Ο πληθυσμός δύο περίπου μεγάλων πόλων της χώρας αντιστοιχεί στα άτομα που διεγράφησαν συνολικά από τους εκλογικούς καταλόγους, τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», τουλάχιστον 441.042 πρόσωπα αφαιρέθηκαν από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, στη βάση σχετικού έργου που υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην πλειονότητά τους είναι άνθρωποι που έχουν φύγει από τη ζωή, είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα, και η απαλοιφή τους δεν είχε περατωθεί εγκαίρως, εξαιτίας έλλειψης ενημέρωσης.
Μολαταύτα, ένα χαμηλότερο ποσοστό των διαγραφών αφορά και άτομα που είναι εν ζωή, κυρίως κατοίκους εξωτερικού που δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση και δεν διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο. Η διαδικασία αυτή, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023, στόχευε σε εκλογείς άνω των 80 ετών, με συγκεκριμένα κριτήρια: α) Γεννημένοι πριν την 1η Ιανουαρίου 1944, β) χωρίς υποβολή φορολογικής δήλωσης το 2022, γ) δεν διαθέτουν ενεργό ελληνικό διαβατήριο, δ) δεν λαμβάνουν σύνταξη.
Μείον περίπου 16-17%
των εγγεγραμμένων στη Λακωνία
Κατά τα στατιστικά της εκκαθάρισης, ορισμένες περιοχές της χώρας παρουσιάζουν μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ των εγγεγραμμένων και των εκλογέων, που όντως απηχούν τη δυναμική του εκλογικού σώματος.
Πρώτος σε αυτή τη λίστα έρχεται ο νομός Φλώρινας, όπου 20.625 άτομα (ποσοστό 23,9% των εγγεγραμμένων) σβήστηκαν από τους καταλόγους, ενώ η Λακωνία ακολούθησε δεύτερη, με 19.706 διαγραφές (16,7%). Μεταξύ των περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά διαγραφών ήταν ακόμα η Λέσβος (16,1%), η Καστοριά (13,5%) και η Κεφαλονιά (13%).
Αν λάβουμε υπόψη μας τον εκλογικό κατάλογο των Ευρωεκλογών του 2024 (Ιούνιος) στη Λακωνία, το «ψαλίδισμα» εγγεγραμμένων αγγίζει το 17%, ενώ βάσει της λίστας των εθνικών εκλογών του 2023 (Ιούνιος), η περικοπή ξεπερνάει ελαφρώς το 16%. Επομένως, περίπου 2 στους 10 εμφανιζόμενους εκλογείς, δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται πλέον στους καταλόγους.
«Πλασματική» και η αποχή;
Όπως αναφέρεται, οι ανακατατάξεις επηρεάζουν άμεσα τα στατιστικά των εκλογών. Η αποχή, που στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2023 είχε αγγίξει το 46,26%, πλέον αναπροσαρμόζεται στο 43,7% μετά την εκκαθάριση. Προφανώς, λοιπόν, οι «εικονικοί» ψηφοφόροι στους εκλογικούς καταλόγους είχαν αντίκτυπο στα ποσοστά της τελικής συμμετοχής στις κάλπες.
Επισημαίνεται ότι, νομοί όπως η Φλώρινα και η Λακωνία, οι οποίοι παρουσίασαν διευρυμένα ποσοστά αποχής, ήταν τελικά οι ίδιοι που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό διαγραφών. Έτσι, η δυναμική ανανέωση των εκλογικών καταλόγων ήταν αναγκαία για την αποτύπωση της αληθινής εκλογικής συμμετοχής.
