Αρχική Χωρίς κατηγορία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου: Την ίδρυσαν για να… την καταργήσουν!

Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου: Την ίδρυσαν για να… την καταργήσουν!

Ανάστατοι και οργισμένοι εμφανίζονται οι Ξενοδόχοι και οι Επιχ. Ενοικ/νων Διαμ/των Πελοποννήσου, με αφορμή την προγραμματισμένη στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου (ΠΥΤ), στη Τρίπολη.

“Το διαφαινόμενο ως νομοθέτημα «αναδιοργάνωσης»”, τονίζουν, “διαφαίνεται να έχει δομηθεί από συντάκτη ο οποίος δεν κατέχει καν ελάχιστες γνώσεις γεωγραφίας, είναι έκδηλο ότι ουδόλως έχει ενασχοληθεί με αυτό κάθε αυτό το τουριστικό αντικείμενο στην πρώτη γραμμή δημιουργίας του και εν πάση περιπτώσει απέχει μακράν από το επιτευκτέο που είναι η ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας αλλά και της χώρας.”

Στη συνέχεια αναφέρουν ότι:

“Η κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Τρίπολη στη Πάτρα, θα έχει άκρως αρνητικές επιπτώσεις για τους επιχειρηματίες του κλάδου όπως:

– Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που θα καλούνται εφεξής να διανύουν οι επιχειρηματίες προκειμένου να μεταβούν στην Πάτρα, ακόμη και από μεγάλα διοικητικά και οικονομικά κέντρα (λ.χ,. Σπάρτη, Γύθειο) ή ακόμη και από προορισμούς ιδιαίτερης τουριστικής έντασης όπως το Πόρτο Χέλι ή η Ελαφόνησος, δυσχεραίνει την διεκπεραίωση σειράς ζητημάτων που άπτονται του αντικειμένου μας.
Η αναγκαιότητα διανυκτέρευσης στην Πάτρα θα είναι δεδομένη πλέον, με συνέπεια δεκάδες δεκάδων εργατοώρες από μέρους των επιχειρηματιών, να πετάγονται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης μετάβασης.

– Το φαινόμενο της παράνομης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, θα οξυνθεί, καθώς η διαφαινόμενη μεταφορά του κέντρου λήψης εποπτείας και επιβολής διοικητικών κυρώσεων από την Τρίπολη στην Πάτρα, θα αποτελέσει «χαράς ευαγγέλιο» για πλήθος παρανομούντων, με βαριές και δυσβάσταχτες συνέπειες για τις υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις.

– Το τουριστικό προϊόν που πιστά υπηρετούμε και ενισχύουμε σαν κλάδος, αποτελεί ένα κράμα χτισίματος σχέσης εμπιστοσύνης με την αρμόδια Αρχή της υφιστάμενης Περιφερειακής Υπηρεσίας στην Τρίπολη με την οποία συνεργαζόμαστε, σχέση η οποία ανατρέπεται άξαφνα, με μια μονοκονδυλιά νομοθέτη ο οποίος δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος της αστοχίας του.

– Η ενδεχόμενη μεταφορά και συνένωση Υπηρεσιών και διαδικασιών στην Πάτρα, θα επιφέρει τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση είτε εκκρεμουσών είτε προς δρομολόγηση υποθέσεων, με ολέθριες συνέπειες στην από μέρους μας σύναψη συμβάσεων με τουριστικούς πράκτορες, ένταξης στον κοινωνικό τουρισμό, κρατήσεις και πωλήσεις μέσω διαδικτύου, κ.ο.κ.
Υπενθυμίζουμε στον όχι καλά πληροφορημένο νομοθέτη, ότι σειρά αδειοδοτήσεων και λοιπών διοικητικών και κανονιστικών πράξεων, αποτελούν προαπαιτούμενο για την σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με οποιοδήποτε τουριστικό γραφείο / tour operator.

– Πάγιο αίτημα όλων των φορέων της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας ήταν – ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ – η ενίσχυση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου με το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να ενισχυθεί ο ιδιαίτερα θετικός της ρόλος.

Αντί αυτού, η στρεβλή προσέγγιση του Υπουργείου Τουρισμού, θεωρεί ότι η οριστική της κατάργηση αποτελεί ευεργέτημα για την περιοχή μας, γεγονός που κανείς από εμάς τους επιχειρηματίες δεν αντιλαμβάνεται.
– Ο εισερχόμενος τουρισμός στην περιοχή εποπτείας της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) Πελοποννήσου, έχει σημειώσει έκρηξη ανόδου τα τελευταία τρία χρόνια, που σε ορισμένες περιπτώσεις, αγγίζει ακόμη και το 35-40%, λειτουργώντας ως αιμοδότης σε συνεχές υφεσιακό περιβάλλον !

Αυτό από μόνο επιβεβαιώνει την ορθότητα διατήρησης της ΠΥΤ Πελοποννήσου στην Τρίπολη αντί της κατάργησής της και της μεταφοράς της στην Πάτρα.

Για όλους αυτούς του λόγους, καθώς και για πλήθος άλλων, ζητούμε την άμεση απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου και την – καθ’ οποιονδήποτε τρόπο – ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ή ΣΥΝΕΝΩΣΗ της ΠΥΤ Πελοποννήσου αλλά αντιθέτως τη διατήρηση και ενίσχυσή της.

Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή του προτεινόμενου Νόμου, θα προκαλέσει τρομερές δυσχέρειες στον επιχειρηματικό μας κλάδο, με συνέπεια τη οργή μας εναντίον εκείνου που τον εμπνεύστηκε και τον υπόγραψε…”