Αρχική Eπικαιρότητα Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης με τα… «μάτια» του Ερντογάν – Eφτιαξε βίντεο...

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης με τα… «μάτια» του Ερντογάν – Eφτιαξε βίντεο με την ιστορία που ο ίδιος πιστεύει ….

29 Μαΐου 1453. 29 Μαΐου 2018. 565 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει μια τέτοια μέρα. Πόσω δε μάλλον που φέτος, η επέτειος από την Άλωση έρχεται λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία…

Η τουρκική προεδρία, δηλαδή ο Ερντογάν, ετοίμασε ένα video 3:50 λεπτών μέσα από το οποίο παρουσιάζει την ιστορία όπως θέλει ο ίδιος να πιστεύει πως είναι. Το video ξεκινά με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Με τους στρατιώτες του Μωχάμετ του Πορθητή να σέρνουν τα καράβια στη στεριά. 

Στη διάρκειά του, όμως, εμφανίζονται πολλές σημαντικές μορφές της τουρκικής ιστορίας. Ο Σουλτάνος Αμπντουλχαμίντ, ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ατνάν Μεντερές, ο Τουργκούτ Οζάλ. Και φυσικά η αυλαία κλείνει με τον ίδιο τον Ερντογάν…

Στο βίντεο συχνά εμφανίζονται και οι σημαίες με τις τρεις ημισελήνους. 

Δείτε το video για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Η 565 επέτειος από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης θα εορταστεί με διάφορους τρόπους στην πόλη. Πριν όμως ξεκινήσουν οι εορτασμοί, ο Ερντογάν θέλησε να δώσει τον… τόνο. Και έφτιαξε το παραπάνω βίντεο. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο Αμπντουλχαμίτ Χαν κάνουν την εμφάνισή τους, μεταξύ πολλών άλλων.

Τα τεράστια άλογα των Οθωμανών περνούν τον Βόσπορο σαν η θάλασσα να είναι… ποταμάκι. Και με ένα άλμα περνούν τη θρυλική γέφυρα για να φτάσουν στην Πόλη και να την κατακτήσουν. Και σιγά σιγά, η Κωνσταντινούπολη γίνεται… Ιστανμπούλ. Με τα τζαμιά της και τους σουλτάνους της να παρακολουθούν της επέλαση των Οθωμανών… 

Η Καλλίπολη και ο Ατατούρκ

Το video συνεχίσει με εικόνες από τη Μάχη της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του και ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας. Κι εκείνος παρακολουθεί εκστασιασμένος τα άλογα των Οθωμανών του Μωάμεθ του Πορθητή να καλπάζουν προς την Κωνσταντινούπολη. 

Ο μοναδικός που δεν… βλέπει τον καλπασμό προς την Πόλη είναι φυσικά ο Ερντογάν. Το πλάνο, στο τέλος του video, δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να αποθεώνεται από το πλήθος. Επόμενο καρέ, ο Μωάμεθ που μπαίνει στην Κωνσταντινούπολη. 

Εξέδρα και… ειδική επίδειξη με λέιζερ και 3D

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης έχει ετοιμάσει σειρά εκδηλώσεων για να εορταστεί η 565η επέτειος από την Άλωση. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει στις 19:30 το απόγευμα της Τρίτης και συγκρότημα σούφι θα δώσει συναυλία. Θα ακολουθήσει ιφτάρ με τη συμμετοχή επισήμων από την Κωνσταντινούπολη και κρατικών αξιωματούχων. Και φυσικά, στο πρόγραμμα υπάρχει και η «Ειδική Επίδειξη Άλωσης».

Νερό, φως και… λέιζερ θα χρησιμοποιηθούν για να «βγει» το φαντασμαγορικό θέαμα που θέλουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Για την «Ειδική Επίδειξη Άλωσης» έχει ήδη στηθεί εξέδρα σχεδόν 50 μέτρα από την ακτή. Οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσεο 20λεπτο video με 3D απεικόνιση της Άλωσης.

πηγή : newsit.gr