Ο «Λακωνικός Τύπος» παρουσιάζει τους εγγεγραμμένους υποψηφίους και τα αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής, κατά τις τελευταίες 3 εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις:
– Ευρωεκλογές (Ιούνιος 2024): εγγεγραμμένοι 116.411 – ποσοστό συμμετοχής 30,31%
– Εθνικές εκλογές (Ιούνιος 2023): εγγεγραμμένοι 122.102 – ποσοστό συμμετοχής 39,07%
– Εθνικές εκλογές (Μάιος 2023): εγγεγραμμένοι 121.801 – ποσοστό συμμετοχής 43,22%
Ήταν κάτι παραπάνω από φανερό, δια «γυμνού οφθαλμού», ότι οι εγγεγραμμένοι στον νομό δεν ανταποκρίνονταν τα -αρκετά- τελευταία χρόνια στο πραγματικό ψηφοφορικό δυναμικό στη Λακωνία. Ο αριθμός των προσερχόμενων στις κάλπες, ακόμα και με τη δεδομένη ηθελημένη αποχή, δεν θα μπορούσε να αντιστοιχεί στους παραπάνω εξαψήφιους αριθμούς εγγεγραμμένων.
Απαντήσεις από το ΥΠΕΣ
Τι έπρεπε να κάνει ο εκλογέας που έχει γεννηθεί πριν την 1η/1/1944 για να επιβεβαιώσει ότι δεν τίθεται προς διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους; Το ΥΠΕΣ ήταν σαφές:
Ο εκλογέας έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 έπρεπε να:
i. Ελέγξει στην εφαρμογή «Μάθε πού Ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών, mpp.ypes.gov.gr, αν εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα ότι ο εκλογέας έχει ενταχθεί στον κατάλογο εκλογέων «Προς Διαγραφή» από τους Εκλογικούς Καταλόγους. Για τον σκοπό αυτό, συμπλήρωνε στα οικεία πεδία της εφαρμογής το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το έτος γέννησής του.
ii. Εάν εντόπιζε το μήνυμα ότι είναι ενταγμένος στον κατάλογο εκλογέων προς Διαγραφή, έπρεπε να μεταβεί: α) στον οικείο δήμο, δηλαδή είτε στον δήμο στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένος είτε στον δήμο όπου ψηφίζει ως ετεροδημότης είτε στον δήμο κατοικίας του ή β) στο προξενείο του τόπου κατοικίας του, αν είναι κάτοικος εξωτερικού, και να ζητήσει, προσκομίζοντας την ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο (διαβατήριο εν ισχύ ή ληγμένο, δίπλωμα οδήγησης) την άρση της διαγραφής του από τους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης, υπήρχε η δυνατότητα να προσέλθει στα ανωτέρω σημεία και ρητά εξουσιοδοτημένο από τον εκλογέα πρόσωπο, το οποίο, εκτός από το έγγραφο ταυτότητάς του, πρέπει να φέρει και εξουσιοδότηση του εκλογέα από το gov.gr (ή με θεώρηση γνησίου υπογραφής). Στην περίπτωση αυτή, οικείος δήμος θεωρείται και ο δήμος όπου είναι εγγεγραμμένο ή ψηφίζει ή κατοικεί το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Αντίστοιχα, προξενείο του τόπου κατοικίας θεωρείται και το προξενείο του τόπου όπου κατοικεί το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
iii. Εάν ο εκλογέας δεν εντόπιζε στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» μήνυμα ότι είναι ενταγμένος στον κατάλογο εκλογέων προς Διαγραφή, αυτό έδειχνε ότι παραμένει εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο και δεν απαιτείται να προβεί σε καμία ενέργεια.
Ωστόσο, για όσους εμφανίζονταν «Προς Διαγραφή» και δεν έκαναν καμία ενέργεια έως 31/12/2024, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ψηφίσουν; Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, εφόσον δεν υπάρχει προσεχής εκλογική αναμέτρηση μπορείτε να απευθυνθείτε αποκλειστικά στον δήμο στου οποίου το δημοτολόγιο είστε εγγεγραμμένος, ούτως ώστε να σας επανεγγράψει στον εκλογικό κατάλογο. Αν, παρόλα αυτά, την ημέρα των εκλογών δεν εμφανίζεστε στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις», μπορείτε και πάλι να προσέλθετε στον δήμο και να ζητήσετε «Βεβαίωση παραλειφθέντος εκλογέα». Με την βεβαίωση αυτή έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στον οποίο είστε εγγεγραμμένος.