Αρχική Χωρίς κατηγορία Ξαναδημοπρατούν τον Ξηριά στην Γ. Παπανδρέου !

Ξαναδημοπρατούν τον Ξηριά στην Γ. Παπανδρέου !

– Στα κάγκελα ο Δήμος Κορινθίων για την νέα καθυστέρηση – ερώτηση από Πελοποννήσιους – πλήν Κορίνθιους – Βουλευτές για το έργο!

Τα κολλημένα έργα στην Γεωργίου Παπανδρέου τα ζουν καθημερινά όσοι διέρχονται από το σημείο αλλά και όσοι μένουν εκεί. Το αντιπλημμυρικό τα ου Ξηριά έχει κολλήσει για ακόμα μια φορά , τελευταάι φορά που τα μηχανήματα μπήκαν μπροστά ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, τότε που όλοι αναθάρησαν πως θα υπάρξει περαίωση!
Άλλη άποψη ωστόσο είχε η ελεγκτική αρχή η οποία δεν ενέκρινε την εργολαβία εν τέλει και όρισε να υπάρξει νέα δημοπράτηση. Ακόμα και σήμερα ωστόσο καμία απολύτως εξέλιξη δεν υπάρχει στη νέα αυτή δημοπράτηση η οποία θα ολοκληρώσει το έργο , θα θωρακίσει την πόλη και επιτέλους θα δώσει ξανά στην κυκλοφορία το σύνολο της Γεωργίου Παπανδρέου.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο της Κορίνθου να αποστείλει έγγραφη διαμαρτυρία στην οποίαν σημειώνει: «Το Δ.Σ Διαμαρτύρεται για την μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση του ΥΠΕΚΑ, στην ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Κορίνθου. Ζητά την άμεση δημοπράτηση του έργου κατασκευής νέας γέφυρας στον Χείμαρρο Ξηριά στην συμβολή των οδών Γ. Παπανδρέου και Κολοκοτρώνη. Πρόκειται για βασικό κομβικό σημείο για την κυκλοφοριακή ανάπτυξη-αποσυμφόρηση της Κορίνθου. Το γκρέμισμα της παλιάς γέφυρας πριν τρία περίπου χρόνια, έχει διχοτομήσει την πόλη και έχει δημιουργήσει τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Δημάρχου, τόσο στα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου, όσο και στον ίδιο τον Υπουργό , δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την άμεση δημοπράτηση του έργου και για τον λόγο αυτό, ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Ζητά από τους Κορίνθιους Βουλευτές να προστρέξουν στο αίτημα του Δήμου Κορινθίων.»

Βέβαια οι Κορίνθιοι Βουλευτές αγρόν ηγοράζουν! Ερώτημα για την πορεία του έργου καταθέτουν Πελοποννήσιοι Βουλευτές εκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας να μάθουν τις προθέσεις του Υπουργείου , αφού φυσικά αναφέρονται στο ιστορικό «Από τον Ιούλιο του 2010 στην οδό Γ. Παπανδρέου στην Κόρινθο η ανάδοχος εταιρεία (Κ/Ξ «ΕΛΤΕΡ Α.Τ.Ε.–INTRAKAT») του έργου «Διευθέτηση Χειμάρρου Ξηριά Κορίνθου» εγκαταλείποντας το έργο, έχει γκρεμίσει τις γέφυρες ανόδου και καθόδου (ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης με δύο διαζώματα) με αποτέλεσμα επί τρεισήμισι (3,5) χρόνια η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο να διεξάγεται από μία πρόχειρη γέφυρα που έχει κατασκευαστεί στο ρεύμα της καθόδου. Η συγκεκριμένη οδός αποτελεί κεντρικό δρόμο της Κορίνθου, στην είσοδο της πόλης, με αυξημένη εμπορική δραστηριότητα και διέρχεται μπροστά από ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία. Τα προβλήματα επομένως που έχει δημιουργήσει η κατεδάφιση των γεφυρών και η μη ολοκλήρωση του έργου λόγω της εγκατάλειψης του από την ανάδοχο εταιρεία, τόσο στην καθημερινή λειτουργία της πόλης, όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους επαγγελματίες της περιοχής είναι οξυμένα.
Σε ερώτηση που είχε κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το Φεβρουάριο του 2012 από τον τότε Περιφερειακό Σύμβουλο Θανάση Πετράκο, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαφωτίου είχε, ανάμεσα στα άλλα παρελκυστικά, αναφέρει, πως το έργο επρόκειτο να δημοπρατηθεί μέχρι τις 30/06/2012. Κάτι τέτοιο βέβαια παρότι έχουν περάσει πάνω από δεκαέξι (16) μήνες δεν έχει συμβεί.
Χαρακτηριστικό είναι και απόσπασμα από την απάντηση του κ. Παπαφωτίου που εγείρει εύλογα ερωτηματικά, κατά πόσο η εταιρεία είχε τις νόμιμες προϋποθέσεις διάλυσης της εργολαβίας : «Όταν τελικά δόθηκαν (για τις κατεδαφίσεις) οι σχετικές άδειες από τον Δήμαρχο Κορίνθου, η ανάδοχος Κ/Ξ «ΕΛΤΕΡ Α.Τ.Ε. – INTRAKAT» είχε ζητήσει τη διάλυση της εργολαβίας (είχε τις νόμιμες προϋποθέσεις) και δεν εκτέλεσε τις σχετικές εργασίες».
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου; Πότε και με ποια διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του;
2. Τί είδους προσωρινή λύση σκοπεύουν να δώσουν προκειμένου να σταματήσει επιτέλους η ομηρία των πολιτών;
3. Σε ποιες διαδικασίες σκοπεύουν να προβούν τόσο σε βάρος της εταιρείας που εγκατέλειψε το έργο, όσο και σε βάρος παντός υπευθύνου για την πρωτοφανή αδράνεια που οδηγεί σε πρωτόγνωρη ταλαιπωρία τους πολίτες;
Την ερώτηση υπογράφουν οι Βουλευτές κύριοι Πετράκος , Ζαχαριάς και Κοδέλας

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΣΗΜΕΡΑ”