Αρχική Ν. Αρκαδίας Συνάντηση Μπουντρούκα με την πρόεδρο του ΟΑΕΕ

Συνάντηση Μπουντρούκα με την πρόεδρο του ΟΑΕΕ

Μετά τη συνάντηση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με το βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, οργανώθηκε, με πρωτοβουλία του τελευταίου, μία σειρά συναντήσεων με στελέχη κεντρικών φορέων για τα προβλήματα που απασχολούν όλους τους επαγγελματίες.
Η πρώτη συνάντηση έγινε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννη Μπουντρούκα και του Προέδρου του Μεταποιητικού Τμήματος κ. Νίκου Τότση με τη Διοικητή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε. κα Γ. Κωτίδου, με την συμμετοχή και του κ. Κωνσταντινόπουλου.
Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, καθώς έχει καταστεί απολύτως δυσβάστακτη για πολλούς επαγγελματίες η καταβολή των εισφορών στο ΤΕΒΕ και υπάρχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι οφείλουν ή προσπαθούν να διακανονίσουν ξανά και ξανά τις οφειλές τους.
Σημαντικές ήταν οι εξής πληροφορίες που έδωσε η Διοικητής του Ο.Α.Ε.Ε.:
α) Όσοι είχαν ενταχθεί προαιρετικά σε κατώτερη κλάση και για ένα μήνα δεν πλήρωναν, μεταφέρονταν αυτόματα πάλι στην ανώτερη κλάση. Αυτό ήταν εξαιρετικά άδικο, γι’ αυτό και τώρα δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης ενός μήνα. Δηλαδή για να μεταφερθεί κάποιος από την κατώτερη και πάλι στην ανώτερη κλάση θα πρέπει να μην πληρώσει δύο μήνες.
β) Ότι μπορείς να κάνεις ρύθμιση στον ΟΑΕΕ, χωρίς φορολογική ενημερότητα, προσκομίζοντας χαρτί οφειλών από την Εφορία.
γ) Η Εφορία προχωρά σε διακοπή της επιχείρησης, ασχέτως αν η επιχείρηση έχει οφειλές. Επομένως, μπορεί στη συνέχεια ο ασφαλισμένος να κάνει διακοπή στον ΟΑΕΕ και να μη συνεχίσει να χρεώνεται με ασφαλιστικές εισφορές.
Ο κ. Μπουντρούκας παρουσίασε στην κα Κωτίδου μερικές από τις περιπτώσεις που καθημερινά καταγράφονται στο Επιμελητήριο Αρκαδίας και αντιστοίχως τις κατέθεσε προτάσεις για την επίλυση των βασικών αυτών προβλημάτων. Συγκεκριμένα:
1. Να υπάρξει «πάγωμα» των παλαιών οφειλών και να καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές και ένα μέρος από τις παλαιές οφειλές, με βάση τις δυνατότητες του ασφαλισμένου, και το υπόλοιπο των παλαιών οφειλών που δεν θα μπορεί να εξοφλήσει να παρακρατείται από το ποσό της σύνταξης, όταν αυτός συνταξιοδοτηθεί.
2. Όσοι έχουν χάσει την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ρυθμίζουν τις οφειλές τους, να μην πληρώνουν αναδρομικά το χρόνο κατά τον οποίο είχαν απολέσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
3. Να ανέβει το εισοδηματικό όριο για την παροχή βεβαίωσης του ΟΑΕΕ σε όσους χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να μπορούν να καλυφθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Αυτή τη στιγμή το πλαφόν είναι 5000 ευρώ.
4. Να υπάρξει αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.
5. Να αποσυνδεθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την ασφαλιστική ενημερότητα, με την καταβολή μόνο των εισφορών που αντιστοιχούν στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
6. Να δημιουργηθεί μία ειδική κλάση για ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για μειονεκτικές περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους, η οποία θα έχει εισφορές ανάλογες με αυτές που καταβάλλονταν στον ΟΓΑ. Με τον τρόπο αυτό και οι ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ο ΟΑΕΕ θα αυξήσει των αριθμό των ασφαλισμένων του.
Η Διοικητής του Ο.Α.Ε.Ε. εξέφρασε την κατανόησή της για όλα τα παραπάνω και για την κατάσταση που έχουν περιέλθει χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά παρατήρησε ότι είναι ελάχιστα τα περιθώρια δράσης του Οργανισμού, καθώς η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι δραματική και οι κατευθύνσεις από την τρόικα πολύ συγκεκριμένες. Ειδικότερα, σε σχέση με τις παραπάνω προτάσεις ανέφερε τα εξής:
1. Το θέμα του «παγώματος» των οφειλών είναι θέμα κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής και τρόικας. Ο Ο.Α.Ε.Ε. είναι θετικός σε μία τέτοια ρύθμιση, αλλά μέχρι στιγμής δε τυγχάνει έγκρισης από την τρόικα.
2. Δεν είναι δυνατό να μην πληρώνει κάποιος τις οφειλόμενες εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασχέτως αν κάνει χρήση αυτών ή όχι, καθώς αυτό θα ήταν άδικο για όλους αυτούς που πληρώνουν τις εισφορές τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δεν κάνουν χρήση αυτών, διότι απλά δεν τις χρειάστηκαν. Επιπλέον, σε μία τέτοια περίπτωση θα σταματήσουν όλοι να καταβάλουν εισφορές για συντάξεις και θα καταρρεύσουν τα ταμεία.
3. Το θέμα του ορίου για την παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών δεν είναι θέμα του ΟΑΕΕ, αλλά των κοινωνικών υπηρεσιών του κάθε Δήμου. Ο Ο.Α.Ε.Ε. παρέχει βεβαίωση ότι ο ασφαλισμένος δεν δικαιούται παροχών υγείας.
Πάνω σε αυτό το θέμα δεσμεύτηκε να καταθέσει επερώτηση στη Βουλή ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
4. Η καταβολή των εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε. έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά ως υποχρεωτική και δεν μπορεί να υπάρξει αποποινικοποίησή της.
5. Δεν μπορεί να υπάρξει αποδέσμευση της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την ασφαλιστική ενημερότητα.
6. Η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους δεν είναι υποχρεωτική για όλους, αλλά γίνεται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με τη δραστηριότητα. Ο ΟΑΕΕ παρ’ όλα αυτά είναι θετικός σε μια ειδική κλάση, αλλά είναι θέμα κεντρικής πολιτικής.
Ο κ. Μπουντρούκας προσκάλεσε την κα Κωτίδου σε μία συνάντηση στην Τρίπολη, ώστε να τεθούν και άλλα πολλά ζητήματα σε σχέση με τον Ο.Α.Ε.Ε. από τους ίδιους τους επαγγελματίες.