ο καθένας.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή και των τριών κατηγορούμενων. Στην αγόρευσή της εστίασε όχι τόσο στην οικονομική ζημία του ασφαλιστικού ταμείου, αλλά περισσότερο στη συμπεριφορά των υπαλλήλων, οι οποίοι με τέτοιες πράξεις προσβάλλουν το κύρος μιας δημόσιας υπηρεσίας.

Θυμίζουμε ότι η δίκη ξεκίνησε προχθές και χθες ολοκληρώθηκε με τις αγορεύσεις της εισαγγελέα και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι δύο εν ενεργεία υπάλληλοι κατηγορούνταν ότι έπραξαν παράτυπα για να πάρει περισσότερα χρήματα απ’ όσα δικαιούτο η κόρη της συνταξιούχου συναδέλφου τους από το επίδομα ασθενείας, και το ΙΚΑ ζημιώθηκε με 200 ευρώ, καθώς η δικαιούχος έπρεπε να εισπράξει 293 ευρώ αλλά πήρε 502 ευρώ. Όπως κατέθεσε προχθές στη δίκη ο ελεγκτής, ο οποίος έκανε την ΕΔΕ και συνέταξε το πόρισμα, η κόρη της κατηγορουμένης η οποία καταδικάστηκε, δεν δικαιούτο να πάρει ολόκληρο το ημερομίσθιό της από το ΙΚΑ όσο ήταν σε νοσοκομειακή και μετά σε αναρρωτική άδεια, αλλά έπρεπε να είχε λάβει μόνο το 1/3 αυτού.

Η εν λόγω κατηγορουμένη υπήρξε προϊσταμένη σε άλλο τμήμα στο ΙΚΑ Καλαμάτας, και οι πρώην συνάδελφοί της -σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό- επηρεάστηκαν από αυτήν επειδή εμπιστεύονταν την κρίση της, και λόγω της εμπειρίας της στην υπηρεσία δέχτηκαν να κάνουν ό,τι αυτή τους ζήτησε.