Αρχική Ν. Μεσσηνίας Προβλέψεις ΕΟΤ για το καλοκαίρι: 39% πάνω οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Προβλέψεις ΕΟΤ για το καλοκαίρι: 39% πάνω οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 14,3% σημειώνουν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας κατά το α’ εξάμηνο του 2016, ενώ ακόμα πιο ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, όπου εκτιμάται ότι το αυξητικό ποσοστό θα φθάσει έως και το 39%. Αυτή η εικόνα διαμορφώνεται για το ελληνικό τουριστικό προϊόν μέσα στο τρέχον έτος από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά
Σε χθεσινή ενημέρωση Τύπου, η κ. Κουντουρά εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται και αυξάνεται η δυναμική που καταγράφηκε από τις αρχές του 2016. Ωστόσο, δεν θέλησε, παρά την αισιοδοξία της, να αποτυπώσει ακριβή νούμερα αφίξεων και εσόδων, απόρροια των ευμετάβολων συνθηκών που επικρατούν στο διεθνές περιβάλλον, όπως είπε.
Εστιάζοντας στα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η υπουργός ανέφερε ότι οι αεροπορικές αφίξεις στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σημείωσαν αύξηση 4,4%, κάτι που μεταφράζεται σε 5,937 εκατομμύρια τουρίστες. Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στις αφίξεις από τη Ρωσία με 22,7%, τη Μεγάλη Βρετανία με 8,6%, τη Γερμανία με 7,2%, τη Γαλλία με 6,9% και την Ιταλία με 4,6%.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν το σύνολο των ελληνικών προορισμών κινούνται με θετικό πρόσημο στις αεροπορικές αφίξεις, εκτός από τα νησιά που δέχτηκαν και την πίεση από τις μεταναστευτικές ροές (Σάμος, Κως, Χίος και Μυτιλήνη). Από τους δημοφιλείς προορισμούς, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στην Κέρκυρα με 11,5% και ακολουθούν το Ηράκλειο με 11%, η Μύκονος με 11% και η Σαντορίνη με 10,5%. Σημαντική, εξάλλου, είναι και η αύξηση στην Καλαμάτα με 14,3% και το Ακτιο με 13%.
Πολύ σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης είναι αυτά που προέρχονται από την Ενιαία Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, τα οποία, όπως σημείωσε και ο γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, δημιουργούν αισιοδοξία για το πώς θα κλείσει η χρονιά φέτος. Συγκεκριμένα, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις θα κινηθούν με ιδιαίτερα θετικά ποσοστά ανόδου, 8,9% και 10,1% αντίστοιχα. Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η αύξηση τον Ιούλιο αναμένεται να είναι στο 4,5%.
Για τον μήνα Ιούλιο οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι: Μύκονος (+19,3%), Ηράκλειο (+17%), Σαντορίνη (+16,4%), Κέρκυρα (+14%), Ρόδος (+11%), Καλαμάτα (+39%), Ακτιο (+22,6%) για Πρέβεζα και Λευκάδα, και Σκιάθος (+19,9%). Αντίστοιχα για τον Αύγουστο: Μύκονος (+27,2%), Ηράκλειο (+17,2 %), Σαντορίνη (+17,9%), Κέρκυρα (+14,2 %), Ρόδος (+5,9%), Καλαμάτα (+21,6%), Ακτιο (+10,8%) για Πρέβεζα και Λευκάδα, και Σκιάθος (+21,9 %).