Αρχική Περ. Πελοποννήσου Η γαστροσοφία της Πελοποννήσου στο “Πιάτο του Πλάτωνα”

Η γαστροσοφία της Πελοποννήσου στο “Πιάτο του Πλάτωνα”

Την αυλαία της σύγχρονης γιορτής της γαστρονομίας που αγγίζει τα όρια της γαστροσοφίας άνοιξε η Αρκαδία με την υπόλοιπη Πελοπόννησο και με άλλες περιοχές της Νότιας Ελλάδας στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας με το “Πιάτο του Πλάτωνα” (Plato’s Plate).

Tο Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαΐου παραγωγοί της Νότιας Ελλάδας, σεφ και δημιουργοί έστησαν μια μοναδική γιορτή της γεύσης στον φιλόξενο χώρο της Open Farm Agora, στην Πτέρυγα Καταναλωτή της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθήνας, στο Ρέντη.

Συμμετείχαν οι περιοχές Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία (Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.), Αχαΐα (Αχαΐα A.E. Αναπτυξιακή Α.Ε. O.T.A.), Ηλεία (Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.), Μεσσηνία (Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.), Αρκαδία- Αργολίδα -Κορινθία (ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. Α.Ε.), Νήσοι Αττικής (Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής), Ζάκυνθος (Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου), Κεφαλλονιά και Ιθάκη (Δίκτυο Συνεργασίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης).

Επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση προϊόντων και γεύσεων, να γνωρίσουν τους παραγωγούς, να συμμετάσχει σε εργαστήρια γευσιγνωσίας και να δημιουργήσει πιάτα με τοπικά προϊόντα, απολαμβάνοντας παράλληλα μουσικά διαλείμματα, συμμετείχαν ενεργά στα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες που παρουσίασαν τον πλούτο της ελληνικής γης, δημιούργησαν και γεύτηκαν τοπικά εδέσματα και ανακάλυψαν προϊόντα Π.Ο.Π. γύρω από το τραπέζι γευσιγνωσίας, που λειτούργησε ως τόπος συνάντησης και απόλαυσης.

Η γιορτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα Σαββατοκύριακα, 10–11 Μαΐου: Περιοχές Κεντρικής Ελλάδας,17–18 Μαΐου: Περιοχές Βόρειας Ελλάδας.

Οι εγγραφές για τα εργαστήρια είναι δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας: openfarm.gr/platos-plate-events.

Η αυλαία θα πέσει με το Διήμερο Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού (30–31 Μαΐου), στον συνεδριακό χώρο ΟΚΑΑ της Λαχαναγοράς, με θεματικές για την αξία των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό και τη γαστρονομική εμπειρία,,την παρουσίαση καλών πρακτικών, την παρουσίαση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του έργου LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικό γαστρονομικός πολιτισμός».