Αρχική Eπικαιρότητα Σαντορίνη: Δύο σεισμοί 4,8 και 4,7 Ρίχτερ στην Αμοργό μέσα σε λίγα...

Σαντορίνη: Δύο σεισμοί 4,8 και 4,7 Ρίχτερ στην Αμοργό μέσα σε λίγα λεπτά – Κλειστά τα σχολεία σε πέντε νησιά, το αδιαχώρητο στο λιμάνι της Σαντορίνης

Στο «χορό των Ρίχτερ» εξακολουθεί να βρίσκεται η περιοχή των Κυκλάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο τα 4,9. Μια τέτοια ιδιαίτερα αισθητή δόνηση σημειώθηκε στις 04:46 τα ξημερώματα της Τρίτης με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα Νότια -Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Στις 08:11 σημειώθηκε άλλη μια δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή.

Στο ρυθμό των Ρίχτερ οι Κυκλάδες – 4,9 τα ξημερώματα: Σε επιφυλακή οι αρχές – Πού δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις, 4, 4,2, και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφηκαν στις 05:03, στις 04:48 και στις 03:19— με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς».

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.

Οι εκατοντάδες σεισμοί έχουν φέρει αναστάτωση σε κάτοικους και τουρίστες, που εγκαταλείπουν άρον άρον με πλοία και αεροπλάνα τη Σαντορίνη. Αποφασίστηκε τα σχολεία (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, όπως και την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, ενώ χθες και ο δήμος Τήνου αποφάσισε να αναστείλει για σήμερα Τρίτη τη λειτουργία σχολικών μονάδων και εγκαταστάσεων.

Στη Σαντορίνη αποφασίστηκε η απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία έως και την Παρασκευή 9.2.2025.

Συστάσεις

Νωρίτερα επικαιροποιήθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να

– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων. 
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
 να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

 να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).