Αρχική Eπικαιρότητα Πανελλαδικές 2024: Αύριο μετά τις 13:00 η ανακοίνωση βαθμολογιών

Πανελλαδικές 2024: Αύριο μετά τις 13:00 η ανακοίνωση βαθμολογιών

Αύριο, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, μετά τις 13.00, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr , πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.

Οι απαραίτητες ενέργειες των Διευθυντών Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Διευθυντών Σχολείων

Την Παρασκευή 28/6, αμέσως μόλις παραλάβουν όλα τα σχετικά δέματα οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δ.Ε. , θα πρέπει να τα παραδώσουν στους Διευθυντές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους, τα δέματα που θα περιέχουν :
α. τα αποκόμματα των τετραδίων και

β. τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων, όπως περιγράφονται παραπάνω.

Ο (Υπο)Διευθυντής κάθε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων, αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων, πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων.
Σε περίπτωση τυχόν διαφοράς, πρέπει άμεσα να γίνει επικοινωνία με το οικείο βαθμολογικό κέντρο.
Στη συνέχεια οι (Υπο)Διευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες ΜΟΝΟ τις εκτυπωμένες καταστάσεις, που περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.

Στη περίπτωση, που κάποιος υποψήφιος δεν έχει τον κωδικό του, οι (Υπο)Διευθυντές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καλούνται από το υπουργείο Παιδείας, να γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις, που τους έχουν αποσταλεί και οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων.

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά το υπουργείο Παιδείας προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων, ώστε να μην κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα αποτελέσματα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 28-6-2024, μετά τις 13.00 μ.μ.

Υπενθυμίζεται, ότι ταυτόχρονα με την επίσημη ανακοίνωση των βαθμολογιών στα σχολεία, οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/ και θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βαθμολογίες

Πολύ λιγότερα τα φετινά γραπτά των Πανελλαδικών, αναμένεται να είναι όσα θα έχουν βαθμολογηθεί με άριστα, δηλαδή 18-20. Αναπόφευκτη θα είναι η πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές, οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, στην 1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, μειωμένος θα είναι ο αριθμός των άριστων γραπτών κυρίως στην Ιστορία και στα Αρχαία. Στην Ιστορία, ο ένας στους 10 αναμένεται να έχει αριστεύσει ενώ στα Αρχαία, ο ένας στους 25 υποψηφίους.

Με την προϋπόθεση ότι ισχύουν τα ανωτέρω, φαίνεται ότι δεν θα ‘γλυτώσουν’ την πτώση των βάσεων σχολές όπως οι Νομικές ή οι Ψυχολογίες, που είναι παραδοσιακά υψηλόβαθμες.
Για τη 2η και 3η Ομάδα Προσανατολισμού, δηλαδή Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας αντίστοιχα, η Φυσική προβλέπεται να παίξει τον καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό των αρίστων γραπτών σε μόλις 1 στα 25. Σε περίπτωση που επικρατήσει αυτή η πρόβλεψη, τόσο οι Πολυτεχνικές όσο και οι Ιατρικές Σχολές θα δουν πτώση μορίων πάνω από 500 μόρια, όπως είχε καταγράψει το ΘΕΜΑ.

Στα Μαθηματικά – μάθημα κοινό στη 2η και 4η Ομάδα Προσανατολισμού, δηλαδή Θετικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα – αναμένεται πως κάτω από τη βάση έχουν γράψει πάνω από τους 7 στους 10.

Αύριο λήγει η προθεσμία δημιουργίας κωδικών για την υποβολή μηχανογραφικού

Αύριο, Παρασκευή 28/6, είναι η τελευταία ημέρα για τη δημιουργία κωδικών για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για όσους συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές.

Τί ισχύει για τα ΓΕΛ:

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.), θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν μετά από την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ, να προχωρήσουν αρχικά στην επεξεργασία και τελικά στην οριστική υποβολή του Μ.Δ., κατόπιν νεότερης εγκυκλίου.
Η διαδικασία απόκτησης προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) ξεκίνησε την Τετάρτη 19/6 και λήγει αύριο, 28/6.

