Αρχική Χωρίς κατηγορία Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014 θα είναι ένα ακόμη έτος ρεκόρ...

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014 θα είναι ένα ακόμη έτος ρεκόρ του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα

Ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ εφέτος, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης. «Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014 θα είναι ένα ακόμη έτος ρεκόρ», προσθέτοντας ότι «σχεδόν όλες οι παραδοσιακές και οι νέες αγορές δείχνουν θετικά, ενθαρρυντικά σημάδια». Ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα εφέτος θα φθάσει τα 18,5 εκατομμύρια έναντι 17,9 εκατομμύρια το 2013 και τα έσοδα θα φθάσουν τα 13 δισ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.

Αξιοποιώντας την ιδέα και πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για την ανάπτυξη της γαστρονομίας, η Επίτροπος, κα Μαρία Δαμανάκη διετύπωσε πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθιέρωση ενός ετήσιου ή διετούς διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της σήμανσης “Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας”. Το Αριστείο θα απονέμεται στη βάση αυστηρών κριτηρίων επιλογής που θα αφορούν σε όλη την παραγωγική διαδικασία – από την πρώτη ύλη και τα χαρακτηριστικά της ως το πιάτο και την απόλαυση του καταναλωτή. Η πρόταση που χαρακτηρίστηκε αρχικά ενδιαφέρουσα σε επίπεδο Ε.Ε., χρήζει περαιτέρω μελέτης και επεξεργασίας.

Επιστολή της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη
Προς τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του ΣΕΤΕ

Κύριε Πρόεδρε,
Σε συνέχεια της ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχαμε για την ιδιαίτερη σημασία της Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας στον τομέα του τουρισμού και την ανάγκη προβολής και αξιοποίησης της στην τουριστική ανάπτυξη, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατέληξα και διατύπωσα προς τους συναδέλφους μου και συναρμόδιους για το θέμα Επιτρόπους την εξής κατ΄αρχήν πρόταση:
Την καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός ετήσιου ή διετούς διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της σήμανσης “Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας” στη βάση αυστηρών κριτηρίων επιλογής που θα αφορούν σε όλη την παραγωγική διαδικασία – από την πρώτη ύλη και τα χαρακτηριστικά της ως το πιάτο και την απόλαυση του καταναλωτή.

Στόχος της πρότασης αυτής είναι η ανάπτυξη υγιούς άμιλλας μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής γαστρονομίας ως συγκριτικού ευρωπαϊκού πλεονεκτήματος, την τόνωση και αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής από τη γη και τη θάλασσα, την ενίσχυση των προϊόντων βιώσιμης γεωργίας και αλιείας και την ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης.

Η πρόταση μου βρίσκεται βεβαίως στο στάδιο της πρώτης συζήτησης με τους συναδέλφους μου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τη συμβολή των οποίων δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη και επεξεργασία. Ωστόσο, η πρώτη συζήτηση κατέδειξε ένα καταρχήν ενδιαφέρον και αυτό μπορεί να αποτελέσει μία καλή αρχή για να ξεκινήσουμε.
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συζήτηση και κοινή προσπάθεια.

Με εκτίμηση
Μαρία Δαμανάκη