Αρχική Χωρίς κατηγορία Πέντε προτάσεις από την παράταξη “Τρίπολη Αύριο” για την ανάπτυξη του πρωτογενή...

Πέντε προτάσεις από την παράταξη “Τρίπολη Αύριο” για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα

Την παρουσίαση του προγράμματος της για την αγροτική ανάπτυξη του Δήμου Τρίπολης πραγματοποίησε την Παρασκευή 9 Μαΐου, στο Δημοτικό σχολείο Καμαρίου, η παράταξη “Τρίπολη Αύριο”, επικεφαλής της οποίας είναι ο Κώστας Τζιούμης.
Σε μία εποχή που οι αόριστες και μεγαλόστομες υποσχέσεις, δεν έχουν καμία θέση και απορρίπτονται από την κοινωνία, ο συνδυασμός “Τρίπολη Αύριο”, με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Τζιούμη, κάνει τη διαφορά και καταθέτει ένα πλήρες, σύγχρονο και συγκροτημένο πρόγραμμα, για να γυρίσει η Τρίπολη σελίδα, και να απαντηθούν με πειστικότητα οι πραγματικές ανάγκες και οι καινούριες προτεραιότητες των συμπολιτών μας, στον δήμο αλλά και στα χωριά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατατέθηκαν πέντε προτάσεις από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης, Θανάση Τσιοτίνα.

Όταν το 2010 μπήκε σε ισχύ ο νόμος για τους Καλλικρατικούς δήμους, δόθηκαν αρμοδιότητες σε κάθε δήμο για τα χωριά και τον πρωτογενή τομέα.
Η υπάρχουσα δημοτική Αρχή δεν εκμεταλλεύτηκε καθόλου αυτές τις αρμοδιότητες που ανέλαβε. Δεν πήρε καμία απόφαση για την διευκόλυνση των αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς επίσης έμεινε παντελώς αμέτοχη σε πολλά προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούν τον πρωτογενή τομέα.
Για παράδειγμα βλέπουμε εγκατάλειψη στα χωριά μας, αγροτικούς δρόμους σε τραγική κατάσταση και κτηνοτροφικές μονάδες με πολύ δύσκολη πρόσβαση. Βλέπουμε εγκατάλειψη στα δίκτυα, στα χαντάκια και στα ρέματα, εγκατάλειψη η οποία προκαλεί προβλήματα όπως πλημμύρες στις συγκεκριμένες περιοχές και πολλές φορές ζημιές στις καλλιέργειες. Βλέπουμε ότι η προσπάθεια για δημιουργία ομάδας αγροτών έπεσε στο κενό χωρίς να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια για τη συγκρότηση και λειτουργία αυτής της ομάδας. Βλέπουμε πολλά προβλήματα στις λαϊκές αγορές της πόλης χωρίς εύρυθμη λειτουργία και πολλά προβλήματα ανάμεσα στις σχέσεις δήμου- λαϊκής αγοράς.
Η “Τρίπολη Αύριο” με τον Κώστα Τζούμη έχει συγκεκριμένες θέσεις για τον πρωτογενή τομέα.
Προτάσεις:
1. Αντιδήμαρχος για τα χωριά. Ένας άνθρωπος για τα χωριά. Ο ρόλος του Αντιδημάρχου αυτού θα είναι η άμεση παρέμβαση σε οποιοδήποτε πρόβλημα ταλαιπωρεί τα χωριά μας. Σε συνεννόηση με την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή που θα δημιουργηθεί για επίλυση των προβλημάτων, θα είναι ενήμερος για κάθε πρόβλημα σε οποιοδήποτε χωριό του δήμου μας. Ο Αντιδήμαρχος για τα χωριά θα πρέπει εντός 10 ημερών να έχει προσωπική άποψη για το πρόβλημα σε κάθε χωριό και αν υπάρχει ανάγκη να παρευρίσκετε άμεσα επιτόπου για συζήτηση με τους κατοίκους, με στόχο την καλύτερη δυνατή λύση του προβλήματος.
2. Ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Δέσμευση του δήμου για παροχή νερού, ρεύματος και αγροτικού δρόμου σε όλες τις αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες του δήμου μας. Η σημερινή κατάσταση σε όλο το αγροτικό δίκτυο είναι τραγική. Έχουμε σήμερα μια δημοτική Αρχή η οποία εγκατέλειψε όλους τους αγροτικούς δρόμους κάνοντας μόνο συντήρηση σε μερικά τμήματα των δρόμων. Υπάρχουν σήμερα δρόμοι οι οποίοι έχουν πληρωθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους και δεν έχουν υλοποιηθεί, όπως οι παράλληλοι δρόμοι της Εθνικής οδού Καλαμάτας –Τρίπολης-Κορίνθου, οι οποίοι έχουν πλάτος 6 μέτρα και να έχουν ασφαλτοποιηθεί. Επίσης υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες που δεν έχουν ρεύμα , νερό και η πρόσβαση σε αυτές γίνεται πολύ δύσκολα.
Δέσμευση της παράταξης “Τρίπολη Αύριο” και του Κώστα Τζιούμη είναι να λυθούν το ταχύτερο δυνατό όλα τα προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούν τους συνδημότες μας.
3. Ενίσχυση της δημιουργίας ομάδων αγροτών. Η αλήθεια είναι ότι έγινε μια προσπάθεια από τη σημερινή δημοτική Αρχή, ωστόσο δεν υποστηρίχθηκε όσο θα έπρεπε. Στόχος της παράταξης μας είναι να προωθήσουμε ένα μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης μέσα από αυτές τις ομάδες. Οι ομάδες αγροτών θα έχουν την πλήρη κάλυψη από γεωπόνους του δήμου. Θα γίνουν ενέργειες ώστε αυτές οι ομάδες να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε να αυτονομηθούν πλήρως και να μην επηρεάζονται από κανέναν.
4. Δημιουργία σκεπαστής λαϊκής αγοράς στην πόλη. Η σημερινή εικόνα των λαϊκών αγορών δεν είναι η πρέπουσα για την πρωτεύουσα του νομού. Στόχος της παράταξης μας είναι η δημιουργία μιας υπερσύγχρονης σκεπαστής λαϊκής αγοράς, η οποία θα προσφέρει άνεση τόσο στους παραγωγούς και στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές. Μία σκεπαστή λαϊκή αγορά λίγο έξω από την πόλη με παρκινγκ και άμεση σύνδεση κάθε γειτονιάς της πόλης με αυτή μέσω του κτελ. Η σκεπαστή λαϊκή αγορά μπορεί να έχει 3 επίπεδα. Δηλαδή ισόγειο, που θα προσφέρει πολύ καλές συνθήκες εργασίας στους παραγωγούς και στους εμπόρους και άνεση στους δημότες, στο 2ο επίπεδο μπορεί να φτιαχτεί ένα μικρό εμπορικό κέντρο και στο 3ο επίπεδο μπορεί να φτιαχτεί μια καφετέρια με παιδότοπο όπου θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι επισκέπτες της νέας λαϊκής αγοράς.
5. Δημιουργία «Τοπικής Αγοράς» προϊόντων στον περιφερειακό άξονα της πόλης. Η δημιουργία αυτής της «Τοπικής Αγοράς» θα έχει σαν στόχο τη διάθεση των τοπικών αγροτοκτηνοτροφικών και όχι μόνο προϊόντων στους τουρίστες που επισκέπτονται το δήμο μας. Δηλαδή οι τουρίστες του δήμου μας θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν και να αγοράσουν τα τοπικά μας προϊόντα.