Οδηγίες για τους Διευθυντές των Λυκείων

Οι Διευθυντές των Λυκείων χρησιμοποιώντας τον 7ψήφιο κωδικό Σχολικής Μονάδας και τον κωδικό ασφαλείας της προηγούμενης χρονιάς, αποκτούν πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου στο σύνδεσμο https://school.it.minedu.gov.gr.
Με τον κωδικό αυτό ο Διευθυντής ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν χειριστής, θα ελέγχουν την εξέλιξη της διαδικασίας, σύμφωνα και με τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής.

Στη συνέχεια, κάθε υποψήφιος (ο ίδιος ή κάποιος εξουσιοδοτημένος από τον ίδιο) θα προσέρχεται στο Λύκειό του, θα ταυτοποιείται σε αυτό και κατόπιν θα δημιουργεί, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τον προσωπικό του κωδικό ασφαλείας (password). Αν ανήκει σε κάποια ειδική κατηγορία (βλ. παρ. Ε1 της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας), προσκομίζει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έλεγχο με μια σχετική αίτηση.

Το ΥΠΑΙΘΑ έχει δημιουργήσει αρχείο (βάση δεδομένων έτους 2024) σύμφωνα με τις Αιτήσεις-Δηλώσεις των υποψηφίων. Αν πρόκειται για υποψηφίους ημερήσιων ΓΕΛ 2022 ή 2023 για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, αυτοί οι υποψήφιοι μπορούν να προσέρχονται για να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ και κατά προτίμηση στο Λύκειο αποφοίτησής τους ή στο ημερήσιο ΓΕΛ που είναι πλησιέστερο στην κατοικία τους. Για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι υποψήφιοι του 2022 διεκδικούν ποσοστό από το 40% των θέσεων και οι υποψήφιοι του 2023 διεκδικούν ποσοστό από το 60% των θέσεων της εν λόγω κατηγορίας του 10%. Επίσης στο Λύκειό τους θα προσέρχονται όσοι τελειόφοιτοι ΓΕΛ του τρέχοντος σχολικού έτους δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ έτους 2024 και οι οποίοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.), προκειμένου να δημιουργήσουν με την ίδια διαδικασία τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password) (βλ. ΚΕΦ Γ).

Ο υποψήφιος θα μπορεί πλέον, εντός Ιουλίου, με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) μέσω διαδικτύου να επεξεργαστεί και να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο (Μ.Δ. ή/και Π.Μ.Δ.) σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Στην ίδια ηλεκτρονική εφαρμογή θα παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες χρήσης και υποβολής του μηχανογραφικού, χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά και βάσεις εισαγωγής παλαιότερων ετών.

Εντός Ιουλίου και σε συγκεκριμένη προθεσμία που θα ανακοινωθεί αργότερα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς υποχρεωτικά τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Για όσους υποψηφίους που, για οποιονδήποτε λόγο, επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειό τους, θα πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους

Οι Διευθυντές των Λυκείων πρέπει να μεριμνήσουν ώστε:

α) όλοι οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή Μ.Δ. ή/και Π.Μ.Δ. να προσέλθουν για να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), 19-6-2024 με 28-6-2024.
Επισημαίνουμε την ανάγκη το password να δημιουργείται και να καταχωρίζεται αποκλειστικά ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ τον υποψήφιο, καθώς είναι ΑΥΣΤΗΡΑ προσωπικό. Επίσης ο υποψήφιος θα καταχωρίζει και το προσωπικό του mail, ως επιπλέον στοιχείο επικοινωνίας. β) να χαρακτηρίσουν τους (ελάχιστους) υποψηφίους που τυχόν ανήκουν σε μία ειδική κατηγορία (βλ. παρ. Ε1), κατόπιν ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και σύμφωνα με σχετική αίτηση του υποψηφίου γ) τέλος, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής του Μ.Δ. ή/και Π.Μ.Δ. εντός του Ιουλίου, να παρακολουθούν και να ενημερώνουν τους υποψήφιους και τους τελειόφοιτους που δεν έχουν υποβάλει/οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο (Μ.Δ. ή/και Π.Μ.Δ), μέσα στην προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, που θα οριστεί αργότερα.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών, οι εξετάσεις των οποίων ολοκληρώνονται αύριο, 28/6, η ανακοίνωση των βαθμολογιών αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει, τη δεύτερη εβδομάδα, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ καθώς και τα ονόματα των επιτυχόντων. Σημειώνεται, ότι πέρσι ανακοινώθηκαν στις 29/7.